Kerktoren van Zonnebeke geopend voor het publiek


Geachte genodigden,

 

In eerste instantie wil ik het gemeentebestuur van Zonnebeke feliciteren met dit uniek toeristisch project.

Dankzij de inspanning van velen is de Westhoek de laatste jaren uitgegroeid tot een verrassend veelzijdige topbestemming. En uiteraard doen we er alles aan om dit zo te houden.

In het kader van het nieuwe strategisch beleidsplan toerisme Westhoek voor de periode 2018-2024 werken we de komende jaren rond de verhaallijnen van de streek.

Ieder jaar plannen we een themajaar dat op één of meerdere van deze verhaallijnen gebaseerd is.

De verhaallijnen van de Westhoek zijn ‘de grote goesting', ‘oorlog en vrede', ‘van de bergen tot de zee' en ‘logeren als god naast Frankrijk'.

In 2019 zetten we promotioneel vooral in op de verhaallijn ‘van de bergen tot de zee'.

We zetten hierbinnen landschapsbeleving centraal en focussen op fietsen, wandelen en varen.

Belangrijk hierbij is dat men onderweg kan halt houden aan interessante 'points of interest', zoals de nieuwe uitkijkpunten in het kader van het project Horizon 2025.

Komende zondag wordt dit zelfs heel concreet tijdens de Nationale Knack Wandeldag, het uitkijkpunt in de kerktoren is een belangrijke halteplaats binnen de diverse wandeltrajecten.

Het uitkijkpunt past ook perfect binnen de verhaallijn ‘oorlog en vrede' waarop Toerisme Westhoek en Westtoer ook in de toekomst zal inzetten.

Want de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog heeft voor een indrukwekkende dynamiek en belangrijke investeringen in onze provincie gezorgd.

Eind januari kondigde ik aan dat tijdens de volledige periode 2014-2018 drie miljoen herdenkingstoeristen de Westhoek bezochten, een half miljoen bezoekers meer dan vooropgesteld.

De respectvolle manier waarop de Westhoek de Eerste Wereldoorlog vijf jaar lang heeft herdacht, zorgde nationaal en internationaal voor ruime weerklank.

Ook de tevredenheid van bezoekers scoorde hoog en dat is belangrijk voor de toekomst.

Het tastbare verleden van de Westhoek zal immers ook ná de eeuwherdenking een belangrijke rol blijven spelen.

De wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog biedt boeiende vertelstof voor een aantrekkelijk (herhaal)bezoek aan de regio.

De wederopbouw bepaalt tot op vandaag het beeld van deze streek, ook de samenleving moest helemaal van nul heropgebouwd worden.

Maar de Westhoek herrijst, als een feniks uit zijn as.

Met het oog hierop nam Westtoer het initiatief om een aantal partners te verzamelen rond het thema van de wederopbouw.

Met steun van de Vlaamse overheid wordt een totaalprogramma van tentoonstellingen, evenementen en routes uitgewerkt om bezoekers in 2020 onder te dompelen in het verhaal van de wederopbouw op enkele iconische sites in de Westhoek.

En het is vandaag zeer passend om dit op deze locatie te vermelden, aangezien deze site, de Onze-Lieve-Vrouwekerk een belangrijke rol zal spelen binnen het Feniks project.

 

Dames en heren,

West-Vlaanderen blijft een populaire fiets- en wandelprovincie.

Maar voor de eigentijdse toerist en recreant wordt ook de beleving op en naast de recreatieve routes steeds belangrijker.

Net daarom hebben de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer het programma Horizon 2025 opgestart.

De Provincie en Westtoer streven ernaar om tegen 2025 een 20- à 25-tal uitkijkpunten te realiseren, gratis en dagelijks toegankelijk voor het grote publiek.

Op bepaalde locaties gaat het om uitkijkplatformen, op andere plaatsen zullen er uitkijktorens gebouwd worden van wel 30 meter hoog.

Voor Horizon 2025 stellen de Provincie en Westtoer in totaal 4,4 miljoen euro ter beschikking.

Naast het bouwen van nieuwe uitkijktorens worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht, zoals deze kerktoren, toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

Op deze wijze krijgt de nieuwsgierige bezoeker letterlijk een unieke kijk op West-Vlaanderen.

De uitkijkpunten liggen verspreid over de hele provincie en bieden een meerwaarde aan de toeristische uitstraling van de vier regio's.

Met het project Horizon 2025 zorgen we tevens voor een intensere beleving van de recreatieve routes en netwerken.

Intussen werden al 22 projecten goedgekeurd, waaronder 7 in de Westhoek.

De provincie en Westtoer investeerden 150.000€ in het deze kerktoren.

Wie de beklimming aangaat wordt bovenin de toren op een hoogte van 40 meter beloond op een prachtig panoramisch zicht. Op de tussenverdiepingen werd een tentoonstelling ingericht, met als focus de geschiedenis van het landschap.

 

Dames en heren,

Met het project Horizon 2025 zullen in de komende jaren nog een hele reeks nieuwe uitkijkpunten gerealiseerd worden.

Dit nieuwe uitkijkpunt in Zonnebeke bewijst dat een samenwerking tussen vele partners leidt tot een bijzonder mooi resultaat.

 Kerktoren van Zonnebeke geopend voor het publiek  Kerktoren van Zonnebeke geopend voor het publiek