U beslist waar fietssnelweg komt


Hij bestaat al, de fietssnelweg die de stations van Zuid-West-Vlaanderen verbindt. Zij het dan op een schaal van één op duizend. De vijftien kilometer lange fietsroute werd omgezet naar een vijftien meter lange luchtfoto die in de foyer van CC Het Spoor in Harelbeke op de grond ligt. Nog tot en met 7 juni kan de burger die bekijken en aan de provincie laten weten welk tracé hij verkiest.

Participatie

"Zo willen we aantonen dat we participatie echt wel hoog in het vaandel dragen", zegt provinciaal gedeputeerde van Mobiliteit Jurgen Vanlerberghe (SP.A). "We kiezen niet uitsluitend voor een tracé ten noorden of ten zuiden van de spoorweg. We zullen af en toe de sprong moeten maken naar de andere kant", zegt provinciaal gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

Net door die nodige ‘switch' moeten nog knopen worden doorgehakt. Al meteen bij de start van het fietspad in Kortrijk staan de besturen voor een uitdaging. "Het fietspad moet sowieso aangesloten worden op het Guldenspoorpad", zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A).

Er zijn nog vragen. Het pad moet de R8 kruisen, hoe gebeurt dat het best? Door het natuurgebied in het Zuiden van Harelbeke, via een nieuw te bouwen spiraalbrug of op nog een andere manier? Verder in Harelbeke moet nog worden nagegaan hoe men langs Het Spoor en het station fietst. "We denken daarbij aan een fietspad over het derde spoor", klinkt het bij de provincie. "In Beveren-Leie loopt het fietspad ofwel over het containerpark, ofwel langs Euro Tapis. We moeten grondig onderzoeken waar het pad het beste kan worden ingericht", zegt schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V).

Ook ter hoogte van de Volvo Garage moet nog heel wat onderzoek gebeuren. Daar moet het fietspad de N382 kruisen. Een nieuwe fietsersbrug zal mogelijk nodig zijn, want het huidig bruggetje voldoet daar niet voor. Al die opties staan op het grondplan. Naast dat plan staan infopanelen die uitleg geven over elke optie. Op woensdag 24 april kan u om 14 uur in Het Spoor vragen stellen tijdens een infomarkt.

Start in 2023

Doordat de fietssnelweg geen rechte lijn kan vormen, wordt overwogen om ook door straten met autoverkeer te rijden. Kortrijk verzet zich nu al tegen dat plan. "Wij willen absoluut een gescheiden fietspad", zegt schepen Weydts."Anders spreek je niet meer van een fietssnelweg."

Dat die snelweg nodig is, daar zijn de bevoegde overheden het over eens. "We kennen veel snelwegen, maar het is tijd dat er eentje komt zonder uitstoot en lawaai", zegt Harelbeeks schepen Tijs Naert (SP.A/Groen).

Officieel start de aanleg van de fietssnelweg pas in 2023. "Maar dat gaat om de nieuwe stukken weg die moeten worden aangelegd, zoals fietsbruggen", klinkt het bij de provincie. "Steden die zelf stukken fietssnelweg kunnen aanleggen op bestaande wegen, mogen dat al vroeger doen."

Bron: Het Nieuwsblad, 10 april 2019.