Nieuwe wandelexpedities in Landschapspark Bulskampveld


"De Expedities zijn avontuurlijke wandellussen van 2,5 km voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun gezelschap. De lussen laten hen het bos en de natuur volop beleven", aldus Sabien. "De Expeditie in Kruiskerke slingert door het mooie Bruwaanbos en het Parochieveldbos en vormt een uitdagend parcours met 16 spelprikkels die evenwicht en durf van de jongsten op de proef stellen. De Expeditie in Wingene omvat Sint-Pietersveld en de Vagevuurbossen. Hier zorgen 17 bosdieren voor originele opdrachten".

Duurzaamheid staat voorop: alle spelprikkels zijn gemaakt met duurzaam hout en met wat er in het bos te vinden is. De mascotte van de Expedities is de stier. Bulskampveld of ‘Bulnas Campa' betekent namelijk ‘veld van de stieren'. De stier toont de weg en geeft opdrachtjes in het bos.

Ontdekkingskaart
Samen met de Expedities is er een nieuwe ontdekkingskaart voor het Landschapspark Bulskampveld. Hierop staat alle praktische informatie om de Expedities te ontdekken. Aan de andere zijde vind je een overzichtskaart van het Landschapspark met daarop de natuurgebieden, unieke startplekken, routes en tal van doe-tips. De nieuwe kaart is een ideaal instrument om het grootste bosgebied van West-Vlaanderen te verkennen.

Toekomst Expeditie Bulskampveld
In oktober wordt op Provinciedomein Bulskampveld een derde lus geopend. In het najaar krijgen ook Nieuwenhovebos in Oostkamp en Domein Menas in Sint-Maria-Aalter een Expeditielus met een eigen thema. Expeditie Bulskampveld zal zo uit vijf wandellussen bestaan binnen eenzelfde herkenbaar concept.

Expeditie Bulskampveld is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen, de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. Het project wordt financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen in het kader van de Impulsprojecten Fiets- en Wandelnetwerken.   

Praktisch
Alle informatie over de Expedities vind je op de nieuwe Ontdekkingskaart van het Landschapspark Bulskampveld. Deze kaart is gratis te verkrijgen bij Westtoer of bij de diensten voor toerisme van Beernem, Wingene, Ruiselede, Oostkamp en Aalter. Via de website www.Landschapspark-bulskampveld.be kan je de kaart downloaden en vind je de aparte routekaartjes en alle praktische informatie over de Expedities.

 

Lees hierna de speech van Sabien:

Geachte genodigden,

Ik ben verheugd u namens Westtoer te mogen verwelkomen op de lancering van de eerste wandelexpedities van het project Expeditie Bulskampveld en op de voorstelling van de nieuwe ontdekkingskaart van het Landschapspark.

Het project Expeditie Bulskampveld kadert binnen de Impulsprojecten voor Fiets- en Wandelnetwerken van Toerisme Vlaanderen. Met dit project wil Westtoer samen met de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen, Beernem, Ruiselede, Wingene, Oostkamp en Aalter investeren in extra beleving en familievriendelijkheid in het Landschapspark Bulskampveld. En vandaag is daar een toonbeeld van: de eerste Expeditielussen zijn klaar om ontdekt te worden.

Wat zijn die Expedities nu precies en waarom kiezen we hiervoor?

Gezinnen met jonge kinderen of groepjes vrienden zijn steeds op zoek naar een origineel uitje, dichtbij én in de groene natuur. Bewegen, gezonde lucht inademen én fantasierijk kennis maken met het prachtige landschap van hier, dat is de trend. Het Brugse Ommeland speelt alvast in op deze trend met de mini-vakanties. En ook het Landschapspark blijft niet achter! In elk van de 5 gemeenten wordt een avontuurlijke wandellus aangelegd, telkens met een ander thema, maar toch allemaal onderdeel van één grote Expeditie Bulskampveld. 

Op dit moment openen we de Expeditie in Kruiskerke en straks de Expeditie in Wingene. Op het provinciedomein in Beernem kan je ook al het avontuurlijk parcours verkennen, maar moet je nog even wachten tot oktober om de zintuigelijke lus te beleven. Wat later in het najaar komen er nog Expeditie Menas in Sint-Maria-Aalter en Expeditie Nieuwenhovebos in Oostkamp aan.

De lus hier in Kruiskerke is een uitdagende wandeling van 2,5 km voor kinderen tussen 4 en 12 jaar en hun gezelschap. We mikken vooral op bezoekers die op eigen houtje naar hier komen. Het Bruwaanbos en het Parochieveldbos zijn vanaf nu hun Expeditieterrein! In totaal kom je onderweg maar liefst 16 spelprikkels tegen. Een sportief parcours waar de voetjes al eens van de grond moeten! Kan jij goed mikken met dennenappels? Hoeveel punten scoor je? Raak je over de horden? En geraak je droog aan de overkant van de touwbrug? Tussen deze opdrachten door geniet je van het prachtige bos en de gezonde lucht. 

De Expeditie in Wingene wordt straks om 16 uur gelanceerd en laat je kennis maken met niet minder dan 17 dieren die wonen op Sint-Pietersveld en in de Vagevuurbossen. Vind je de uil? Spring als een sprinkhaan over de gracht of bekijk de wereld ondersteboven als een vleermuis.

De mascotte van alle Expedities is een vrolijke stier die je onderweg tegenkomt op de bewegwijzeringspalen en op de speelnatuur. Hij toont je de route en geeft toffe opdrachtjes. De naam Bulskampveld is afkomstig van het Germaanse ‘Bulnas Campa' en dat betekent ‘veld van de stieren'.  Logisch dus dat de mascotte van de Expedities een stiertje is.

Voor het bedenken en het maken van de Expedities, ging Westtoer in zee met Bureau Niche uit Nijmegen. Jan Kersten en zijn team hebben een enorm grote fascinatie en liefde voor de natuur. Zo maakten ze de Expedities volledig uit inheems en duurzaam Robinia-hout dat afkomstig is van bomen die geveld moesten worden. Het rooien gebeurde met een hoogwerker om te voorkomen dat de mooie vormen zouden splijten bij de val. Het hout is niet behandeld met chemische middelen en bovendien werd elke paal met de hand geschuurd en geborsteld. Zo blijf iedereen splintervrij! Het team verwerkte ook het in het bos aanwezige hout - zoals omgewaaide bomen - tot leuke stapstammen of dieren. 

De Expedities zijn écht maatwerk waarbij rekening werd gehouden met de organische vormen van het hout. Elke spelprikkel past hierdoor perfect in zijn omgeving. 
We nodigen je uit om straks de Expeditie te gaan verkennen, zo kan je zelf ondervinden hoe fantastische deze nieuwe lussen zijn. 

Bij deze nieuwe Expedities, hoort ook een nieuwe ontdekkingskaart voor het Landschapspark Bulskampveld. Deze kaart is de opvolger van de jullie wel bekende overzichtskaart. Eén zijde geeft een duidelijke overzichtskaart van het gebied met aanduiding van de natuurgebieden, de bezienswaardigheden, de cafés en restaurants én met tips voor de bezoeker. De andere zijde van de kaart is een vrolijk overzicht van wat de Expedities zijn, waar ze liggen en hoe je ze kan beleven.
Kortom, de nieuwe ontdekkingskaart spoort mensen aan het Landschapspark Bulskampveld te ontdekken en te bezoeken!

Dames en heren, vooraleer ik het woord geef aan mijn collega Jurgen Vanlerberghe, hou ik eraan u allen te bedanken voor de dagelijkse inzet voor het Landschapspark Bulskampveld en voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen.  Laten we samen verder werken aan dit fantastische gebied waar het goed wonen en ondernemen is en waar bezoekers welkom zijn om te wandelen, fietsen, logeren en genieten. Want dat zit in ons!

 Nieuwe wandelexpedities in Landschapspark Bulskampveld   Nieuwe wandelexpedities in Landschapspark Bulskampveld   Nieuwe wandelexpedities in Landschapspark Bulskampveld