Vernieuwde stadswandelroute Kortrijk voorgesteld


Geachte Burgemeester, Schepenen en Gemeenteraadsleden,
Provincieraadsleden, Leden van de Raad van Bestuur en de Directie van Westtoer, Leden van de Raad van bestuur van Toerisme Leiestreek, Stadsgidsen,
Dames en heren,

Ik ben verheugd u namens Westtoer te mogen begroeten op de opening van de vernieuwde stadswandelroute Kortrijk. Het is voor mij ook een primeur, vandaag is het mijn eerste opening in Kortrijk als gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen. En daar heb ik oprecht naar uit gekeken. Want Kortrijk leeft, Kortrijk bruist en Kortrijk zorgt voor dat tikkeltje meer waardoor mensen ervoor kiezen om in deze prachtige Leiestad te wonen of hier op bezoek te komen. Kortrijk draagt meer dan verdienstelijk bij aan de positieve uitstraling van onze provincie en aan de goesting om West-Vlaanderen te blijven ontdekken.

De stad heeft de laatste jaren met de vele stadsvernieuwingsprojecten een heuse metamorfose ondergaan. In die mate dat de vorige stadswandelroute Kortrijk uit 2014 al aan een herwerking toe was. Westtoer en de dienst productontwikkeling Stadsmarketing & Toerisme Kortrijk namen dan ook het initiatief om een gloednieuwe stadswandelroute te realiseren waarvan we hier vandaag het eindresultaat mogen voorstellen.

De route in het centrum van Kortrijk heeft een opmerkelijk aanbod aan erfgoed, architectuur en bezienswaardigheden. De wandeling gaat van start aan ‘Kortrijk 1302' in het Begijnhofpark. Tijdens de stadswandeling ontdek je meer dan 30 bezienswaardigheden. De route toont je de ‘Metamorfose van de stad' door de eeuwen heen. Het ene moment doorkruis je het historische centrum en wandel je langs de belangrijkste getuigen van Kortrijks roemrijke geschiedenis, zoals de Broeltorens, het Belfort en het Begijnhof. Het andere moment bewonder je het werk van internationaal erkende architecten en landschapsontwerpers. Zij gaven vorm aan het Kortrijk van de 21e eeuw met de verlaagde Leieboorden, het Buda-eiland, verschillende prachtige bruggen, een dynamische winkelwandelbuurt met het winkelcentrum K en tal van rustgevende, eigentijdse stadsparken.

De 7,7 km lange stadswandelroute is bewegwijzerd met meer dan 200 metalen klinknagels waarop ‘gulden sporen' staan afgebeeld, een leuke verwijzing naar de Guldensporenslag in 1302  . De klinknagels tonen de recreant op een discrete, maar duidelijke manier de weg.

Aan het gebouw van Toerisme Kortrijk, hier net naast de ingang, staat een splinternieuw infobord. Van de route is een handige brochure beschikbaar met een gedetailleerde kaart, informatieve tekst en foto's. De viertalige brochure is onder meer verkrijgbaar bij Toerisme Kortrijk en bij Westtoer.

Als genodigde krijgt u zo dadelijk een wandelbrochure mee naar huis.

Deze stadswandelroute is de tweede recreatieve route die ik als gedeputeerde mag openen. Op 27 maart was er in Mesen de opening van de Gent-Wevelgem in Flanders Fields wielerroute, een pittige route van 128 km met 11 hellingen in het Heuvelland. Met deze inhuldiging van de stadswandelroute Kortrijk kunnen we de recreant opnieuw een mooie route aanbieden die kan dienen als leidraad bij het verkennen van deze prachtige stad.

Als provincie zijn wij bijzonder blij en trots om dit partnership met de stad aangegaan te hebben. De slogan van de provincie: ‘niet super zichtbaar, wel supernuttig' is hier zeker en vast van tel. De expertise die we in huis hebben delen we graag om onze steden en gemeenten naar een hoger niveau te tillen. Vanuit het provinciale oogpunt bekijken we ook het grotere geheel waardoor we op de gehele regio inzetten.

 

Het programma voor komend jaar oogt dan ook bijzonder mooi voor Kortrijk en de ruime omgeving. Toerisme Leiestreek plaatst in 2019 het thema ‘bier' voluit in de kijker. De nieuwe publicatie ‘Bier in de Leiestreek' bundelt vier verrassende fietsroutes om de biertroeven in de Leiestreek te ontdekken.

Daarnaast is er ook het zomers boottochtenprogramma dat uitpakt met een primeur. Voor het eerst zal er een fietsboot de Leie afvaren, de eerste zondag van augustus en september. Neem je fiets mee op de boot en stap op en af waar je wil, en dat voor slechts € 5.

Maar we willen ook volk van buiten de regio naar Kortrijk lokken. Daarom ontwikkelde Westtoer het nieuwe inspiratiemagazine 'Quality time in de Leiestreek'. Het bevat 36 pagina's vol ideeën voor een kort verblijf in de Leiestreek. Het magazine geeft tips op maat voor koppels, gezinnen en vriendengroepen. Charmante logies presenteren hun creatief aanbod. Ook fiets- en wandelroutes zorgen voor inspiratie. Het magazine wordt verspreid in Vlaanderen en is gratis verkrijgbaar in de toeristische infokantoren.

 

Maar uiteraard belooft het in onze gehele provincie opnieuw een druk jaar te worden voor Westtoer, want er staan nog een heel aantal inhuldigingen van recreatieve routes en openingen van uitkijktorens in kader van het project Horizon 20-25 op het programma.

Met het project Horizon 20-25 wil de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer de komende jaren een netwerk van uitkijkpunten realiseren. Naast het bouwen van nieuwe uitkijktorens worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht, zoals kerken en watertorens, toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. We kijken er dan ook al naar uit om binnenkort vanop de Sint-Maartenskerk hier in Kortrijk de stad te kunnen bewonderen!

 

Naast de opening hier in Kortrijk staan dit jaar nog een aantal openingen van recreatieve routes op de planning. Op 22 juni openen we de stadswandelroute in Ieper, in september trekken we richting Oostende voor de opening van het ‘Groen Lint Oostende' en in het najaar voorzien we de opening van de erfgoedwandelroute in St-Idesbald.

 

En ook op de beleving langs de recreatieve routes wil Westtoer blijven inzetten. Zo voorzien we nog dit jaar een gloednieuwe fietsroute aan de Kust. Uit de voorbije 6 edities van Beaufort bleven meer dan 30 kunstwerken staan op hun oorspronkelijke locatie of kregen een nieuwe plek. Op die manier kunnen we intussen spreken van een heus permanent Beaufort beeldenpark aan de kust. Om dit beeldenpark beter te ontsluiten voor het grote publiek wensen we een Beaufort Beeldenpark Fietsroute te ontwikkelen, die de werken uit de voorgaande Beaufort edities met elkaar verbindt.

 

Zoals u hoort is en blijft West-Vlaanderen een populaire fiets- en wandelprovincie. Met 4 fietsnetwerken goed voor 3180 km fietsplezier, 11 wandelnetwerken, 36 fietsroutes en 60 wandelroutes hebben beschikken voor elke recreant over een mooi aanbod.

 

Tot slot wil ik de verschillende partners bedanken die voor deze stadswandelroute de handen in elkaar sloegen: de Stad Kortrijk, Toerisme Leiestreek, het team recreatie van Westtoer en de provincie West-Vlaanderen. 

 Vernieuwde stadswandelroute Kortrijk voorgesteld  Vernieuwde stadswandelroute Kortrijk voorgesteld  Vernieuwde stadswandelroute Kortrijk voorgesteld