Mechaniekersgebouw op site Transfo in Zwevegem volledig vernieuwd


Bekijk hier de reportage van Focus/WTV! 

De renovatiewerken namen zo'n 6 maanden in beslag. De Provincie trok hiervoor 300.000 euro, inclusief btw, uit. Sport Vlaanderen ondersteunde het project met 57.979 euro.

Jaarlijks komen ruim 10.000 avonturiers naar Transfo. Oenanthe bvba zorgt voor de organisatie en begeleiding hiervan.

Toekomstplannen Transfo: nieuwe klimzaal in 2020

In het najaar van 2020 komt er een volledig nieuwe klimzaal met een totale oppervlakte van 1.200 m². De klimzaal wordt gebouwd waar nu de oude ommuurde parking ligt, op zo'n 200 m van de duiktank en het mechaniekersgebouw.

In ‘Transfo Climbing' zullen de drie disciplines van sportklimmen beoefend kunnen worden: boulderen (tot 4,5 m hoog met matten als beveiliging), lengteklimmen (zo hoog mogelijk) en speedklimmen (zo snel mogelijk).

Zowel ervaren klimmers als amateurs die een initiatie willen volgen, zullen er terecht kunnen. Daarnaast komt er een uitgebreide jeugdwerking met wekelijkse trainingen en ook voor volwassenen worden er opleidingen en trainingen voorzien.

Verder wordt er een cafetaria met zicht op de klimmuur voorzien.

Timing en kostprijs ‘Transfo Climbing'

De werken worden geraamd op 1.800.000 euro, inclusief btw en zijn volledig ten laste van Koen Demuynck, eigenaar van de klimzaal Blueberry Hill in Kortrijk.
Er zal een tussenkomst gevraagd worden aan Sport Vlaanderen via subsidies voor bovenlokale sport voor een totaalbedrag van 300.000 euro.

De start van de werken is voorzien in het voorjaar van 2020. De werken zullen ongeveer 6 maanden duren.

 

Lees hier Sabiens speech: 

Beste burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden van Zwevegem,

Beste directeur en leden van de raad van bestuur van Leiedal,

Beste provincieraadsleden,

Beste afgevaardigden van Sport Vlaanderen,

Beste genodigden,

Industrieel erfgoed biedt voor de Leiestreek heel wat mogelijkheden op het gebied van toeristische productontwikkeling. Ik ben dan ook tevreden om hier voor als gedeputeerde van Toerisme op deze prachtige site Transfo aanwezig te zijn en meteen de eer te hebben om een belangrijke realisatie officieel te openen.

De provincie West-Vlaanderen neemt al sinds 15 jaar het voortouw op de site Transfo om de avontuurlijke herbestemming waar te maken. En het was een groot radarwerk van grote en kleine dossiers. We zijn dan ook zeer trots op onze realisaties zoals de Duiktank Transfo en dit mechaniekersgebouw.

Als provinciebestuur maakten we deze verdieping van het mechaniekersgebouw gebruiksklaar om de avontuurlijke bezoekers een nog betere accommodatie te bieden. Het mechaniekersgebouw was zoals de naam het zelf zegt de plaats waar alle mechaniekers samen kwamen om zich om te kleden, te douchen of te eten.

Een echte ontmoetingsplaats dus, en dat wordt het nu opnieuw. Beneden in het infopunt komen de toeristen de boeiende geschiedenis van Transfo opsnuiven. Hier boven is er ruimte voor de jongeren en ouderen die het avontuur komen beleven op Transfo. Dat zijn er jaarlijks trouwens meer dan 12.000. Met zorg voor het erfgoed werden deze polyvalente ruimtes gebruiksklaar gemaakt. Vrijdag worden ze overgedragen aan Oenanthe die hier sinds jaar en dag een bloeiende avonturenwerking op poten zet. Ook voor de duiktank wordt dit mechaniekersgebouw een belangrijke plek. De praktijk van een duikopleiding gebeurt in de tank, de theoretische opleiding kan hier in het mooi vernieuwde mechaniekersgebouw.

Dames en heren,

Transfo maken tot wat het nu is en wat het nog wordt, kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom is het bij een officieel moment als dit goed om de zeer gewaardeerde samenwerking met onze partners Zwevegem en Leiedal te benadrukken. Samen met hen maken we van Transfo een site waar energie echt troef is.

Dat Transfo belangrijk is voor de avontuurlijke sporter was voor Sport Vlaanderen ook duidelijk. Voor de transformatie van Transfo naar een bovenlokale avontuurlijke site heeft men via de subsidie bovenlokale sportinfrastructuur 57.979 euro gereserveerd. Daarnaast heeft het provinciebestuur als trekker voor avontuurlijke, recreatieve projecten op Transfo ruim 300.000 euro geïnvesteerd. Bij deze dan ook een woordje van dank aan Sport Vlaanderen en aan de medewerkers van het provinciebestuur West-Vlaanderen, in het bijzonder de dienst gebouwen en het Provinciaal Recreatie- en Natuurcentrum De Gavers, maar ook aan Bouwplan om dit project in zeer goede banen te leiden. Vergeet straks zeker niet eens een kijkje te nemen in de historische kleedruimtes en douches en ontdek hoe dit unieke erfgoed terug leven werd ingeblazen.

Dames en heren,

Transfo is en blijft bijzonder.

We zijn blij dat alle projecten bijdragen tot het verder uitbouwen van Transfo als topattractie in onze provincie West-Vlaanderen. Als we als overheid de motor kunnen zijn om, via unieke toeristisch-recreatieve producten, Transfo toegankelijk te maken voor toeristen, bewoners en recreanten, dan zijn we in ons opzet geslaagd. Transfo wordt samen met ons provinciedomein De Gavers hiermee nog meer de toegangspoort tot de avontuurlijke regio rond het kanaal Bossuit-Kortrijk. Niet voor niets genoemd als Je Wildste Westen, het wildste deeltje van West-Vlaanderen.

Vandaag sluiten we het hoofdstuk mechaniekersgebouw af, maar er staan al nieuwe hoofdstukken klaar:

  • De duiktank pakt binnenkort uit met een volledig vernieuwd zomerterras. Als duiker en bezoeker van Transfo zal je kunnen onderduiken in het gezellige terras met speeltuin voor de allerkleinsten.
  • Op zondag 14 april is er onder andere op Transfo Je Wildste Westen Actiedag. Voor amper vijf euro kan je de zes avontuurlijke sites van Je Wildste Westen ontdekken.
  • Op zondag 30 juni is er opnieuw Transfo Outdoor, jong en oud kunnen dan gratis het avontuurlijke Transfo beleven.
  • Dit jaar opent ook de Breinbrouwerij samen met Oenanthe een nieuwe escape-room. Onder de toepasselijke naam 'PLONG' zal je moeten proberen te ontsnappen uit een kamer vol games en individuele puzzels waar wetenschap, techniek en energie-innovatie centraal zullen staan.

Naast 'avontuur' is 'energie' het tweede thema waar we als bestuur samen met de partners van Transfo verder werk van willen maken. Beide thema's zijn bovendien ideaal om te versmelten om topproducten te maken en Transfo nog meer op de kaart te zetten als the place to be. Kortom, er wordt energie in Transfo gestoken.

Geniet samen met mij van alle energie op Transfo!

 

 Mechaniekersgebouw op site Transfo in Zwevegem volledig vernieuwd  Mechaniekersgebouw op site Transfo in Zwevegem volledig vernieuwd  Mechaniekersgebouw op site Transfo in Zwevegem volledig vernieuwd