Nieuwe pocket 'Bier in de Leiestreek' biedt vier verrassende fietsroutes


Een van de projecten dit jaar is het 28 bladzijden tellende pocketboekje Bier in de Leiestreek. Daarin zijn niet alleen vier fietsroutes opgenomen, maar worden ook tips gegeven voor een lekkere stop onderweg.

"Alle routes maken gebruik van de knooppunten van het fietsnetwerk Leiestreek. Het pocketboekje is gratis. De bijbehorende fietsknooppuntenkaart kost 8 euro", zegt Bruno Dhaenens, ondervoorzitter van Toerisme Leiestreek.

Bierkasteel

De eerste tocht start in het Bierkasteel in Emelgem (Izegem) en is 41,5 km lang. De tweede route van 43 km begint in brouwerij ‘t Gaverhopke in Waregem. Route drie heeft brouwerij Sint-Canarus in Gottem (Deinze) als startplaats. De vierde bierroute van 47,5 km vertrekt aan provinciaal domein De Blaarmeersen in de Zuiderlaanin Gent. Dat parcours loopt over Drongen, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Nazareth en Zwijnaarde. Het Trappistenhuis en de Trollekelder zijn maar enkele van de vele stops.

Nieuw bij Toerisme Leiestreek is de fietsboot. Daarmee kan je elke eerste zondag van augustus en september de Leie afvaren. Je kan met je fiets mee de boot op voor 5 euro en je stapt op en af waar je maar wil.

Pleziervaart

In de brochure Pleziervaart en waterpret vind je een overzicht van het aanbod aan bootverhuur, watersport en openluchtzwemmen in de Leiestreek en van alle thema- of andere boottochten die worden ingelegd op de Leie. Opmerkelijk is ook de verhuur van sloepen door BoooT uit Gent. Wie dat wil, kan zelf de Leie afvaren met een elektrisch aangedreven sloep tussen Deinze en Gent - of omgekeerd.

Je speelt dan zelf voor schipper. Er zijn sloepen van vijf, tien en twaalf personen ter beschikking. Wie liever niet zelf vaart, kan ook een beroep doen op een schipper.

Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V) breekt een lans voor Nederlandstalige benamingen en woorden in de nieuwe toeristische magazines. Een daarvan is het inspiratiemagazine Quality time in de Leiestreek, dat 36 pagina's telt, vol ideeën voor een kort verblijf in de Leiestreek.

Bron: Het Nieuwsblad, 5 april 2019.