Sabien te gast op nieuwjaarsreceptie van Logeren in Vlaanderen


Klik hier voor meer info!

Lees hierna Sabiens speech op de nieuwjaarsreceptie van Logeren in Vlaanderen in Salons De Vrede te Ichtegem:

 

Dames en heren logiesuitbaters,

Het doet mij een plezier om jullie hier, als nieuwe gedeputeerde voor toerisme, te mogen verwelkomen op deze nieuwjaarsreceptie.

Jullie vormen als geen ander mee het gezicht van onze gastvrije provincie. Door een warm onthaal en een kwaliteitsvol logies kunnen jullie een weekendje weg omtoveren tot een onvergetelijke ervaring.

Onze provincie is dé toeristische provincie bij uitstek!

West-Vlaanderen heeft het grootste aantal kleinschalige logies in Vlaanderen. We mogen trots zijn op de vele prachtige vakantiewoningen waar grote groepen, verenigingen, families,... kunnen samenzijn; of de charmante B&B's waar gezellig cocoonen centraal staat; of de vele hotels waar men vaak al generaties lang de gasten met open armen ontvangt.

En jullie groeien nog ieder jaar. West-Vlaanderen telde bijvoorbeeld in 2014 628 B&B's, vier jaar later zijn dit er al 766. De kleinschalige vakantiewoningen groeiden ook ongeveer met 30% in diezelfde periode. West-Vlamingen tonen eens te meer dat ze ondernemers zijn.

Dit weerspiegelt zich eveneens in de mooie advertenties in het promotiekanaal Logeren in Vlaanderen, waar de West-Vlaamse logiesuitbaters ook het sterkst aanwezig zijn!

Groeien betekent echter ook groeipijnen, daar zijn we ons van bewust.

Maar is groei een probleem? Ik zeg van niet. We moeten wel een divers aanbod blijven houden. Hedendaags en rustiek, vernieuwend en klassiek, voor de meerwaardezoeker en voor de avonturier. Dat zal één van onze sterktes zijn in West-Vlaanderen.

En ja, er zijn beperktere mobiliteitsmogelijkheden in bepaalde gebieden. Niet iedere gast geraakt gepakt en gezakt gemakkelijk met het openbaar vervoer tot bij zijn of haar vakantiebestemming. Dit vormt een bijkomende uitdaging voor de komende jaren.

Dames en heren,

Naast het logeren hebben we in de provincie nog tal van troeven om toeristen mee te boeien. Van de couleur locale in de Westhoek, over de kunst in de Leiestreek, naar de kastelen & abdijen in het Brugse Ommeland, tot de gezonde zeelucht aan de Kust.

Elke regio heeft dan wel zijn eigen DNA, maar voor de gehele provincie kunnen we toch absoluut uitpakken met onze streekproducten! Ook in het komende jaar zetten we verder in op het werken met en promoten van deze streekproducten.

De hedendaagse gast wil al onze troeven niet enkel passief zien, maar vooral ook actief ervaren. We moeten in de toekomst dus nog sterker proberen de gast onze provincie te doen beleven, zowel binnen als buiten het logies.

Met het onderzoek Vlaamse Regio's wordt ook duidelijk wat gasten zoeken. Een belangrijke vraag van de vakantieganger is om nog beter geïnformeerd te worden, het fiets- en wandelproduct verder te ontsluiten en goed onthaal te bieden. Hier zetten wij verder op in.

En boven alles verwacht de toerist natuurlijk ook kwaliteit. Daarom blijven we in de provincie ook dit jaar verder bouwen aan ons kwalitatief netwerk van Q-labels. Toeristische ondernemers, diensten voor toerisme alsook musea en attracties, kunnen vanaf maart opnieuw instappen in dit traject, om eens kritisch stil te staan bij de eigen uitbating.

Samen met Westtoer willen we ook dit jaar mee verder werk maken van al deze uitdagingen en opportuniteiten. Daarom zetten wij sterk in op adviesverlening, infomomenten en heel wat netwerking.

De adviesverlening dient zich niet te beperken tot de infomomenten of overlegfora. Jullie kunnen ten allen tijde terecht bij Westtoer voor advies omtrent bijvoorbeeld ruimtelijke ordening. Bij de lokale stedenbouwkundige ambtenaren is er vaak onenigheid over hoe sommige bepalingen geïnterpreteerd worden. We hebben intussen heel wat knowhow in huis om mee de gemeenten te overtuigen, of om de juiste procedures te gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van alle plannen? Dan nodig ik je alvast graag uit op de nocturnes of startavonden, per toeristische regio, die Westtoer organiseert. En ook dit jaar blijft men ondernemers samenbrengen aan de hand van onder andere sectorfora of het kustcafé.

De lat wordt tegenwoordig zeer hoog gelegd voor de logies, en hun uitbaters! Daarom zou ik jullie willen bedanken voor de grote inzet voor het kwalitatief toerisme in onze provincie! En vanavond kunnen jullie nu eens zelf te gast zijn en genieten!

Ik wens jullie allen een mooi 2019 met heel succesvolle uitbatingen.

 

 Sabien te gast op nieuwjaarsreceptie van Logeren in Vlaanderen