Nieuw grensoverschrijdend project innoveert toerisme in de Westhoek


De Westhoek en Frans-Vlaanderen zijn eerder landelijke regio's maar dit is binnen het project net een grote troef. Voor streekgebonden toeristische ondernemers kunnen innovatie en een eigentijds aanbod een grote meerwaarde betekenen. Het project wil door de combinatie van ruraal en innovatief ondernemerschap ook de regionale economie stimuleren. Het Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen project Ruralité loopt van 2019 tot 2022.

Sabien: "Het project kan de toeristische aantrekking stimuleren in deze grensstreek. Zowel hoeveproducenten als logiesuitbaters en private spelers krijgen de kans om nieuwe innovatieve ideeën te introduceren. Specifieke accenten kunnen sterke impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan het atelier van een glasblazer waar je als fietser kan stoppen om even te verpozen."

Gastentafel op de Frans-Belgische grens

Streekproducten en ‘korte keten' zijn een belangrijk onderdeel van Ruralité. Experts en designers zullen samen met de ondernemers aandacht besteden aan de commercialisatie van streekproducten. Lokale chefs worden gestimuleerd om streekproducten te gebruiken. Via de Westtoer-actie ‘Chef, we dagen u uit' maken ze kennis met producten uit de streek en worden ze uitgedaagd om originele recepten uit te werken. Tegelijk zet Ruralité hen ertoe aan om na te denken over het imago en de profilering van hun zaak.

De lokale ondernemers kunnen ook deelnemen aan studiereizen om in binnen- en buitenland kennis te maken met innovatieve voorbeelden. Ook workshops en individuele begeleiding staan op het programma.

Het project wil tevens het toeristisch aanbod in de streek verbeteren. Centraal staan beleving en een sterke link met de natuur, het landschap en de lokale smaken in deze landelijke regio. Origineel voor het brede publiek zijn alvast de feestelijke diners op unieke locaties, met lange gastentafels pal op de grens tussen Frankrijk en België (in 2020).

Partners

Ruralité is een partnership tussen toeristische organisaties uit België (Westtoer en La Maison du Tourisme de la Wallonië-Picarde) en Frankrijk (la Communauté de Communes de Flandre-Intérieure, la Communauté de Communes des Hauts-de-Flandre en Pas-de-Calais Tourisme).

 

Lees hierna de toelichting van Sabien tijdens de persconferentie:

Geachte genodigden,

We stellen u vandaag een nieuw Europees Interreg V project voor: Ruralité.

Het is een unieke samenwerking tussen 5 bestemmingen in Vlaanderen, Frankrijk en Wallonië.

Westtoer is projectleider en voert de acties uit samen met :

  • la Maison du tourisme de la Wallonie Picarde,
  • la Communauté de Communes de Flandre Intérieure,
  • la Communauté de Communes des Hauts-de-Flandre
  • en Pas-de-Calais Tourisme.

Daarnaast ondersteunen ook 8 geassocieerde partners het project.

Het is de eerste keer dat deze 5 partners samenwerken in een gemeenschappelijk project. De samenwerking is uniek maar ook wel logisch want de bestemmingen delen immers dezelfde kenmerken zoals het landschap met de bergen, de architectuur (met molens, belforten, opmerkelijke dorpen), de Vlaamse cultuur (met de volkscafés, de reuzen,...), de gastronomie en streekproducten (met het potjesvleesch, carbonades, bier, picon, boter), het artisanale (pottenbakkers, hoedenmakers), de gastvrijheid, ...

De partners worden ook geconfronteerd met dezelfde uitdagingen van rurale regio's die het steeds moeilijker hebben in vergelijking met meer verstedelijkte gebieden. Dankzij dit project kunnen we de handen in elkaar slaan en een antwoord bieden op deze gemeenschappelijke toeristische uitdagingen.

Het project heeft een looptijd van 4 jaar en focust op het verhogen van de economische activiteit en de aantrekkelijkheid van rurale bestemmingen. We zetten in op streekproducten, op unieke gastronomische evenementen en belevingen en inspireren de sector om te innoveren. Meer specifiek spelen we in op de trend van Slow Tourism, een nieuwe trend van reizen waarbij je geniet van elk moment, kleinschalig en authentiek toerisme zodat ook volgende generaties er nog van kunnen genieten.

Dit project moet een hefboom zijn voor het ontwikkelen van toerisme in een rurale regio. Innovatie en professionalisering van de sector is dus belangrijk om een antwoord te kunnen bieden op de verwachtingen van de hedendaagse bezoeker en om de concurrentie te kunnen aangaan met andere toeristische bestemmingen.

Het project krijgt een Europese subsidie van € 940.000 en samen met de cofinanciering van partners uit de 5 bestemmingen hebben we zo een budget van € 1.880.000 ter beschikking om de doelstellingen van dit project te bereiken.

Aan West-Vlaamse kant wordt het project ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen.

5 grensoverschrijdende partners gaan de uitdaging aan om in een nieuw Europees partnerschap de private sector te ondersteunen en te begeleiden in het ontwikkelen van een innovatief aanbod. Dit doen ze aan de hand van een ambitieus actieplan.

 Nieuw grensoverschrijdend project innoveert toerisme in de  Westhoek