FENIKS 2020 toont de wederopbouw van de Westhoek


De Provincie West-Vlaanderen kijkt tevreden terug op de herdenkingsperiode 2014-2018. Meermaals is ook de vraag gesteld wat zal gebeuren na de 100-jarige herdenking. "FENIKS 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen. De wederopbouw van deze streek na de Eerste Wereldoorlog en de terugkeer van de bewoners zijn inspirerende invalshoeken die kunnen leiden tot een herhaalbezoek. Het verleden van de Westhoek verdwijnt immers niet na de eeuwherdenking. De Groote Oorlog zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in onze Provincie", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Met tentoonstellingen en publieksevenementen brengt FENIKS 2020 het verhaal van de wederopbouw in de Westhoek. Voor een breed publiek zijn tentoonstellingen gepland in het In Flanders Fields Museum, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare. Ook de kerktorens van Veurne en Mesen zijn betrokken in het project. Toeristische routes brengen bezoekers naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge. Drie grote publieksevenementen zullen plaatsvinden op de Grote Markt van Diksmuide, het stadscentrum van Nieuwpoort en de Sint-Maartenskathedraal van Ieper.

Tijdens de voorstelling van FENIKS 2020 hebben vier sprekers (Philippe Viérin, Luc Verpoest, Ian Alderman en Thomas Gottschlich) de wederopbouw toegelicht vanuit verschillende perspectieven.

FENIKS 2020 is een initiatief van Westtoer ism vele partners. Het project wordt financieel ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en de betrokken steden en gemeenten.

FENIKS 2020 loopt van begin maart tot eind november 2020. Meer info op www.feniks2020.be.

 

Lees hierna de inleiding van Sabien tijdens de persconferentie:

Geachte dames en heren, 

Ik verwelkom u graag in de Ieperse Stadsschouwburg voor het kick-off moment van FENIKS, het project over de wederopbouw van de Westhoek na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden.

Het gebouw waarin u zich vandaag bevindt, werd in 1931 opgetrokken door de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans en vertelt op zich al een heel interessant verhaal over ‘de groote wederopbouw'.

Maar laat ik beginnen met wat duiding bij de ontstaansgeschiedenis van het FENIKS project.

De Provincie West-Vlaanderen blikt meer dan tevreden terug op de herdenkingsperiode 2014-18.

De respectvolle manier waarop de Westhoek de Eerste Wereldoorlog vijf jaar lang heeft herdacht, zorgde nationaal en internationaal voor ruime weerklank. Dat heeft geleid tot maar liefst drie miljoen herdenkingsbezoekers.

De tevredenheid van bezoekers scoorde hoog en dit stemt hoopvol voor de toekomst.

Het tastbare verleden van de Westhoek verdwijnt immers niet na de eeuwherdenking en zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in onze Provincie.

Reeds tijdens de herdenkingsperiode weerklonk verschillende malen de bezorgdheid ‘wat na 2018'?

Het strategisch beleidsplan voor toerisme en recreatie in de Westhoek geeft hierop een antwoord.

De wederopbouw van deze streek na de Eerste Wereldoorlog en de terugkeer van de bewoners, is een boeiend thema dat kan inspireren tot een (herhaal)bezoek aan de regio.

Van het landschap van de Westhoek restte er na de Groote Oorlog vaak niet meer dan een modderpoel vol kraters, bezaaid met munitie.

En toch werd de Westhoek na de oorlog helemaal heropgebouwd.

Deze wederopbouw bepaalt tot op vandaag grotendeels het beeld van deze streek.

De impact van de wederopbouwarchitectuur ligt niet alleen bij een aantal architecturale parels, maar ook bij de opvallende homogeniteit, die tot op vandaag bewaard is.

Ook de samenleving moest helemaal van nul heropgebouwd worden.

Kortom, de Westhoek herrees, als een FENIKS uit zijn as.

Westtoer nam vorig jaar het initiatief om een aantal partners te verzamelen rond het thema van de wederopbouw.

Ze konden daarbij buigen op goede ervaringen met eerdere regionale projecten als de ‘ZIJkant van de oorlog' en ‘1917 Totale oorlog in Vlaanderen'.

Bovendien heeft Westtoer samen met de Provincie West-Vlaanderen een sterk netwerk uitgebouwd.

Er is goed samengewerkt met mensen en organisaties uit steden en gemeenten die dagdagelijks met het thema bezig zijn.

Met steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid werd een totaalprogramma uitgewerkt om bezoekers in 2020 onder te dompelen in het fascinerende verhaal van de wederopbouw.

 FENIKS 2020 toont de wederopbouw van de Westhoek