James Ensorhuis en belevingscentrum openen in mei


Het James Ensorhuis bleek in het verleden vaak te klein om de vele geïnteresseerde bezoekers te ontvangen. Daarom werd in 2016 al een stuk van het aanpalende pand gekocht om er een volwaardig bezoekerscentrum te ontwikkelen tegen mei 2020. De werken voor het nieuwe James Ensorhuis en belevingscentrum kosten 3,6 miljoen euro, waarvan 1,8 miljoen euro betaald wordt door Toerisme Vlaanderen en 125.000 euro door de provincie. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor Toerisme, zakte donderdag naar Oostende af voor een ‘eerstesteenlegging'.

Er komen vijf belevingsruimtes die inspelen op verscheidene thema's. "In de eerste kamer wordt de fascinerende leefwereld van de excentrieke kunstenaar getoond. In een andere kamer worden reproducties getoond van de interieurs die hij schilderde, en ook een maquette van zijn atelier waar hij De intrede van Christus in Brussel maakte", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

Maskers

"In de derde kamer krijg je een inzicht in zijn denken en zijn scherpe blik op de samenleving door de brieven, foto's en objecten. Bezoekers zullen ook spotprenten kunnen zien over de dood en de maatschappij en in de vijfde kamer wachten de beroemde maskers en vreemde figuren. Er is ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen", licht burgemeester Tommelein toe.

De eerste tentoonstelling in de expositieruimte zal zich toespitsen op de link tussen Ensor en Oostende. "Als geen andere schilder was deze pionier van de moderne kunst zo verbonden met zijn geboortestad. Ensor schilderde niet enkel zeegezichten, maar ook de haven, daken en straten van Oostende. Zijn geschriften getuigen eveneens van zijn voorliefde voor de zee en de hemel van de badstad", licht curator en Ensorkenner Xavier Tricot toe.

Oostende wil in 2020 volledig inzetten op de kunstenaar, met als hoogtepunt de opening van het belevingscentrum en het vernieuwde Ensorhuis, dat voortaan ook toegankelijk zal zijn voor mindervaliden. Er zal volgend jaar ook een interactieve wandeling gelanceerd worden. Dankzij de app kunnen gebruikers zelf Ensor vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Onderweg zal hij vertellen over zichzelf, zijn vrienden en de geschiedenis van Oostende. De tocht loodst bezoekers langs 18 plaatsen.

Oostende voor Anker

Daarnaast zal Oostende voor Anker in het teken staan van Ensor en de zee. Ook het Duinenkerkje, waar de schilder begraven werd, is absoluut een bezoek waard.

Oostende wil dus volop inzetten op een van zijn bekendste kunstenaars, samen met Léon Spilliaert en Constant Permeke, en zo extra bezoekers aantrekken. "We zijn ervan overtuigd dat de realisatie van het James Ensorhuis het toeristische aanbod van de hele Vlaamse kust ten goede komt. De wereldwijde bekendheid van Ensor zal een reden zijn om naar onze provincie en Oostende te komen", zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu.

Bron: Het Laatste Nieuws, 8 november 2019.