Westtoer ondersteunt initiatieven voor Brits oorlogstoerisme in de Westhoek


Het initiatief voor een 'Discovery Tour' ging uit van een vijftal grote Ieperse hotels in samenwerking met Toerisme Ieper, Westtoer en Toerisme Vlaanderen. Meer dan 120 personen van 50 verschillende Britse touroperators namen hieraan deel. Opvallend was dat veel touroperators hun jongere generatie ‘reisagenten' stuurden, wat er op wijst dat er blijvende interesse is voor de toekomst en dat men niet denkt aan afbouwen. Op vandaag blijven de Britse groepen het niet slecht doen in Ieper, het is vooral het segment van de individuele Britse bezoekers die het dit jaar iets minder deed met wellicht de twijfel over de Brexit als voornaamste oorzaak.

Met deze 'Discovery Tour' wilden de verschillende partners hier dus verandering in brengen. Op het programma stond een stadsbezoek aan Ieper met het bijwonen van de Last Post, hele dag bezoeken aan de battlefieldsites en -musea in de Somme, verschillende battlefield tours in de zuidelijke Westhoek en tot slot werd de vierdaagse afgesloten in Watou in Bar Bernard.

Dergelijke initiatieven zullen in de toekomst nog herhaald worden, het ziet ernaar uit dat de 'Discovery Tour' zeker niet aan z'n laatste editie toe was in 2020. Ideaal zou zijn dat er in januari 2022 om het 2de WO I-themajaar aan te kondigen in 2023. Dit themajaar zal focussen op ‘the landscape' met bijzondere aandacht voor het ontstaan van de militaire begraafplaatsen. Ook het Peace Village in Mesen plant een gelijkaardig initiatief, weliswaar iets kleinschaliger voor Britse schooltouroperators, eind augustus 2020 met de steun van Westtoer.

 Westtoer ondersteunt initiatieven voor Brits oorlogstoerisme in de Westhoek