Belg ziet vakantie als sneeuw voor de zon verdwijnen


"Op reis naar het buitenland? Dat zal er deze zomer waarschijnlijk niet inzitten." Erika Vlieghe, de voorzitter van de taskforce die de exitstrategie uit de corona­crisis moet bepalen, laat niet veel hoop voor wie nog dacht dat de zomer van 2020 enigszins ‘normaal' zal kunnen worden.

Op reis gaan met de auto of met het vliegtuig, dat wordt dus moeilijk. En dat beseffen we zelf ook, blijkt uit een enquête van studiebureau Ipsos bij 2.143 Belgen, die vlak voor de paasvakantie werd afgenomen. Drie op de vier zijn somber gestemd over hun reisplannen, amper een kwart ziet het nog goedkomen. Een op de vijf die een reis geboekt had, heeft die al geannuleerd.

"Er komen op dit moment ook nagenoeg geen boekingen meer binnen", zegt Pierre Fivet, de woordvoerder van de koepel van reisorganisatoren ABTO.

Voor de goede orde: op dit moment zijn álle reizen naar het buitenland verboden tot minstens ­ 19 april. Morgen beslist de Veiligheidsraad hoelang die termijn verlengd wordt. "Het is nu te vroeg om al definitieve uitspraken te doen over de zomer", zegt Yves Stevens van het Crisis­centrum. "Al begrijpen we dat dit mensen bezighoudt."

Over verre zomerreizen zijn we het meest pessimistisch, blijkt uit de enquête. Terecht, vindt Fivet, die zegt dat exotische vliegreizen naar pakweg Azië of Zuid-Amerika nagenoeg onmogelijk worden. Maar wat met de klassiekers als Frankrijk, Spanje en Italië?

Volgens reisspecialist Robrecht Willaert van Travel Magazine zal het in Spanje in stapjes gaan. "Eerst zullen de Spanjaarden zelf weer op reis mogen, naar bepaalde regio's die er de toeristische accommodatie voor hebben. En pas daarna zullen de grenzen misschien weer opengaan voor buitenlandse gasten."

Chaotische omstandigheden

Andere landen zullen nog andere systemen hanteren. "In Turkije bijvoorbeeld zullen hotelketens beginnen met een heel klein deel van hun hotels te heropenen: twee of drie op de tien bijvoorbeeld", zegt Willaert. "Ook het vliegverkeer zal maar heel geleidelijk weer op gang komen."

De vraag is natuurlijk wie in zulke chaotische omstandigheden wel wíl reizen. "Je kan dat weg­lachen: komaan zeg, wie is er nu bezig met reizen als er zich zulke drama's afspelen met corona. Maar een Belg heeft drie heilige huisjes: zijn woning, zijn auto en zijn vakantie."

"En dan zoekt hij nog liever een alternatief dan gewoon thuis te zitten", zegt Thibault Van Look van Interhome, een verhuur­bedrijf voor vakantiewoningen. "Dan komt ons eigen land in het vizier." Dat merken ze bij Interhome. "We zien nu al meer boekingen voor huizen aan de kust en in de Ardennen deze zomer", zegt Van Look. "En wie al geboekt had, annuleert een binnenlandse reis niet."

Allemaal in Blankenberge?

Ook de hotels aan de kust krijgen al zomerboekingen binnen. "En ook voor langere periodes dan anders", zegt Francis Bosschem van de vzw Kusthotels.

"Maar je kan je afvragen of dat dan zoveel beter is", zegt Fivet. "Allemaal op vijf centimeter van elkaar op het strand van Blankenberge lijkt mij ook niet ideaal."

Fivet hoopt dat de kwestie op Europees niveau geregeld wordt. Maar dat lijkt moeilijk: elke lidstaat kan afzonderlijk beslissen om zijn grenzen dicht te houden. Toch maar vakantie in eigen land dan? "Wij zijn al bezig met de voorbereiding van de heropstart", zegt voorzitter Sabine Lahaye-Battheu van het West-Vlaamse toerismebedrijf Westtoer. "Samen met de vijf provincies en met Toerisme Vlaanderen denken we ook al na over een extra campagne voor reizen in het binnenland. We mikken op de zomer, maar ook het najaar en 2021."

Bron: Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, 14 april 2020.