Trainen voor nieuwe olympische klimsporten kan vanaf volgend jaar in Zwevegem


Aan het succesverhaal van het avonturensportcentrum Blueberry Hill in Kortrijk komt na dertig jaar een eind. Het gebouw wordt verkocht om er een woonproject te realiseren. Maar voor de klimmers is er goed nieuws, want zaakvoerder Koen Demuynck vond een nieuwe locatie voor een nieuw complex. "Het was geen gemakkelijke zoektocht. De beschikbare ruimte voor sport en ontspanning is zeer beperkt. Ik zocht in Kortrijk, Roeselare en Moeskroen, maar heb uiteindelijk in Zwevegem de ideale locatie gevonden", vertelt de zaakvoerder.

De nieuwe klimzaal komt op de plaats van de gewezen elektriciteitscentrale Transfo. Op die beschermde site is al heel wat infrastructuur voor avontuurlijke sporten aanwezig, zoals de duiktank. Daar komt nu dus ook klimmen bij. "We zullen ons volledig richten op het klimmen. In Vlaanderen is er veel behoefte aan infrastructuur voor de sport. Klimmen wordt vanaf 2020 een olympische sport en in ons sportcomplex zullen alle de drie disciplines kunnen worden beoefend", zegt Demuynck.

Drie keer zo groot

Het sportcomplex krijgt ook een nieuwe naam: Transfo Climbing. In ons land bestaat er alleen in Gent een dergelijk klimcomplex. Het centrum in Zwevegem wordt drie keer zo groot als in Kortrijk. "In Blueberry Hill hadden we enkel het lengteklimmen op zestig verschillende parcours. Op de nieuwe locatie zullen dat er 180 zijn, zowel voor beginners, gevorderden als voor sportklimmers. We hebben de ambitie om er grote wedstrijden te organiseren zoals Belgische kampioenschappen, en wie weet zelfs nog meer."

1,8 miljoen euro

Ook andere klimdisciplines zullen in Transfo Climbing kunnen worden beoefend. "Boulderen is de populairste discipline", legt Demuynck uit. "Wij zijn in West-Vlaanderen de eerste om dit aan te bieden. Het speedklimmen is nog niet zo bekend, maar dat komt ongetwijfeld nog. Die sport is enorm spectaculair. Klimmers moeten zo snel mogelijk een parcours van vijftien meter afleggen. Het record is 5,36 seconden, een zeer snelle sport dus."

Het centrum komt recht tegenover het hoofdgebouw van Transfo, binnen de omheinde parking. Daar wordt het klimcomplex plus een nieuwbouw opgetrokken. De start van de werkzaamheden is gepland voor begin volgend jaar. De zalen openen in de tweede helft van 2020 de deuren. Het project zal ongeveer 1,8 miljoen euro kosten.

De provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zwevegem zijn zeer tevreden met de nieuwkomer. "Transfo wordt echt wel de trekpleister voor avontuurlijk sporten in onze provincie", zeggen gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu en burgemeester Marc Doutreluingne (LB). "We willen van Zwevegem een nog sportievere gemeente maken. Transfo zal een heel belangrijke rol spelen", zegt schepen van Sport, Raf Deprez (CD&V).

Bron: Het Nieuwsblad, 7 februari 2019. 

 

Sportklimmen? Oefenen kan (weldra) hier

Op de site Transfo in Zwevegem werden gisteren de plannen voor de toekomstige klimzaal Transfo Climbing voorgesteld. "Dat je in deze kliminfrastructuur de drie olympische disciplines zal kunnen oefenen, is vrij uniek in Vlaanderen", zegt Ruth Deseyn van de provincie.

De plannen voor de nieuwe klimzaal Transfo Climbing werd gisteren voorgesteld. De nieuwe kliminfrastructuur wordt tegen het najaar van 2020 gerealiseerd.

"De klimzaal komt op de plaats waar nu de ommuurde parking ligt, op zo'n 200 meter van de duiktank, tussen de hoogspanningspaal en de directiewoning", zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. In de klimzaal zal je de drie onderdelen van het sportklimmen kunnen beoefenen: boulderen (korte routes klimmen op kunstmatige rotsen), lengteklimmen en speedklimmen. "Klimmen is sinds kort erkend als een olympische sport", legt Ruth Deseyn uit. "Er werd bepaald dat wie deelneemt, zich in drie verschillende disciplines moet bewijzen. In Zwevegem zal je de drie disciplines kunnen oefenen op dezelfde locatie, en dat is uitzonderlijk in ons land."

"Maar niet alleen ervaren klimmers zullen bij ons terecht kunnen, je zal even goed een kliminitiatie kunnen volgen in de nieuwe klimzaal", zegt Koen Demuynck, eigenaar van het huidige Blueberry Hill in Kortrijk (dat op termijn moet wijken voor een woonproject nvdr.). "Er komt een uitgebreide jeugdwerking met wekelijkse trainingen, en ook voor volwassenen worden opleidingen en trainingen voordien."

Naast de klimzaal komt een cafetaria, met zicht op de klimmuur. Op de website www.transfoclimbing.be kan je de opbouw van TransfoClimbing volgen. De werken worden geraamd op 1.800.000 euro, en zijn volledig ten laste van Koen Demuynck. Er wordt nog een tussenkomst gevraagd aan Sport Vlaanderen via subsidies voor bovenlokale sport, voor een totaal bedrag van 300.000 euro.

Mechaniekersgebouw

Naast de voorstelling van de plannen voor Transfo Climbing, werd ook het pas vernieuwde mechaniekersgebouw geopend. Daar bevonden zich vroeger de douches en kleedruimtes van de mecaniciens die in de oude elektriciteitscentrale Transfo werkten. De gelijkvloerse verdieping van het gebouw werd een tijdje geleden omgebouwd tot een toeristisch onthaalpunt.

"Er kwam nog een logistieke ruimte voor de avontuurlijke sporten die Transfo biedt op de eerste verdieping van het gebouw", vertelt Ruth Deseyn van de provincie West-Vlaanderen. "Die telt nu een polyvalente zaal, verschillende kleedkamers en een sanitairruimte. De mensen die gebruik maken van het hoogtouwenparcours bij Oenanthe, kunnen zich daar omkleden, en kunnen er ook samen eten."

Jaarlijks komen zo'n 10.000 avonturiers naar Transfo. De renovatiewerken namen zo'n 6 maanden in beslag. De provincie trok 300.000 euro uit voor die werken, Sport Vlaanderen ondersteunde het project met 58.000 euro.

Bron: Het Laatste Nieuws, 7 februari 2019.