120 klinknagels gidsen je door kattenstad


De stadswandelroute is de opvolger van de Erfgoedwandelroute. Een verhaallijn rond oorlog en vrede ontbreekt niet. Toch draait het niet enkel rond WOI. "Het is een ‘best of'. Alles wat Ieper te bieden heeft en alles wat je echt moet gezien hebben", zeggen Glenn Putman en Valérie Heyman van provinciebedrijf Westtoer. De wandeling start aan de Lakenhalle, met vlakbij ook de musea Yper en In Flanders Fields.

Aandacht voor natuur

Onderweg ontdek je 26 blikvangers, met veel aandacht voor natuur. Zo bezoek je de indrukwekkende en groene Vaubanvestingen. Je wandelt ook door het vestingpark Ketelkwaad, waar je de natuurspeeltuin, de hondenloopweide, het bosland, waterpartijen, ligweiden en schapenweiden kan ontdekken. Palend aan het Ketelkwaad heb je evenementenplein Hamiltonpark. Nog een mooi natuurrijk wandelgebied is het Ieperse Hoornwerkpark, op een helling. En dan is er nog het ruim 40 hectare grote vogelparadijs Verdronken Weide.

Eten en drinken

Komen eveneens aan bod tijdens de wandeling: het Vleeshuis voor evenementen en congressen, de Vismarkt boven de Ieperlee, de gotische kapel Belle Godshuis, het Merghelynck Museum met aandacht voor Ieperse adel, het gotische huis Het Steen, het groene Zaalhof midden de gelijknamige arbeiderswijk, het Kruitmagazijn, de restanten van de Predikherentoren, het vroegere openluchtzwembad, het gewezen Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en de Veemarkt. Er zitten ook enkele kerken in de route. En er is gedacht aan wie onderweg honger en/of dorst krijgt. Zo kan je De Kazematten bezoeken. Dat is een authentieke brouwerij waar biertjes zoals Wipers Times en Grotten Santé het levenslicht zien. Wandelaars passeren ook aan een brasserie in De Kazematten.

De wandelroute is bewegwijzerd met zo'n 120 klinknagels. Het silhouet van de Lakenhalle en de Menenpoort zijn op de metalen klinknagels gegraveerd. Het inrichten van de stadswandelroute kostte zo'n 3.000 euro. Wie een brochure wil over de route, koopt die voor 2 euro bij Toerisme Ieper in de Lakenhalle. "De brochure is ook in het Frans, Engels en Duits", zegt schepen van Toerisme Diego Desmadryl (Open Ieper). "Zodat ook anderstalige toeristen meer te weten komen over al het bijzonders dat Ieper te bieden heeft."

Kaart

De brochure heeft ook een handige kaart met het traject en alle bezienswaardigheden op. De stadswandelroute is een initiatief van Westtoer, de provincie en de stad Ieper. Je kan een brochure ook gratis downloaden op de website www.westtoer.be/nl/doen/stadswandelroute-ieper of op www.toerismewesthoek.be/nl/doen/stadswandelroute-ieper.

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 juni 2019.