Acht nieuwe kampeerautoplaatsen in Gistel


Gistel kreeg voor de aanleg van de acht kampeerautoplaatsen een subsidie van 55.000 euro. Het initiatief is een extra troef voor het toerisme in het Brugse Ommeland. 

Kampeerauto's winnen aan populariteit. Kampeertoeristen vormen een interessante doelgroep. Vakantiegangers die met de kampeerauto reizen, besteden gemiddeld 50 euro per persoon per nacht, waarvan 37 euro buiten het logies.

Impuls voor toerisme                                                                                                 

De Provincie West-Vlaanderen geeft met het vernieuwd provinciaal reglement ‘Toeristische impulsen in West-Vlaanderen' een forse impuls aan de toeristische sector. Het reglement voorziet onder de categorie ‘Infrastructuur' een specifieke oproep voor de aanleg van kampeerautoplaatsen. Deze oproep heeft geleid tot de goedkeuring van 14 dossiers voor de aanleg van nieuwe kampeerautoplaatsen in West-Vlaanderen. In totaal zullen meer dan 230 nieuwe kampeerautoplaatsen gerealiseerd worden in de provincie.  

Troef voor Brugse Ommeland                                                                                  

Het terrein in Gistel telt acht plaatsen en is uitgerust met alle voorzieningen conform het nieuwe logiesdecreet. Ook de ligging biedt voordelen: op korte afstand van het stadscentrum en dus vlakbij de lokale horeca. Het terrein ligt langs het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland. Ook de Kust is vlakbij. Het camperterrein betekent meteen een extra troef voor het toerisme in het Brugse Ommeland. 

 

foto: copyright Timmy Van Assche 

 

Lees hierna de speech van Sabien: 

Geachte genodigden,

Leden van de pers,

Dames en Heren, 

Het doet mij plezier jullie te verwelkomen op het nieuwe kampeerautoterrein in Gistel.

Het kampeerautotoerisme wint binnen de toeristische sector meer en meer aan belang. Het is één van de snelst groeiende vormen van kampeertoerisme in ons land. Het aantal ingeschreven kampeerauto's in België neemt al jarenlang toe. Als we de cijfers van de Dienst Inschrijvingen Voertuigen er even bij nemen, dan zien we dat het aantal kampeerauto's in de laatste 10 jaar met 34% is toegenomen. Dit resulteert in meer dan 97.000 ingeschreven campers voor 2018. Deze trend lijkt zich ook door te zetten in 2019. Een tendens die zich trouwens niet alleen aftekent in België, maar die ook in onze buurlanden duidelijk zichtbaar is.

De gemiddelde kampeerautotoerist is ouder dan 55 jaar en zijn reisgezelschap bestaat uit 2 personen. Deze groep toeristen is erg interessant. Eénmaal ter plaatse betekenen ze een belangrijke inkomstenbron voor de plaatselijke horeca en middenstand. Het feit dat kampeerautotoerisme minder seizoensgebonden is, zorgt er voor dat het toeristische seizoen een betere spreiding krijgt over het jaar.

Vrijheid en comfort zijn belangrijke redenen waarom een toerist kiest om te reizen met een camper. Ze willen tijdens hun vakantie graag rondtoeren en zowel bekende als minder bekende plekjes ontdekken. Hun camper is hun huis op welen en hierdoor kunnen ze snel beslissen om er even op uit te trekken. Vaak gaan ze voor 2 tot 4 dagen op pad. Hun actieradius is beperkt tot ongeveer 300 km. Eénmaal op hun bestemming verplaatsen de toeristen zich per (elektrische) fiets, te voet of met het openbaar vervoer. Het zal jullie dus niet verwonderen dat ook het Brugse Ommeland één van de ideale bestemmingen is voor kampeerautotoeristen. Deze regio ligt vlak bij de Kust en Brugge maar je logeert er kleinschalig en middenin het groen. Deze vaststelling is onlangs kracht bijgezet door de uitreiking van de Award ‘Beste Camperplaats van België' aan camperlogies Smart-Ijs in Wingene. Ook de 6 plaatsen op het kampeerautoterrein Kanaaloever in Beernem zijn in trek.  

Meer campertoeristen resulteert in meer vraag naar overnachtingsplaatsen voor kampeerauto's. Westtoer stelde al een aantal jaren geleden vast dat het aantal overnachtingsplaatsen de vraag niet meer volgde. Westtoer stelde zich tot doel een antwoord te bieden op de stijgende vraag.

De provincie West-Vlaanderen heeft met het vernieuwde provinciale reglement ‘Toeristische impulsen in West-Vlaanderen' een antwoord willen bieden op de vraag naar meer overnachtingsplaatsen voor kampeerauto's in West-Vlaanderen. Binnen het reglement werd onder de categorie ‘Infrastructuur' een specifieke oproep voor de aanleg van kampeerautoplaatsen voorzien. Deze oproep heeft geleid tot de goedkeuring van maar liefst 14 dossiers voor de aanleg van nieuwe kampeerautoplaatsen in West-Vlaanderen.

De Stad Gistel investeerde in een nieuw kampeerautoterrein langs de Vaarstraat. Het telt 8 plaatsen en is volledig geautomatiseerd. Het terrein is uitgerust met alle voorzieningen (elektriciteit, stortplaats voor chemisch toilet en grijs water en tappunt voor vers water), conform het nieuwe logiesdecreet. Gistel telde in 2017 reeds 3.397 verblijfstoeristen, goed voor 6.227 overnachtingen. Met dit terrein zal dit aantal zeker nog aangroeien.  

Ook de ligging is een schot in de roos. Het terrein ligt op korte afstand van het gezellige centrum van de Stad Gistel, wat ook goed is voor de lokale handel. Via de Groene 62 en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort sta je in geen tijd aan de Kust. Verder sluit het camperterrein perfect aan op het populaire fietsnetwerk  Brugse Ommeland waarbij je fietst door de mooie polders en kan halt houden bij  authentieke plekken als de Abdij Ten Putte en de Oostmolensite.

De provincie West-Vlaanderen kende een subsidiebedrag van 55.052,00 € toe voor de realisatie van het kampeerautoterrein in Gistel.

Ik hou er aan om het stadsbestuur van Gistel van harte te feliciteren met deze realisatie en we zijn er van overtuigd dat dit camperterrein een extra troef is voor het toerisme in het Brugse Ommeland. 

 Acht nieuwe kampeerautoplaatsen in Gistel  Acht nieuwe kampeerautoplaatsen in Gistel