Nieuw in Brugse Ommeland: negen minivakanties én een avonturenparcours in Bulskampveld


Beste genodigden,

Dames en heren,

We hoorden hier heel wat vakantie-ideeën voor het Brugse Ommeland. Dat is goed want de regio is een groeiende toeristische bestemming. Dit tonen de overnachtingscijfers aan, alsook een veelheid aan nieuwe initiatieven.

De cijfers voor 2017 en eerste helft 2018 tonen positieve cijfers voor de 16 gemeenten rond Brugge. In 2017 groeiden de overnachtingscijfers met 10% tegenover 2016. In de eerste helft van 2018 zien we bij de hotelovernachtingen een stijging met meer dan een kwart mede door een aantal nieuwe hotels. En met ruim 130.000 verblijfstoeristen zit de regio op het niveau van onder andere de Vlaamse Ardennen, het Waasland of het Maasland.

 

In 2019 is er een veelheid aan nieuwe initiatieven in de regio op vlak van evenementen, logeren, eten en drinken, fietsen en wandelen. Ik wil jullie dan ook kort nog een aantal nieuwigheden voorstellen.

Voor de cultuurliefhebbers kan ik alvast het volgende meegeven.

 • Damme organiseert dit jaar een tweede editie van het stadsfestival in het najaar.
 • We kijken ook uit naar de opening van het vernieuwde Gruuthusemuseum in Brugge. In het weekend van 25 en 26 mei opent het museum opnieuw de deuren na maar liefst 5 jaar restaureren.

Ook de fietsers en wandelaars kunnen hun hart ophalen.

 • Zo wordt er in Tielt op 14 september gefietst tijdens de Liberation Bike Ride om 75 jaar bevrijding te herdenken.
 • Nog in Tielt wordt door Westtoer ook gewerkt aan een nieuw wandelproduct op en rond de Poelberg.
 • Dit voorjaar openen we ook een nieuw fietspad door Domein Polderwind in Zuienkerke dat deel zal uitmaken van het fietsnetwerk.

Het Brugse Ommeland is ook een ondernemende regio. Er zijn heel wat nieuwe logies.

 • In Jabbeke bijvoorbeeld zien we op dit vlak heel wat bewegen. Zo is er nu een XXL vakantiewoning Duins Genot voor maar liefst 70 personen.
 • En aan domein Klein Strand is er recent een Ibis Budget Hotel geopend.
 • Sinds enkele weken kan je er ook verblijven in vakantieappartementen van Holiday Suites.
 • Daarnaast heb je in Damme ook De Grote Wateringe waar je kan vergaderen, vieren en overnachten middenin het groen.
 • Je kan vanaf juni ook luxueus kamperen in een BoerenBed glampingtent in Loppem bij kijkboerderij Pierlapont.
 • En Gistel opent met de steun van de Provincie tegen de zomer een nieuw kampeerautoterrein met 8 standplaatsen.

 

Tot slot zien we ook heel wat originele concepten en creatieve ondernemers.

In heel wat zaken kan je zowel gaan shoppen als iets eten of drinken. Een koffie drinken in een motoshop, je pasfoto laten nemen in een poezencafé of een geschenk op de kop tikken tijdens je lunch, het kan allemaal.

Nieuw is hier Blijzaak in Ruddervoorde, de eerste belevingswinkel van De Kringwinkel met zomerterras voor fietsers.

Het nieuwe Mout Damme  combineert dan weer een microbrouwerij met een gastronomische bistro.

 

In 2019 toont het Brugse Ommeland dat je niet ver hoeft te reizen voor een leuke vakantie.  Studies tonen aan dat er een gedragsverandering aan de gang is. Je eigen reis maken is meer dan vroeger aan de orde. We beslissen meer en meer om het heft in eigen handen te nemen. En dat is de sterkte van toerismerecreatie in het Brugse Ommeland.

Het eerste contact van al onze bezoekers vanuit het binnen- én buitenland, dat bent en blijft u. De toeristische sector is een belangrijke schakel om het toeristisch aanbod in het Brugse Ommeland op een kwaliteitsvolle manier te presenteren aan onze bezoekers. En we hebben u in 2019 weer nodig, want alleen kunnen we het niet - er is weer werk aan de winkel. Maar met jullie liefde voor de streek en typische gedrevenheid kan het niet mislopen.

Dank voor jullie dagdagelijkse inzet, ik wens jullie veel succes toe in het toeristisch seizoen 2019!

 

 

 Nieuw in Brugse Ommeland: negen minivakanties én een avonturenparcours in Bulskampveld Nieuw in Brugse Ommeland: negen minivakanties én een avonturenparcours in Bulskampveld Nieuw in Brugse Ommeland: negen minivakanties én een avonturenparcours in Bulskampveld