"Acht hotels tijdelijk dicht. We móéten wel"


Ongeveer twee op de drie Oostendse hotels zijn tijdelijk gesloten in deze barre coronatijden. Een op de drie probeert toch nog een graantje mee te pikken in het weekend. Hoe dan ook ziet de situatie er allesbehalve goed uit voor de hoteluitbaters.

Xavier Vercaemst van C-Hotels werd in 2018 nog uitgeroepen tot beste toeristische ondernemer van de kust. Zijn groep telt negen hotels, van De Panne over Oostende tot in Blankenberge: Helios, Excelsior, Continental, Cocoon, Andromeda, Zeegalm, Burlington, Zon en Zee, en Upstairs.

"Acht van onze negen hotels gaan tijdelijk dicht", zegt Vercaemst. "Alleen hotel Andromeda in Oostende blijft open. Na het weekend zullen we de situatie opnieuw evalueren. Afgelopen weekend is er een ongezien aantal annulaties losgebarsten. Terwijl al onze 650 kamers volboekt waren, zijn we uiteindelijk op amper 40 tot 50 bezette kamers gestrand. Ongezien."

Misvatting

Voor alle duidelijkheid: van besmetting in één van de hotels is absoluut geen sprake. "Er valt hier in deze crisisperiode niks te beleven. Ja, een strandwandeling maken is aangenaam, maar je kan dat niet een heel weekend doen, hé. En frieten uit een bakje eten op de kamer is ook al niet plezant." Vercaemst wil meteen ook een misvatting de wereld uit.

"Omdat we niet noodzakelijk moeten sluiten, hebben we geen recht op een tegemoetkoming of premies. Maar de kosten om een hotel open te houden voor een handvol kamers, zijn veel te groot. Daarom dat wij van de ruim 120 medewerkers op dit moment nog een tiental actief hebben - economische werkloosheid door overmacht."

Topzomer?

"Begrijp me niet verkeerd, ik steun de maatregelen die de overheid neemt. Maar de economische achterstand haal je niet meer in. We moeten hopen op een absolute topzomer om één en ander goed te maken. Het probleem is dat niemand nu met z'n gedachten bij vakantie zit, hé. Er komen geen reservaties voor de zomervakantie binnen. Alle overheden - van lokaal tot federaal - moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Gelukkig hebben wij nog wat reserve in de tank, maar ik vrees voor een sociaal bloedbad bij collega's in de horeca als de overheden geen herstelplan klaar hebben."

Promo ‘on hold'

Provinciaal toerismebedrijf Westtoer beseft dat het toerisme naar de kust afneemt. "We hebben de betalende promotiecampagnes de komende drie weken ‘on hold' gezet. In aanloop naar de paasvakantie zullen we de situatie opnieuw evalueren", zegt voorzitter Sabien Lahaye-Battheu. "We willen fors uitpakken met communicatie zodra de situatie zich normaliseert."

Bron: Het Laatste Nieuws, 17 maart 2020.