Bergmolenbos krijgt sprookjestoren


Met het project Horizon 2025 willen de provincie West-Vlaanderen en Westtoer tegen 2025 een 25-tal uitkijkpunten creëren verspreid over de provincie. Het gaat zowel om nieuwe torens als het inrichten van uitkijkpunten in bestaande gebouwen. Ook Roeselare krijgt een eigen uitkijkpunt op grond van het Agentschap Natuur en Bos in het Bergmolenbos. "De bedoeling is dat het Roeselaarse uitkijkpunt klaar is tegen 2021", weet gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). "Vanaf dan zal de uitkijktoren dagelijks gratis te bezoeken zijn."

"Het uitkijkpunt moet een cultureel en toeristisch baken voor onze stad worden", pikt toerismeschepen Dirk Lievens (CD&V) in. "We hebben gekozen voor een historische, authentieke locatie in het Bergmolenbos. Hier stond vroeger een molen die in 1914 werd kapotgeschoten door de Duitsers. De toren wordt 30 meter hoog en wie deze beklimt, zal op het uitkijkplatform beloond worden met een fantastisch zicht op de omgeving en zelfs over het Sterrebos heen."

Inspiratiebron

Voor het ontwerp van het uitkijkpunt werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Meer dan 60 bureaus stelden zich kandidaat. Ze kregen de opdracht een sprookjesachtig ontwerp uit te werken. "Inspiratie was het prachtige Kasteel van Rumbeke aan de overkant van de Rijksweg", weet schepen Lievens. Uiteindelijk kwam het ontwerp van atelier vik in samenwerking met AE architecten en BACK architectenbureau als winnaar uit de bus. "Ronde kijkgaten, torenkamers, de lange molenbrug aan de voet van de toren... het ontwerp prikkelt de verbeelding", vindt de schepen. "We gaan in de toekomst verder inzetten op dit thema en hier allerlei activiteiten rond sprookjes organiseren."

Periscoop

"Een uitkijktoren is vaak alleen leuk als je erop staat. De klim en de afdeling zijn vaak vervelend. Wij hebben dan ook gekozen voor beleving op weg naar of van de top", reageert architect Klaas Vanslembrouck. "De toren bevat zowel een ronde als een vierkante trap die elkaar onderweg raken. Zo kies je zelf je eigen route om de toren te beklimmen. Daarnaast krijgen de drie tussenverdiepingen elk een torenkamer. Die kunnen dienen als rustpunt zonder andere klimmers te hinderen, maar ze kunnen ook gebruikt worden om wat uitleg te geven aan scholen of als tentoonstellingsruimte. We hebben ook gedacht aan mensen die de toren niet kunnen beklimmen. In een aparte ruimte beneden gaan we een periscoop installeren waarmee je hetzelfde uitzicht als op het uitkijkplatform krijgt."

Bron: Het Laatste Nieuws, 4 april 2019.