Provincie stelt 'PRUP Kleiput Egem en omgeving' in Egem (Pittem) voorlopig vast


Die vraag bleek ook uit de inspraakperiode die georganiseerd werd in het kader van de startnota van dit RUP. De voormalige kleigroeve kan eerst nog gedeeltelijk opgevuld worden met grond. Na 10 jaar kan dit gebied dan ontwikkeld worden voor zachte recreatie en natuur. Het gebied wordt dus bestemd als gemengd open ruimte gebied. Op deze manier ligt de focus op een multifunctionele groene open ruimte.

Daarnaast kan er, aanpalend aan de put, ook een permanente watervoorraad voorzien worden waar landbouwers water kunnen pompen om droogteperiodes te overbruggen.

Lokale bedrijvigheid
Op de site van de voormalige steenbakkerij kan er, aan de hand van reconversie, ruimte gemaakt worden voor nieuwe lokale bedrijvigheid. Bij reconversie wordt er gezocht naar een nieuwe invulling of bestemming voor de gebouwen en gronden die in onbruik geraakt zijn.

Agrarisch gebied
Het PRUP wil ook de nabestemming agrarisch gebied geven aan het zuidelijke ontginningsgebied, waar er nog niet werd ontgonnen. De nabestemming zorgt ervoor dat, als er beslist wordt niet te ontginnen of na de ontginning, deze gronden bestemd worden tot agrarisch gebied.

Openbaar onderzoek
Dit PRUP zal voorgelegd worden aan het brede publiek tijdens een openbaar onderzoek waarbij iedereen opmerkingen en bezwaren kan indienen. Omwille van de huidige coronamaatregelen en de zomer zal het openbaar onderzoek pas opgestart worden in september 2020. Hierover zal nog gecommuniceerd worden, onder andere op de website www.west-vlaanderen.be/kleiputegem.

 Provincie stelt 'PRUP Kleiput Egem en omgeving' in Egem (Pittem) voorlopig vast