Nieuwe expositie in Yper Museum en project Feniks2020 tonen veerkracht van de mens


‘herSTELLINGEN' in Yper Museum

De verplichte lockdown kwam voor het Yper Museum op een uiterst ongelegen moment: de nieuwe expo ‘herSTELLINGEN' stond letterlijk in de steigers, maar kon omwille van de Corona pandemie haar deuren niet openen. De expo focust op de manier waarop de samenleving zich herstelt. Het verhaal van de gewone mensen dus. 100 jaar later... maar actueler dan ooit. Verschillende thema's brengen het verhaal van dit herstel: Ieperlingen spelen weer samen muziek, ze verenigen zich, ze ontmoeten elkaar eindelijk terug op café, kinderen gaan naar school in tijdelijke barakken en de Ieperlingen vangen de eerste toeristen op. Burgemeester Emmily Talpe: "Deze tentoonstelling laat zien hoe ook 100 jaar geleden onze stad zich herstelde. Vandaag kunnen we de expo dan toch openen. Dat we daarmee meteen ook het grote Westhoek Feniks 2020 project een nieuwe adem inblazen en opnieuw op gang trekken, maakt deze dag alleen maar heuglijker."

Herlancering van FENIKS2020

FENIKS 2020 brengt het verhaal van de wederopbouw Westhoek, die als een feniks uit zijn as herrees na de totale verwoestingen door de Eerste Wereldoorlog. Het project benadert de wederopbouw vanuit twee perspectieven: het verhaal van de materiële heropbouw, maar ook van het herstel van een samenleving, hoe mensen van een huis weer een thuis maakten. Sabien: "Feniks gaat over de veerkracht van een streek en zijn bewoners die terug naar hun vertrouwde leven wilden. Dit komt toch wel heel dicht bij een aantal zaken uit de actualiteit. Laten we voor de uitdagingen van vandaag inspiratie putten uit deze verhalen van 100 jaar geleden."

Vanaf 30 mei kan je expo's bezoeken in het In Flanders Fields Museum, het Yper Museum, het CWGC Infocentrum aan de Menenpoort en het Fransmansmuseum in Koekelare. Vanaf 8 juni openen ook belevingsruimten in het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel en de OLVkerk van Zonnebeke en Poelkapelle en een multi-mediale expo in het stadhuis van Diksmuide. Vanaf deze zomer kan je terecht in de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en de kerktorens van Veurne en Mesen.

Wandelen en fietsen in het spoor van de wederopbouw

Je kan het bezoek aan deze sites ook combineren met een wandeling of fietstocht in het spoor van de wederopbouw. 5 wandeltochten en 5 fietsroutes werden uitgestippeld over de hele Westhoek om markante wederopbouw verhalen en sites actief te kunnen beleven in de buitenlucht.

Dit project kwam tot stand met de steun van Toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen.

Alle info vind je op www.feniks2020.be en www.ypermuseum.be/herstellingen

 Nieuwe expositie in Yper Museum en project Feniks2020 tonen veerkracht van de mens