Provincie wil bedrijven sensibiliseren over slim ruimtegebruik


In de publicatie staan verschillende aanbevelingen om bedrijven te helpen hun ruimte slim te gebruiken.

Zo wil de provincie onder meer inzetten op verticaal bouwen en het delen van energiebronnen en reststromen zoals water, warmte of energie.

Daarnaast wil de provincie ook aanzetten tot het delen van bepaalde functies op bedrijventerreinen. Zo kunnen bepaalde ruimtes zoals parkings of vergaderzalen gedeeld worden onder bedrijven.

"We merken dat het voor bedrijven soms nog moeilijk is om de ruimte op deze manier te benutten, omdat ze een deeltje onafhankelijkheid verliezen door functies te delen. Daarom is het nodig dat bedrijven met dit project gesensibiliseerd worden", zegt Karolien Van Dyck van het studiebureau Common Ground, dat de publicatie opstelde.

In het rapport staan ook voorbeelden van hoe bedrijven hun ruimte concreet kunnen invullen. Het is de bedoeling dat de provincie West-Vlaanderen zelf een voorbeeldrol zal spelen in slim ruimtegebruik bij haar eigen gebouwen. Ook hoopt de provincie de ambities verder uit te rollen in de rest van Vlaanderen.

Bron: Focus/WTV

 

Lees hieronder het welkomstwoord van Sabien:

Geachte dames en heren,

Van harte welkom in de Rodenbachsite te Roeselare.

Onze ruimte wordt steeds schaarser. Het wordt steeds moeilijker om bijkomende ruimte te vinden om onze economische behoefte te kunnen opvangen. Om hierop te anticiperen startte de provincie halfweg 2018 met het traject Saving Space. Een traject waarin de uitdaging lag om ruimtegebruik op bedrijventerreinen in West-Vlaanderen te onderzoeken  om in de toekomst een maximaal rendement na te streven.

Met deze bijeenkomst, toont het provinciebestuur aan dat we inzetten op zuinig ruimtegebruik, ook op bedrijventerreinen.

Het voorzien van ruimte voor bedrijven is één van de speerpunten van het provinciaal beleid. Dit beleid willen we verder met gemeentebesturen en economische actoren zoals de werknemers- en werkgeversorganisaties, RESOC's, intercommunales en niet onbelangrijk de bedrijfsleiders zelf, gestalte geven. Onze provinciale dienst ruimtelijke planning neemt het voortouw in deze oefening.

 

In de vorige legislatuur werd er reeds heel wat voorbereidend werk verricht. Ten eerste hadden we de berekening van de vraag naar ruimte voor economische activiteiten. Het resultaat toonde aan dat, voor de komende 10 jaar, er binnen de provincie nog steeds een grote vraag is naar ruimte om te ondernemen. Ten tweede hebben we de jaarlijkse monitoring van het aanbod door de POM. De confrontatie van deze 2 leert ons dat er tekorten zijn. Dat tekort is in de ene economische subregio al groter dan in de andere.

Zoals reeds gezegd, is het vinden van bijkomende ruimte niet evident. Het blijven aansnijden van nieuwe greenfields botst de komende jaren op zijn limieten. Dat leerde ons ook het vele onderzoekswerk van het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Toch is het een doelstelling van het provinciebestuur om de ondernemers de nodige ruimte aan te bieden.

Om hierop in te spelen deed de provincie in 2018 een voorstel aan de Vlaamse Regering waarbij wordt gefocust op 3 pijlers.

 

De eerste pijler gaat over het voorzien van bijkomende bedrijventerreinen. De provincie kreeg van de Vlaamse Regering groen licht om, onder bepaalde voorwaarden, 430 ha bijkomende bedrijventerreinen te bestemmen onder voorwaarden. Om die bedrijventerreinen te kunnen realiseren moet de provincie aan Vlaanderen concrete locaties voorstellen. Het is daarbij de bedoeling dat het gaat om duurzame bedrijventerreinen, zowel naar locatie als naar inrichting toe.

Als provincie vinden we het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Vandaar dat de POM het bestaande aanbod continu in beeld brengt. Het gaat zowel om bestaande bestemde bedrijventerreinen in ontwikkeling, de leegstand als de reconversiemogelijkheden. Het is goed dat de behoeftes in kaart worden gebracht, maar des te belangrijker is om concreet te meten of de werkelijkheid deze behoeftes volgt of niet. Meten is weten en op deze wijze kan er dan ook bijgestuurd worden.

 

Een tweede pijler gaat over de bestemde bedrijventerreinen, die op heden niet ontwikkeld geraken. De POM en de intercommunales gaan samen aan de slag om te zien hoe deze terreinen ontwikkeld kunnen worden. De provincie voorziet hier 400.000 euro voor een periode van 5 jaar voor deze activeringsteams. Dit team wil eigenaars overtuigen om hun bestemde bedrijfsgronden toch te ontwikkelen. Indien het gaat om terreinen die niet goed gelegen zijn of waar de fysieke toestand van het terrein een ontwikkeling onmogelijk maakt (bv waterzieke gronden), zal er nagegaan worden of deze bestemde bedrijfsgronden kunnen geschrapt worden en op een andere locatie kan bestemd worden. Dit wordt de planologische ruil genoemd.

 

Met de derde pijler komen we aan bij ‘Saving Space', het thema van deze avond. Het traject dat hierbij werd opgestart is een overleg en denkproces over hoe we in de toekomst onze bedrijventerreinen nog duurzamer kunnen inrichten, hoe bedrijven de ruimte voor hun productie nog zuiniger kunnen aanwenden. De Vlaamse regering heeft met de goedkeuring van een strategische visie in het kader van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen duidelijk aangegeven, en terecht, dat er zuinig moet omgesprongen worden met het aansnijden van de open ruimte. Dit betekent concreet dat we meer met onze bestaande verharde ruimte moeten doen. Dit is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Maar ook hierin wil de provincie samen met het departement Omgeving, de intercommunales, economische actoren maar vooral met het bedrijfsleven zelf nagaan wat de mogelijkheden zijn. Ik wil hierbij ook mijn dank uitdrukken aan het Departement Omgeving voor het voorzien van een subsidie om mee te helpen dit traject succesvol af te ronden.

 

Vandaag vindt het slotevent plaats van het traject ‘Saving Space'. Aan de hand van verschillende presentaties zullen de belangrijkste resultaten aan de aanwezigen worden voorgelegd. Tijdens een panelgesprek met verschillende actoren uit het veld wordt dieper ingegaan op de resultaten en eindigen doen we met een interessante casestudy.

 

Met dit slotevent eindigt ‘Saving Space' echter niet. Het is de bedoeling dat de resultaten en voorbeelden uit dit traject verder worden verspreid onder overheden, ontwikkelaars en bedrijfsleiders. Zodat ook zij zien hoe het kan, maar ook weten wat op dit moment nog de struikelblokken zijn om tot de gewenste resultaten te komen. Daarom doe ik een warme oproep aan jullie allemaal om samen te werken aan een duurzame toekomst waarbij steeds de nodige ruimte gecreëerd wordt om te ondernemen.

 

Alvast bedankt voor jullie aanwezigheid en ik wens jullie een leerzame avond toe!

 Provincie wil bedrijven sensibiliseren over slim ruimtegebruik