Achtste familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink op roverstocht'


"Toerisme Westhoek zet al verschillende jaren in op familievriendelijkheid en blijft dat aanbod verder uitbouwen. De regio heeft 2 K(a)D(ee) ambassadeurs: de stripfiguurtjes Jaek en Nink die de kinderen wegwijs maken in deze prachtige regio via wandeltochten, fietstochten en ondertussen ook Westhoek KD-menu's in diverse restaurants. Daarnaast is er de kaart ‘Grenzeloos familieplezier' die gezelschappen met kinderen een goed overzicht geeft van het familievriendelijk aanbod in de Westhoek", aldus Sabien.

KD-fietsroute

De eerste KD-routes in de Westhoek werden ontwikkeld in 2016. De familievriendelijke fietsroutes worden erg gesmaakt door toeristen, daarom realiseert Toerisme Westhoek een 8ste route die Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Staden verbindt: ‘Met Jaek en Nink op roverstocht'.

De route is in totaal 28 km lang en is bewegwijzerd met 6-hoekige bordjes met de figuurtjes van Jaek en Nink. De route heeft twee startpunten: aan de Dienst voor Toerisme van Houthulst en aan het Guynemerpaviljoen van Langemark-Poelkapelle. Tijdens de route kom je heel wat plaatsen tegen waar je kunt genieten van een ijsje of waar de kinderen kunnen ravotten op speelpleintjes. Bovendien ontdek je tijdens de route het ‘rovershol' waar Bakelandt zich schuil hield.

Fietsroutekaart

De fietsroutekaart ‘Met Jaek en Nink op roverstocht' is gratis te verkrijgen bij Westtoer, Toerisme Langemark-Poelkapelle, Toerisme Houthulst, Toerisme Staden en bij de voorziene stopplaatsen langs de route. Je kan de route ook downloaden via www.toerismewesthoek.be/westhoek-kd/fietsen

Fietstoerisme in de Westhoek

Naast familievriendelijkheid zet Westtoer ook al jaren sterk in op fietsen. Het recente fietsonderzoek van het provinciebedrijf toont aan dat de Westhoek in 2017 1,5 miljoen recreatieve fietsers telde. 48% van die fietsers zijn verblijfstoeristen, ten opzichte van 22% in heel West-Vlaanderen. Bovendien zijn 46% netwerkfietsers, het bewijs dat de inspanningen van Westtoer en zijn partners renderen. De Westhoek KD-fietsroutes spelen daarop in en lopen voor 90% op het fietsnetwerk.

De grootste interesse van de fietsers in West-Vlaanderen gaat uit naar een aantrekkelijk landschap. De Westhoek is op dat vlak erg gevarieerd met een landschap dat strekt ‘van de bergen tot de zee', over de broeken, de moeren en de polders.

Ook de lengte van de KD-routes is afgestemd op de noden van de fietser. Alle Westhoek KD-routes zijn 20 tot 30 kilometer lang. Het fietsonderzoek van Westtoer wees uit dat een gezelschap met kinderen in West-Vlaanderen gemiddeld 26 kilometer fietst.

Met zijn landelijke cafeetjes, de vele terrasjes en de toeristische infopunten heeft de Westhoek ook een uitgebreid aanbod waar fietsers kunnen pauzeren. Volgens het fietsonderzoek is iets eten of drinken de hoofdreden om een pauze te houden tijdens een fietstocht.

 

Lies hierna het openingswoord van Sabien: 

Beste genodigden,

Van harte welkom op de opening van de nieuwste kindvriendelijke fietsroute in de Westhoek. Deze route is de kers op de taart en de laatste in de rij in een reeks van 8 familievriendelijke routes die in het kader van een Europees Leaderproject ‘Westhoek KDs XL' werden gerealiseerd. Het project ging van start in 2016 en eindigt eind dit jaar. Het opzet was om het familievriendelijk toeristisch aanbod in de Westhoek beter te ontsluiten, te communiceren, te vermarkten en nieuwe productontwikkeling te realiseren.

En met enige trots mag ik toch zeggen dat we daar, 4 jaar later, echt in geslaagd zijn. Door de extra financiële middelen die we kregen via dit project konden we de voorbije jaren al heel wat nadruk leggen op het ‘upgraden' van de familievriendelijkheid in de regio en dit via toeristische productontwikkeling, vorming van de sector en regionale toeristische promotie.

Er zijn natuurlijk diverse redenen waarom we dit project hebben opgezet. Belangrijk is te weten dat families geen nichemarkt zijn. Er zijn 66 miljoen families in Europa, die 31% vertegenwoordigen van alle huishoudens. In Vlaanderen zijn de families met kinderen zelfs 38% (1.052.929) van alle huishoudens.  Bovendien gaan 7 op 10 families (wereldwijd) minstens twee maal per jaar samen op reis en wereldwijd reist 30% van alle reizigers in familieverband.

Aangezien families zo'n belangrijk deel uitmaken van onze gasten is een familievriendelijk aanbod eigenlijk een essentieel onderdeel van onze gastvrije aanpak. Het is uitermate belangrijk om kinderen een goed gevoel en een mooie herinnering mee te geven, waardoor de kans heel groot is dat zij later nog zullen terugkomen. Het zijn de toeristen van morgen.

Belangrijk voor die families is vooral om dingen samen te doen, waarbij jong en oud een leuke tijd beleven. Dus niet enkel voor de kinderen moet het leuk zijn, maar voor iedereen in het gezelschap. Een toffe familiefietstocht als deze is daarvoor perfect. Elke familie, ook met diverse leeftijden in het gezelschap en ongeacht de grootte van de familie, kan hier samen genieten.

De beslissing om meer in te zetten op deze doelgroep werd eigenlijk al in 2012 genomen. Het toenmalige onderzoek ‘De recreatieve verblijfstoerist in de Vlaamse regio's' en het onderzoek van Plattelandstoerisme van Logeren in Vlaanderen toonden aan dat de Westhoek een regio is waar de Vlaamse en Nederlandse toerist vooral naartoe komt voor de diversiteit die er wordt aangeboden. Het waren dezelfde onderzoeken die er Westtoer, Toerisme Westhoek op attent maakten dat we in vergelijking met de andere Vlaamse regio's niet bijzonder goed scoorden op vlak van tevredenheid over het familievriendelijk aanbod in de regio. Dat terwijl de Westhoek één van de belangrijkste regio's in Vlaanderen is voor hoeve- en plattelandstoerisme. De verwachtingen van de toeristen op vlak van familievakanties lagen blijkbaar hoger dan wat ze tijdens de vakantie ervaarden.

We zijn ondertussen 4 jaar later en er is met dit project veel gebeurd om het tij te doen keren, en dit niet zonder succes. Immers één van de onderzoeken van 2012, het onderzoek ‘de verblijfstoerist in Vlaamse regio's', werd ondertussen opnieuw uitgevoerd in 2018. De resultaten tonen aan dat de Westhoek het globaal zeer goed doet met zeer grote tevredenheid van de bezoeker. Als we kijken naar onze scores op vlak van familievriendelijkheid in logies zien we een sterkte verbetering over tevredenheid bij logies en vooral binnen het logiestype van de vakantiewoningen.

En laat dit nu net het segment zijn waar we sterk op gewerkt hebben met de sector. De voorbije jaren hebben immers 94 logies deelgenomen aan de vormingssesies om het familievriendelijk logiesproduct te verbeteren én om er mee aan de slag te gaan.

Op vandaag beschikt de regio over een heel ruim aanbod aan familievriendelijke vakantiewoningen met grote capaciteit. Velen onder hen hebben deelgenomen aan één van de familievriendelijke binnen- of buitenopleidingen van Westtoer in het kader van het Leaderproject. Met deze opleidingen hebben we de logies geïnformeerd en aangezet tot investeren in een goede communicatie naar kinderen toe, we hebben hen tips gegeven voor kwalitatieve binneninrichting en we hebben hen geleerd de tuin van de vakantiewoning familievriendelijk in te richten met natuurlijke speelelementen.

Daarnaast werden er heel wat inspanningen gedaan op vlak van promotie voor deze doelgroep. De Westhoek K(a)D(ee) stripfiguurtjes Jaek en Nink werden geboren en ze wezen de jonge vakantiegangers voortaan de weg door de streek. Het Westhoek K(a)D(ee) vakantieboek rolde van de drukpersen en daarna kwam er ook de overzichtskaart die ouders het familievriendelijk aanbod in onze regio toont.

Op pad gaan met kinderen kan soms voor wat stress zorgen bij de volwassenen: gaan we niet verloren rijden, kunnen we ergens pauzeren, iets eten of drinken, etc? Maar dankzij de overzichtelijke kaart, vol praktische info op familiemaat is dat verleden tijd! Voor baliemedewerkers in de diensten voor toerisme is het ook een zeer dankbare communicatietool om een antwoord te bieden op de vragen die van families met kinderen hebben aan de balie.

Begin dit jaar stelden we nog een familievriendelijke restaurantactie voor. 13 ondernemers uit de Westhoek serveren nu een Westhoek KD-menu met streekeigen seizoensproducten. Kinderen krijgen bij bestelling een leuk Westhoek KD-gadget en kunnen zich ondertussen uitleven in de Westhoek KD-Gazette.

Maar ook de recreatieve productontwikkeling werd opgestart en daar gaat het vandaag in essentie over.

In het kader van het Leaderproject werden er reeds zeven familievriendelijke Westhoek KD-fietsroutes gerealiseerd, die verspreid liggen over heel de regio. De routes zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes waar de stripfiguurtjes op staan afgebeeld. Ze zijn gemiddeld 20 tot 30 km lang. Een handig downloadbaar kaartje zet onze kleinsten aan om regelmatig af te stappen voor een leuke actieve stop of om iets lekkers te proeven.

Zo ook deze nieuwe K(a)D(ee) fietsroute ‘ Met Jaek en Nink op roverstocht' die de achtste route in de rij is. Ze heeft Bakelandt als ‘rode draad' en verwent je smaakpapillen. Is het nu om het rovershol van Bakelandt te ontdekken, of artisanale ijsjes te eten of de vele leuke speelpleintjes op de route, kinderen zullen beslist staan ‘trappelen' om de route te starten, maar nog meer om met de fiets te remmen en af te stappen om te proeven, te ontdekken en te beleven.

Ik dank graag de diensten voor toerisme van Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Staden die de route samen met Westtoer mee vorm hebben gegeven en ik ben ervan overtuigd dat deze route een mooi sluitstuk wordt in de reeks familievriendelijke routes alsook voor het gehele project op zich.

Dank voor jullie aandacht, interesse en aanwezigheid.

 

 

 Achtste familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink op roverstocht'  Achtste familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink op roverstocht'  Achtste familievriendelijke fietsroute 'Met Jaek en Nink op roverstocht'