Grote opkomst voor startavond toeristisch seizoen De Kust


Geachte genodigden,

Dames en heren,

Graag verwelkom ik jullie op onze startavond van de Kust.

Het is de eerste keer dat ik het toeristische hoogseizoen aan de Kust mag aftrappen. Dat is een bijzondere eer, want de Kust blijft de belangrijkste toeristische regio van België. Met een omzet van 2,8 miljard euro is de Kust een heel stabiele vakantiebestemming.

Maar, het toerisme evolueert razendsnel. Daarom blijven we niet stilstaan. Samen toekomstgericht investeren, dat mogen jullie van ons verwachten.

In 2019 zitten we dan ook boordevol plannen bij Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen.

Ik vertel jullie graag waar we dit jaar vanuit de Provincie West-Vlaanderen op inzetten. In elk van de beleidslijnen van de Provincie hebben we acties voor de Kust in petto.

"De provincie West-Vlaanderen is een top-attractieve provincie", zo luidt ons eerste beleidsdomein. Hierbinnen investeren we de komende jaren in verschillende uitkijktorens. Na de succesvolle lancering van de Warandetoren in Middelkerke eind 2018, staat de realisatie van volgende uitkijktorens op de planning in de komende 2 jaren:

o    Een uitkijktoren met een ontwerp van kunstenaar Guillaume Bijl in De Haan-Wenduine

o    Een uitkijktoren op de hoge Blekker in Koksijde-Oostduinkerke

o    Een uitkijktoren in de Tuinen van Stene en op de site van de Halve Maan in Oostende

o    En een uitkijktoren in de Uitkerkse Polder in Blankenberge.

 

In ditzelfde beleidsdomein kadert het Reglement Toeristische Impulsen. Via dit reglement konden ondernemers en diensten die nieuwe belevingen ontwikkelden, rekenen op een financiële impuls van de Provincie.

Dit jaar verwachten we hiervan volgende resultaten:

o    De aanleg van 8 kampeerautoplaatsen in De Panne

o    De aanleg van 42 kampeerautoplaatsen op het Floreal Camperpark in Blankenberge

o    De herinrichting van de buitenruimte bij het Bezoekerscentrum De Doornpanne in Koksijde

o    De hernieuwing en uitbreiding van surfclub Surfer's Elephant in De Haan-Wenduine.

Dat we ook inzetten op top-attractieve provinciedomeinen tonen we dit jaar met een investering van € 700.000 euro in de nieuwe inrichting en expo in het provinciedomein Duinpanne. Deze expo zal ook na de werken gratis toegankelijk blijven. Daarnaast stelde Duinpanne vorige week ook hun eigen bier voor: Duneleute. Bijzonder is dat er duindoornbessen in verwerkt zitten. Jullie konden dit bier daarstraks al even proeven en het zal ook straks op de receptie aangeboden worden.

 

Zaterdag openden we ook het gerestaureerde Batterij Aachen in provinciedomein Raversyde. Er werd in totaal ongeveer 1 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw rolstoeltoegankelijk pad en het geheel kreeg een nieuwe museale inrichting. Op een interactieve manier ontdek je er meer over de oorlog op zee, de kustverdediging en het menselijke aspect van de oorlog in deze regio.

 

In 2019 investeren we vanuit de Provincie ook in de Kust als artistieke topbestemming. We verwachten tegen 29 juni de solotentoonstelling van topkunstenaar Guillaume Bijl in het Zwin Natuur Park.
Ik heb horen zeggen dat het opnieuw iets eigenzinnig zal worden, net zoals zijn "Sorry" werk in Beaufort 2018. Dit werk werd trouwens aangekocht door Stad Oostende wegens groot succes.

  

In ons tweede beleidsdomein "De provincie West-Vlaanderen is de motor voor duurzame economische ontwikkeling" verwachten we dit jaar een groot aantal realisaties in het kader van "Logies van de toekomst". Dit zijn vernieuwingsconcepten voor logies gelanceerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderen.

In 2019 realiseren we samen met de deelnemende ondernemers volgende innovaties:

o    De vernieuwde lobby binnen het "Feeling Home concept" van Hotel Louisa in Oostende

o    Een multifunctionele all-weather belevingsruimte in Vakantiehoeve De Torreele in Koksijde

o    Een familievriendelijke en toegankelijke ontvangstruimte, ontbijtzaal, terrassen en publieke toiletten in hotel Cajou in De Panne.

  

Ook binnen het derde beleidsdomein "De provincie West-Vlaanderen is planner en inrichter van de fysieke ruimte" investeren we in iets nieuw voor de Kust. In 2019 voeren we samen met het expertenbureau Arcadis een studie voor de realisatie van een fietssnelweg tussen Zeebrugge en Oostende.

  

Voor het vierde beleidsdomein "De provincie West-Vlaanderen is centrum van kennis, expertise en onderzoek" investeren we verder in het Kenniscentrum van Westtoer. Zij zijn intussen wereldberoemd voor hun voorspellingen en metingen van het aantal toeristen aan onze Kust. We gaan in 2019 verder met het volledig in kaart brengen van het economische belang van onze toeristische sector aan de Kust.

  

Tot slot maken we in 2019 ook onze vijfde beleidslijn "De provincie West-Vlaanderen is internationale partner" waar. Met de steun voor 2 nieuwe Europese projecten voor de Kust investeren we volop in het kustondernemerschap.

In primeur licht ik jullie graag al even een tipje van de sluier:

o    Met het gloednieuwe project "Tourism Lab" gaat Westtoer samen met jullie aan de slag om nieuwe belevingen te ontwikkelen. We denken bijvoorbeeld aan belevingen binnen de volgende thema's: strand- en waterbeleving, fietsbeleving, kunst en gastronomie.

o    En met het allerjongste project "Business Model Booster" zet Westtoer zich weer schrap voor een nieuw innovatietraject voor ondernemers. De doelstelling van dit project is eenduidig om ondernemers rendabeler te maken, zodat er meer marge is voor nieuwe investeringen.

 

We voorzien dus een ganse vloedgolf aan nieuwigheden voor de Kust. Liesbet gaat straks nog even dieper in op alle concrete sector- en marketingacties die Westtoer in 2019 op jullie loslaat.

 

Dames en heren,

Jullie merken het, jullie kunnen de komende jaren op de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer rekenen. Samen met jullie houden we de Kust ‘top of mind' als dé dichtbij vakantiebestemming, zowel in eigen land als in de omringende buurlanden.

Ik wens jullie van harte nog een fijne en inspirerende avond toe.

 

 Grote opkomst voor startavond toeristisch seizoen De Kust  Grote opkomst voor startavond toeristisch seizoen De Kust  Grote opkomst voor startavond toeristisch seizoen De Kust  Grote opkomst voor startavond toeristisch seizoen De Kust
 Grote opkomst voor startavond toeristisch seizoen De Kust