Ontwerp van uitkijktoren in Roeselaarse Bergmolenbos voorgesteld


"Beleving op en naast de recreatieve routes wordt steeds belangrijker. Net daarom werd het programma ‘Horizon 2025' op poten gezet, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, om doorheen de ganse provincie uitkijkpunten te realiseren. Hiervoor stellen we samen 4,4 miljoen euro ter beschikking", zegt Sabien.

"Naast het bouwen van nieuwe uitkijktorens worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht, zoals kerken en watertorens, toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Deze zullen allen gratis en dagelijks kunnen beklommen worden, om de nieuwsgierige bezoeker een verrassende kijk op West-Vlaanderen te bieden."

De uitkijkpunten liggen verspreid over de provincie en hebben een meerwaarde voor de toeristische uitstraling van de vier regio's: een intensere beleving van de recreatieve routes en netwerken, en een grotere aantrekkingskracht van steden en gemeenten.

De projectoproep stond open voor steden en gemeenten, maar ook vzw's of privépersonen konden een dossier indienen. Intussen werd reeds 22 projecten goedgekeurd.

De Provincie en Westtoer streven ernaar om tegen 2025 een 20- à 25-tal uitkijkpunten te realiseren.

Waar mogelijk - zoals bij de toren in het Bergmolenbos - wordt er gebruik gemaakt van de Oproep WinVorm, een selectieprocedure van de provincie West-Vlaanderen, gebaseerd op het principe van een architectuurwedstrijd.

Bergmolenbos

Meer dan 60 bureaus hadden zich kandidaat gesteld voor de wedstrijd in Roeselare, waarbij het Gentse bureau Vík Architectuur als winnaar uit de bus kwam. De 30 meter hoge toren wordt alvast een prachtig voorbeeld van hoe gedurfde architectuur perfect kan geïntegreerd worden in een natuurlijke omgeving.  De provincie en West-Vlaanderen voorzien samen 225.000€ voor de bouw van deze uitkijktoren.

Het uitverkoren ontwerp is volledig opgetrokken uit baksteen en doet sprookjesachtig aan dankzij de torenkamers, de ronde kijkgaten, de lange molenbrug aan de voet van de toren., enz.  Voor de realisatie trekt de stad 435.000 euro uit, de provincie en Westtoer investeren 225.000 euro.

Voor de architecten moet het uitkijkpunt meer zijn dan enkel beleving voor wie de top bereikt. "Een uitkijktoren is veelal enkel leuk als je erbovenop staat. De klim en de afdeling zijn vaak vervelend. Wij hebben dan ook gekozen voor beleving op weg naar of van de top", zegt architect Klaas Vanslembrouck. "De toren bevat zowel een ronde als een vierkante trap die elkaar onderweg raken. Zo kies je zelf je eigen route om de toren te beklimmen. Daarnaast voorzien we op drie tussenverdiepingen torenkamers. Die kunnen dienen als rustpunt zonder andere klimmers te hinderen, maar ze kunnen ook gebruikt worden als locatie om wat uitleg te geven aan scholen of als tentoonstellingsruimte."

"Ook hebben we gedacht aan wie niet in staat is om de toren te beklimmen. Niet door een lift te voorzien want dat is niet haalbaar, maar door in een aparte ruimte beneden een periscoop te installeren waarmee je hetzelfde weide uitzicht als op het uitkijkplatform krijgt." Leuke details tot slot zijn dat de toren helemaal in baksteen uit de nabijgelegen kleiputten wordt opgetrokken en dat die net zoals het naastgelegen MUZE'UM L op een perfecte noord-zuidas wordt ingeplant.

Hou alvast de website www.horizon2025.be in de gaten voor nog meer fantastische uitkijkpunten.   

 Ontwerp van uitkijktoren in Roeselaarse Bergmolenbos voorgesteld  Ontwerp van uitkijktoren in Roeselaarse Bergmolenbos voorgesteld  Ontwerp van uitkijktoren in Roeselaarse Bergmolenbos voorgesteld