"Elk plekje vertelt uniek verhaal met streekgebonden accenten"


Een nadeel omzetten in een voordeel. Dat is de missie van voorzitter van Toerisme Leiestreek Claude Croes. Met de campagne 101 Leiespots worden thuisblijvers in de regio aangesproken. "Het toerisme is de jongste maanden echt niet verwend, integendeel", zegt Croes. "We lanceerden daarom een open oproep en kregen meer dan 101 adresjes binnen van leuke locaties in onze Leiestreek, ook een deel in Oost-Vlaanderen. Het aanbod is divers. Je ontdekt een urban jungle met een cocktailbar en een café waar je vinylplaten kan kopen. Je vindt een luxe boomhut of een glampingtent in een oude elektriciteitscentrale, beide om te overnachten. Elk plekje vertelt een uniek verhaal met streekgebonden accenten."

Toerisme Leiestreek stippelde elf fiets- en drie wandelroutes langs verschillende Leiespots. Je vindt ze op de website van Toerisme Leiestreek en ze zijn ook als routekaart beschikbaar bij de Leiespots. De gratis pocketuitgave zet je op weg.

Er zijn tips voor wie in Zuid-West-Vlaanderen, Midden-West-Vlaanderen en de Oost-Vlaamse Leiestreek toert. Aan de campagne is ook een wedstrijd gekoppeld. Elke maand wordt de mooiste foto van een deelnemer bekroond.

Twee miljoen euro

De provincie doet ook mee. "We weten dat de toeristische sector zwaar getroffen is. Daarom lanceren we Beleef West-Vlaanderen waarin relance en beleving centraal staan", zegt gedeputeerde Sabien Layae-Battheu (Open VLD). "De provincie wil verder bouwen aan haar toeristisch impulsbeleid. Daar is twee miljoen euro voor beschikbaar. Half juni waren er vijftig dossiers ingediend. Een tweede subsidieronde volgt na half september. We zijn ook blij dat Oost-Vlaanderen met de Leiespots mee op de kar sprong."

Een van de plekjes is Bolwerk in de Spinnerijkaai in Kortrijk. "Wij zijn een culturele vrijhaven langs het kanaal Bossuit-Kortrijk", zegt Ruben Benoit. "Saai is het bij ons nooit."

Andere plekjes in Kortrijk zijn Bar Botaniek in de Oudenaardsesteenweg, The Lab in de Budastraat, de Tarterie op de Grote Markt, De Koekedoze in de Gullegemsestraat in Heule, de Ververie in de Koningin Elisabethstraat in Kuurne, Hangar 23 in de Spoorwegstraat en Snowball op Evolis in Harelbeke, de Vespabar in Bossuit, De Living in Lauwe, wijndomein Ravenstein in Wervik en nog veel meer.

In juli kan je ook Contrei uitproberen, een kunstenparcours langs de dertien gemeenten van de regio Zuid-West-Vlaanderen.

www.toerisem-leiestreek/leiespots

Bron: Het Nieuwsblad, 27 juni 2020.