Meeste dagtoeristen aan zee komen uit... West-Vlaanderen


Als het op vakantie aankomt, blijft de kust een van de favoriete bestemmingen van West-Vlamingen. Het provinciebedrijf voor toerisme Westtoer deed voor het eerst onderzoek naar de afkomst van dagjestoeristen, en de resultaten zijn op zijn minst verrassend.

Populairste plaatsen

"Van alle kusttoeristen uit binnen- en buitenland is 65 procent afkomstig uit Vlaanderen", legt Darline Vandaele van Westtoer uit. "Maar wat vooral opvalt, is dat 4,1 miljoen van de dagtoeristen afkomstig is uit West-Vlaanderen. Dat is goed voor ruim een derde. Daarmee is West-Vlaanderen meteen de belangrijkste provincie voor het dagtoerisme aan zee. De populairste kustgemeenten bij de West-Vlaamse dagtoeristen zijn Oostende, Nieuwpoort en Koksijde", vertelt Vandaele.

Ongeveer 17.900 West-Vlamingen hebben een tweede verblijf aan zee. Twee derde van hen zijn West-Vlamingen die niet in een kustgemeente wonen. Koksijde, Knokke-Heist en Middelkerke zijn hier de populairste badplaatsen.

"Vorig jaar brachten 110.000 inwoners van onze provincie een of meerdere nachten door aan zee. Die verblijfstoeristen kozen meestal voor een appartement, een hotel of een vakantiepark."

"Ook niet onbelangrijk: West-Vlamingen leverden vorig jaar een omzet op van liefst 423 miljoen euro, dat is goed voor zeven procent van de 2,8 miljard euro en de veertigduizend voltijdse jobs die het kusttoerisme jaarlijks genereert", voegt kersvers gedeputeerde voor Toerisme Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) eraan toe.

"De vakantiegangers kiezen bewust voor een verblijf aan de kust door de authentieke troeven zoals het unieke decor van zee en strand, maar eveneens voor de talrijke evenementen. Ook deze winter valt er weer heel wat te beleven in de badplaatsen", vertelt de gedeputeerde nog.

Bron: Het Nieuwsblad, 15 december 2018.