Westtoer overlegt over gezamenlijke aanpak kusttoerisme


Elke kustgemeente zal op basis van de gegevens van Westtoer gedetailleerde plannen opmaken voor de verkeerscirculatie in elke badplaats en voor het visitor management op belangrijke publieke ruimtes zoals het strand, de dijk en de winkelstraten.
Veiligheid, social distancing en permanente monitoring zijn de basisuitgangspunten van het plan. Cruciaal in het kader van de veiligheid wordt een systeem van crowd management.
Een belangrijke voorwaarde voor het kusttoerisme deze zomer is dat dat we op een continue manier de bezoekersdrukte kunnen in kaart brengen. Dit moet ons toelaten om indien nodig in te grijpen.
Om dit alles te kunnen waarmaken is er extra inzet nodig van 140 politiemensen uit de federale reserve.

KUST BEREIDT ZICH VOOR MET GEDETAILLEERDE PLANNEN.
De kustburgemeesters bereiden op alle vlakken de komst van de vele toeristen deze zomer aan de Kust minutieus voor. Ze scharen zich ook unisono achter de voorschriften en de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.
Onze bestemming zet volop en eendrachtig in op een gedegen en gedetailleerde voorbereiding. We willen niet verantwoordelijke zijn voor een plotse verspreiding van het virus of voor een eventuele heropflakkering. Belangrijke uitgangspunten zijn spreiding van de kustbezoekers in tijd en ruimte, veiligheid en social distancing.

UNIFORM RAAMWERK MET RESPECT VOOR GEMEENTELIJKE AUTONOMIE
Sleutelelement in het akkoord is de opmaak van een uniform raamwerk voor elke gemeente, dat zal afgestemd worden met de korpschefs van de politie. Belangrijke onderdelen per badplaats zijn :

  • Verkeerscirculatieplan zowel voor personenwagens als voor personen die gebruik maken van het openbaar vervoer en zwakke weggebruikers; belangrijk element hierbij zijn het aantal beschikbare parkeerplaatsen;
  • Strandplan met focus op toegang tot het strand, circulatie van de strandbezoekers, sensibilisering en handhaving met gemengde interventieteams, permanente monitoring;
  • Bewaakte zwemzones vanaf 27 juni met voldoende opgeleide redders die focussen op hun kerntaken en inzet van mobiele medische interventieteams; er wordt bekeken in overleg metIKWV - Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderenof bestaande zwemzones kunnen uitgebreid worden;
  • Circulatie- en terrassenplan voor de dijk, winkelstraten en andere publieke ruimtes.

Het is nu aan elke kustgemeente om deze plannen concreet te gaan ontwikkelen. Respect voor de gemeentelijke autonomie staat voorop. Elke kustgemeente is anders en kan dus specifieke maatregelen nemen in de geest van bovenstaande principes.

Inzake monitoring zijn er diverse systemen mogelijk : zoals klassieke tellingen, big data, maar ook innovatieve camera's. Alle gegevens moeten online op een permanente manier worden doorgegeven aan het controlecentrum van de federale politie.

GEFASEERDE HEROPSTART

De kustburgemeesters houden vast aan hun standpunt m.b.t. een gefaseerde heropstart en blijven vinden dat naast de bewoners de tweede verblijvers het eerst terug naar zee kunnen komen en er ook verblijven. In tweede instantie wil de kust de verblijfstoeristen verwelkomen in de hotels, de B&B's, de campings en de vakantieappartementen. Maar ook de dagtoeristen blijven welkom. Dit kan het best op het moment dat restaurants en cafés opnieuw opengaan.
We blijven het belangrijk vinden dat we deze zomer alle types van toeristen kunnen verwelkomen. De gedetailleerde draaiboeken van de kustgemeenten zullen dit ongetwijfeld toelaten. Maar wellicht zal het zo zijn dat niet altijd alles zal kunnen op hetzelfde moment. Spreiding van de toeristen in de tijd, maar ook in de ruimte vormen hier belangrijke principes. We hopen hierbij om ook in de maanden september en oktober vele toeristen te kunnen verwelkomen en dat we ook de ruimte aan de Kust maximaal kunnen gebruiken.

 

 Westtoer overlegt over gezamenlijke aanpak kusttoerisme