Uitbreiding grootste jachthaven komt alweer stapje dichterbij


Nieuwpoort kan al prat gaan op een van de grootste jachthavens van Europa , maar zodra de nieuwe plannen uitgevoerd worden, komen er onder meer nog een nieuw jachthavendok en ruimte voor zo'n duizend wooneenheden bij.

"Het plangebied omvat zo'n 81,6 hectare, gelegen aan de rechteroever van de IJzer tussen Nieuwpoort-Stad, het natuurgebied IJzermonding en de Koninklijke Baan", zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). "Daarmee bevat het gebied ook het bestaande jachthavendok Novus Portus. Het nieuwe jachthavendok komt ten zuiden van Novus Portus en zal plaats bieden aan zo'n vijfhonderd jachten, ook grotere types die momenteel niet in de bestaande dokken terechtkunnen."

Belangrijk is dat rond het nieuwe dok een nieuw stadsdeel komt met ruimte voor duizend woongelegenheden, horeca en handelszaken. Daarnaast is ook ruimte gemaakt voor de jachthavengebonden bedrijvigheid. "Zo krijgen kleine en middelgrote ondernemingen in de jachthaven een nieuwe locatie, zoals Marelec, producten van hoogtechnologische portiesnijders voor vis, en zandwinningbedrijf NMH-De Cloedt", aldus de gedeputeerde.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden drie adviezen en 62 bezwaren en opmerkingen ingediend. Natuurverenigingen hadden onder meer problemen met een 44 meter hoge woontoren en de druk van het project op het natuurgebied.

"Die bezwaren werden allemaal behandeld en de nodige aanpassingen zijn aangebracht", zegt Lahaye-Battheu. De plannen worden nu aan de Vlaamse regering overgemaakt. Die beschikt over een termijn van dertig dagen om ze al dan niet te schorsen.

Fiets- en wandelbrug

Het plan treedt veertien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking. Voor de realisatie ervan slaan het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust Vlaanderen, de provincie en het stadsbestuur de handen in elkaar.

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) is tevreden met de beslissing van de provincie", aldus . "Nu verwachten we binnen afzienbare tijd de eerste spadesteek. Eind 2020, begin 2021 komt de fiets- en wandelbrug over de havengeul er, een soort van slagader tussen de stad en de nieuwe jachthaven."

Bron: Het Nieuwsblad, 26 oktober 2019.