Ontdek prachtige plekjes aan de kust door het oog van bekende Vlamingen


Elk fotoframe draagt de quote van een bekende Vlaming die zijn liefde uitdrukt voor een kustplaats. De ambassadeurs van de actie zijn Joke van de Velde (Knokke-Heist), Kurt Van Eeghem (Zeebrugge), David Dehenauw (Blankenberge), Merho (De Haan), Brandon Mechele (Bredene), Sandra Bekkari (Oostende), Christel Van Dyck (Middelkerke), Kamagurka (Nieuwpoort), Ozark Henry (Koksijde-Oostduinkerke) en Michel Wuyts (De Panne).

Promofilmpjes

Er werden ook tien filmpjes opgenomen met de ambassadeurs. Westtoer en de kustgemeenten zullen die verdelen via sociale media. Bezoekers kunnen dan de hashtags #deKust of de naam van de kustgemeente gebruiken bij posts op sociale media.

"Het doel van de acties is te tonen hoe trots we zijn op de kust als een bestemming voor de vier seizoenen", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. "De interactie met de bezoeker zal leiden tot mooie beelden. De getuigenissen van de ambassadeurs kunnen een breed publiek inspireren."

"Mooi weer en rust"

De kick-off van het project vond dinsdag plaats voor de Pier van Blankenberge. Die locatie behoort toe aan weerman en Blankenbergenaar David Dehenauw. Hij kwam zelf poseren voor z'n eerste kiekje in zijn persoonlijk fotoframe. Dehenauw koos voor de zin ‘Blankenberge is het hogedrukgebied van mijn hart', knipogend naar de link tussen zijn beroep en de badplaats waar hij groot werd.

"Een hogedrukgebied staat voor mooi weer en rust. En mijn hart ligt hier. Zo zit alles in de slogan vervat", legt Dehenauw uit. "Mijn oerband met Blankenberge is heel belangrijk voor mij. Er stroomt zeewater door mijn aders."

Westtoer koos de locaties in samenwerking met de kustgemeenten, maar Dehenauw had naar eigen zeggen dezelfde keuze gemaakt. "Het is het symbool van Blankenberge, dus een logische keuze. Ik vind meerdere plekjes hier wel heel mooi, maar ook in andere kustgemeenten vertoef ik vaak."

Geen vergoeding

Het initiatief is volgens de weerman een goede zet. "Ik doe dit volledig zonder commerciële belangen", zegt hij nog. "Een vergoeding heb ik zelfs geweigerd. Ik sta hier persoonlijk achter als trotse man de van kust, het grootste pretpark van België."

Bron: Het Nieuwsblad, 30 oktober 2019. 

 

"Als ik de zee zie, wil ik nooit meer weg"

Op tien plaatsen aan onze kust staan sinds dinsdag grote houten fotokaders opgesteld: het zijn de favoriete plekjes van tien bekende Vlamingen. De kaders, waar je selfies kunt nemen, zijn een initiatief van het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten. Weerman David Dehenauw koos voor de dijk van Blankenberge: "Ik ben zo dol op mijn stad, dat ik hier nooit meer weg wil."

De fotoframes zijn behoorlijk indrukwekkend, je kan er niet naast kijken. Op de dijk van Blankenberge zie je door de houten rechthoek de Pier opdoemen. Het is het favoriete zicht van weerman David Dehenauw, die geboren en getogen is in Blankenberge. "Ik ga hier ook sterven", zegt hij resoluut. "Als ik de zee zie, voel of ruik, dan weet ik dat ik hier nooit meer weg wil. Ik voel me heel erg trots om ambassadeur te zijn van mijn stad. Het is een hele eer om hier een frame met mijn naam te zien staan. De quote die ik heb gekozen, vertelt het helemaal: "Blankenberge, dat is het hogedrukgebied van mijn hart."

Ook Kamagurka verleende zijn medewerking. Hoewel de kunstenaar al een tijdje in Brugge woont en eigenlijk meestal verbonden wordt met Oostende, toont hij zijn favoriete plaats in ... Nieuwpoort. "Ik kwam hier als kind al zo vaak", legt hij uit. "Het frame staat in de jachthaven, op een plaats die tegenwoordig helemaal vernieuwd is. Toen ik er als kind speelde, zag het er nog anders uit. Maar nu is het één van de mooiste plekjes van Nieuwpoort."

Sociale media

Elk fotoframe draagt een persoonlijke quote die de liefde van de bekende Vlaming voor de kust weerspiegelt. Voor het brede publiek zijn de tien hotspots een uniek decor voor een fotomoment. Westtoer wil toeristen en inwoners ook inspireren om de foto's met de hashtags te delen via sociale media.

Mooie beelden

"Doel van de acties is te tonen hoe trots we zijn op de kust als bestemming tijdens de vier seizoenen. De interactie met de bezoeker zal leiden tot mooie beelden. De getuigenissen van de ambassadeurs kunnen een breed publiek inspireren", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. De tien bekende Vlamingen die meewerken zijn Joke van de Velde (Knokke-Heist), Kurt Van Eeghem (Zeebrugge), David Dehenauw (Blankenberge), Merho (De Haan-Wenduine), Brandon Mechele (Bredene), Sandra Bekkari (Oostende), Christel Van Dyck (Middelkerke-Westende), Kamagurka (Nieuwpoort), Ozark Henry (Koksijde-Oostduinkerke) en Michel Wuyts (De Panne). In een bijhorend filmpje vertellen de BV's over hun passie voor de zee en de desbetreffende badplaats. De kustgemeenten verspreiden de filmpjes via online media. Gebruik #dekust en de hashtag van de kustgemeente zoals vermeld op de fotoframes om persoonlijke foto's te delen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 30 oktober 2019.