Historisch: drie lokale politici gedeputeerde en voorzitter provincieraad


Voor Vanlerberghe betekent zijn nieuwe mandaat een afscheid van de lokale uitvoerende politiek. "Het waren twaalf boeiende jaren in het schepencollege. Vanaf 3 december is het tijd voor een nieuwe uitdaging. In Poperinge staat de opvolging klaar voor mijn schepenambt. Ik blijf wel gemeenteraadslid en ga onze nieuwe mensen met plezier ondersteunen. Bij de provincie word ik bevoegd voor milieu, natuur, landschap en klimaat, de noodzakelijke hefbomen om onze provincie klimaatneutraal te maken. Ik wil lokale besturen op sleeptouw nemen in de transitie naar een ‘slimme regio' en word bevoegd voor de provinciale domeinen, het vlaggenschip van onze provincie. Dat is een hele eer."

Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) verlaat de Kamer om gedeputeerde te worden voor toerisme, ruimtelijke ordening, erfgoed, personeel, onderwijs, bouwberoepen en gebouwen. "Ik kon deze kans op een uitvoerend mandaat niet laten liggen", zegt ze. "Ik mocht vijftien jaar zetelen in de Kamer en blik dankbaar terug. Het is wat terugkeren naar een oude liefde, want tussen 2000 en 2003 was ik al provincieraadslid."

Voor Poperinge zijn de provincieraadsverkiezingen historisch. "In het verleden was Henri d'Udekem d'Acoz voorzitter van de provincieraad, maar nog nooit was een Poperingenaar gedeputeerde. Nu hebben we er zelfs twee", aldus Vanlerberghe. "Dit is een combinatie van toeval en het hoge niveau van de lokale politiek in Poperinge."

Bron: Het Nieuwsblad, 22 oktober 2018.