250.000 euro extra voor kustreddingsdienst


"Door de Coronacrisis heeft IKWV heel wat extra kosten: aankoop spatbrillen, overalls, faceshields, FFP2- en chirurgische maskers. Er wordt voor elke strandredder een FFP2-masker besteld, een 1000-tal. De chirurgische maskers zijn bedoeld voor redders en strandgangers, om te dragen tijdens verzorging. Deze aankopen zijn voldoende om op te starten en in elke redderpost een ‘basispakket' te voorzien, maar het valt te verwachten dat gedurende de zomer extra bijbestellingen zullen moeten worden geplaatst", zegt Sabien, die hoopt dat de extra bijdrage voor dit jaar structureel wordt de komende jaren.

"We dringen erop aan dat de Vlaamse overheid structureel de werking van de redders aan zee in het kader van de kustveiligheid ondersteunt", zegt Patrick de Klerck. "Het kan niet zijn dat de Vlaamse overheid via een decreet vraagt aan de provincie om uit de intercommunale te treden en aan de andere kant onvoldoende middelen ter beschikking stelt voor IKWV. Het is goed nieuws dat er voor dit jaar - naast de jaarlijkse 120.000 euro via de afdeling scheepvaartbegeleiding - een extra ondersteuning van 250.000 euro komt. Dit is zeer goed nieuws voor het borgen van de veiligheid aan zee. Echter, de toezegging is slechts voor dit jaar, terwijl we pleiten voor een structurele financiering voor de volledige legislatuur."

IKWV kwam de afgelopen maanden al enkele keren ter sprake tijdens de provincieraad: "Eind 2018 is de provincie West-Vlaanderen als vennoot uitgetreden uit de intercommunale IKWV, dit in navolging van de wijziging van het decreet lokaal bestuur. De provincie was/is echter een belangrijke partner voor IKWV. Jaarlijks kan de intercommunale rekenen op een werkingsbijdrage van 250.000 euro vanuit de provincie. Na de uittreding kwam deze bijdrage echter op de helling te staan en werd vooral richting Vlaamse overheid gekeken om die ondersteuning over te nemen. Helaas is dat tot op heden niet gebeurd. "Tijdens het opstellen van de jaarlijkse begroting zorgt dit telkens opnieuw voor de nodige stress en onzekerheid bij IKWV. Als provincie hebben we eind vorig jaar toch onze verantwoordelijkheid genomen en opnieuw jaarlijks recurrent 250.000 euro voorzien in het meerjarenplan."

IKWV slaagde er de afgelopen jaren in om dit gebrek aan middelen op te vangen door het afsluiten van private partnerschappen en het verhogen van de werkingsbijdragen van de kustgemeenten. "Private partnerschappen zijn echter een onzeker gegeven en als die opgezegd worden, komt IKWV opnieuw voor ernstige financiële problemen te staan. De Corona-crisis heeft ondertussen ook roet in het eten gestrooid, waardoor IKWV absoluut geen financiële ademruimte meer heeft om nog eens iets extra's te doen. Aankoop van beschermingsmateriaal of materiaal om zones te gaan uitbreiden, zou geen optie geweest zijn als IKWV geen extra middelen zou krijgen."

 250.000 euro extra voor kustreddingsdienst