5,7 miljoen dagtoeristen trokken deze zomer naar zee


Ongeveer 5,7 miljoen dagtoeristen bezochten de kust in juli en augustus. Dat is elf procent minder dan de topzomer van 2018. Dat blijkt uit cijfers van het provinciebedrijf voor toerisme Westtoer. Voor echte topdagen met 200.000 dagtoeristen was het wachten tot het voorbije weekend, het enige van deze vakantie met uitbundig zomerweer aan zee.

De kust telde in juli 2,7 miljoen dagtoeristen, een vijfde minder dan vorig jaar. "Deze daling kan deels verklaard worden doordat er vergeleken wordt met een topmaand vorig jaar: in 2018 telde juli voor het eerst zelfs meer dagtoeristen dan augustus", zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), voorzitter van Westtoer.

"Dit jaar waren de zon- en feestdagen, typische topdagen voor het dagtoerisme, eerder fris en niet zo zonnig. Augustus wordt afgesloten met ongeveer drie miljoen dagtoeristen. Het voorbije weekend van 24 en 25 augustus was met zo'n 350.000 bezoekers de absolute topper."

De vzw Kusthotels noteert 82 procent als de gemiddelde zetting in de hotels. De sector van de huurvakantiewoningen is overwegend positief. Waar de cijfers voor de maand juli globaal bekeken een status quo opleverden, geven de meeste kantoren aan dat augustus beduidend beter is. Enkel vanuit de grotere badsteden komen eerder negatieve signalen. De campings blikken dan weer tevreden terug.

Bron: Het Nieuwsblad, 31 augustus 2019.