Zevende familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink door de hoppevelden'


"Toerisme Westhoek zet al verschillende jaren in op familievriendelijkheid. De regio heeft 2 K(a)D(ee) ambassadeurs: de stripfiguurtjes Jaek en Nink. Zij maken kinderen wegwijs in de Westhoek aan de hand van wandeltochten en fietsroutes. Ondertussen zijn er ook al verschillende restaurants in de regio die Westhoek KD-menu's serveren en er is de kaart ‘Grenzeloos familieplezier' die een overzicht geeft van het familievriendelijk aanbod in de streek", vertelt Sabien. Met deze nieuwe fietsroute wil Toerisme Westhoek het familievriendelijk aanbod in de regio verder uitbreiden. 

KD-fietsroutes

In 2016 werden voor het eerst zes KD-fietsroutes ontwikkeld. Die vallen erg in de smaak bij toeristen die de Westhoek bezoeken. Daarom realiseerde Toerisme Westhoek (Westtoer) nog een zevende route die Poperinge en Vleteren verbindt: ‘Met Jaek en Nink door de hoppevelden'.

De route is 33 kilometer lang en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met daarop de figuurtjes Jaek en Nink. De route heeft twee startpunten: De Sceure in Oostvleteren (dienst toerisme) en de Grote Markt van Poperinge (dienst toerisme). Tijdens de route passeren fietsers veel zaken waar je kunt genieten van lekkere streekproducten zoals een ijsje, een pannenkoek of een Westhoek KD-menu. Op de meeste adressen langs de route zijn ook speelpleintjes. Verder brengt de KD-route je langs landelijke wegen, door het mooie hoppelandschap van Poperinge en Vleteren. De velden met hopperanken zijn indrukwekkend maar ook de boomsculpturen in het Canadabos zijn een verrassende ontdekking langs de route.

Fietsroutekaart

De fietsroutekaart is gratis te verkrijgen bij Toerisme Vleteren en Toerisme Poperinge en bij de mogelijke stopplaatsen langs de route. Je kan de route ook downloaden via www.toerismewesthoek.be/westhoek-kd/fietsen

Meer info over familievriendelijkheid in de Westhoek: https://www/westhoekkd.be

 

Lies hierna het openingswoord van Sabien: 

Beste genodigden, 

Van harte welkom op de opening van de nieuwste kindvriendelijke fietsroute in de Westhoek. De voorbije jaren hebben we in de Westhoek al heel wat nadruk gelegd op familievriendelijkheid en gezinsvakanties in onze toeristische productontwikkeling en regionale promotie.

En dat was niet zomaar. De beslissing om meer in te zetten op deze doelgroep werd in 2012 genomen. Het toenmalige onderzoek ‘De recreatieve verblijfstoerist in de Vlaamse regio's' en het onderzoek van Plattelandstoerisme van Logeren in Vlaanderen toonden aan dat de Westhoek een regio is waar de Vlaamse en Nederlandse toerist vooral naartoe komt voor de diversiteit die er wordt aangeboden. Het waren dezelfde onderzoeken die er Westtoer, Toerisme Westhoek op attent maakten dat we in vergelijking met de andere Vlaamse regio's niet bijzonder goed scoorden op vlak van tevredenheid over het familievriendelijk aanbod in de regio. Dat terwijl de Westhoek één van de belangrijkste regio's in Vlaanderen is voor hoeve- en plattelandstoerisme. De verwachtingen van de toeristen op vlak van familievakanties lagen blijkbaar hoger dan wat ze tijdens de vakantie ervoeren. Daarom werd beslist om van familievriendelijkheid en familievakanties een belangrijk aandachtspunt en actiepunt te maken binnen de toeristische productontwikkeling en de promotie van de streek.

 

In de Westhoek logeren veel toeristen in vakantiewoningen, veelal gezinnen met kinderen en familiegroepen, waarvan de gasten best wat verwachtingen hebben op vlak van familievriendelijkheid. Het was een opportuniteit om de kwaliteit van het aanbod voor de Vlaamse toerist te verbeteren en daardoor meer overnachtingen te genereren. Maar het was ook een mogelijkheid om meer Vlaamse en Nederlandse gezinnen naar de regio te halen. Gezinnen met kinderen trekken er gemakkelijker kort op uit naar dichtbijbestemmingen. Voor de Westhoek lag er daar een kans die we de voorbije jaren volop hebben benut. Onder andere door de uitvoering van het Leaderproject ‘Westhoek KD's XL'. Dat project loopt eind dit jaar dan wel ten einde, maar er komt zeker nog geen einde aan de familievriendelijke acties.

 

Op vandaag beschikt de regio over een heel ruim aanbod aan familievriendelijke vakantiewoningen met grote capaciteit. Velen onder hen hebben deelgenomen aan één van de familievriendelijke binnen- of buitenopleidingen van Westtoer in het kader van het Leaderproject ‘Westhoek KD's XL'. Met deze opleidingen hebben we de logies geïnformeerd en aangezet tot investeren in een goede communicatie naar kinderen toe, we hebben hen tips gegeven voor kwalitatieve binneninrichting en we hebben hen geleerd de tuin van de vakantiewoning familievriendelijk in te richten met natuurlijke speelelementen.

 

Daarnaast werden er heel wat inspanningen gedaan op vlak van promotie voor deze doelgroep. De Westhoek K(a)D(ee) stripfiguurtjes Jaek en Nink werden geboren en ze wezen de jonge vakantiegangers voortaan de weg door de streek. Het Westhoek K(a)D(ee) vakantieboek rolde van de drukpersen en daarna kwam er ook de overzichtskaart die ouders het familievriendelijk aanbod in onze regio toont.

 

Vorige maand stelden we nog een familievriendelijke restaurantactie voor. 13 ondernemers uit de Westhoek serveren nu een Westhoek KD-menu met streekeigen producten. Kinderen krijgen bij bestelling een leuk Westhoek KD-gadget en kunnen zich ondertussen uitleven in de Westhoek KD-Gazette.

 

Maar ook de recreatieve productontwikkeling werd opgestart. Heel wat diensten voor toerisme maakten Westhoek K(a)D(ee) wandeltochten. Zo ook Vleteren. Hier kan je op stap met een rugzakje met doe-elementen en opdrachtjes, op zoek naar oma's geheime bierrecept.

In het kader van het Leaderproject werden er reeds zes familievriendelijke Westhoek KD-fietsroutes gerealiseerd, die verspreid liggen over heel de regio. De routes zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes waar de stripfiguurtjes op staan afgebeeld. Ze zijn gemiddeld 20 tot 30 km lang. Een handig downloadbaar kaartje zet onze kleinsten aan om regelmatig af te stappen voor een leuke actieve stop of om iets lekkers te proeven.

 

Zo ook deze nieuwe K(a)D(ee) fietsroute ‘ Met Jaek en Nink door de hoppevelden' die de zevende route in de rij is. Ze heeft het streeklekkers als ‘rode draad' en verwent je smaakpapillen. Is het nu voor een ijsje van de hoeve, een streekeigen sapje of een andere zoetigheid, kinderen zullen beslist staan ‘trappelen' om de route te starten, maar nog meer om met de fiets te remmen en af te stappen om te proeven.

 

Ik dank graag de diensten voor toerisme van Poperinge en Vleteren die de route samen met Westtoer mee vorm hebben gegeven en ik ben ervan overtuigd dat deze route één van de toppers wordt binnen het globale familievriendelijke aanbod van de streek.

 

 Zevende familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink door de hoppevelden'  Zevende familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink door de hoppevelden'  Zevende familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink door de hoppevelden'