Musea en fietsroutes in Westhoek staan volledig in teken van heropbouw


In het Yper Museum toont de expo herSTELLINGEN. Terugkeer van het sociocultureel leven in Ieper hoe de samenleving zich herstelde. Ieperlingen spelen weer samen muziek, ze verenigen zich, ze ontmoeten elkaar eindelijk opnieuw op café, kinderen gaan naar school in tijdelijke barakken en de Ieperlingen vangen de eerste toeristen op. Het is veel meer dan een historische tentoonstelling.

Hoe mensen zich aanpassen in en na een crisis is herkenbaarder dan ooit en dat triggerde de museummedewerkers om een digitale tentoonstelling op te zetten: herSTELLINGEN n.C. De C staat voor corona. Het museum riep de Ieperlingen op om foto's, filmpjes en muziek te posten die verband hielden met de thema's van de tentoonstelling. De expo biedt moderne interpretaties van de troostende middelen, die onze voorouders zich honderd jaar geleden ook toe eigenden: muziek, cultuur, een gezellige thuis, heropstart van het onderwijs en natuur.

Luisterzuilen

Er zijn ook expo's in onder meer het In Flanders Fields Museum, de vernieuwde zolder van het Diksmuidse stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerken van Zonnebeke en Poelkapelle en de gerestaureerde mouttoren van de Kinderbrouwerij in het Poperingse Reningelst.

Je kan het bezoek aan deze sites combineren met een wandel- of fietstocht in het spoor van de wederopbouw. In Langemark-Poelkapelle is er de klankwandeling Het Wilde Westen met negen luisterzuilen en de nieuwe fietsroute Van puin tot thuis, in samenwerking met buurgemeente Houthulst.

Uniek beeldmateriaal

In Diksmuide werd Feniks Oost (37 km) en Feniks West (39 km) ontwikkeld. "Je kan ontdekken hoe de veertien Diksmuidse dorpen uit hun as herrezen", zegt Peter Demarrée van het stadstoerismebureau. "Zo zijn de woonkernen van Oostkerke en Kaaskerke op een andere plaats heropgebouwd. De infoborden bij de dorpsonthaalpunten geven de geschiedenis per dorp weer en tonen de wederopbouwtijd. De erfgoedwandelroute Stadslink heeft nu een extra Feniks-tintje. Een vijftiental piramides op het circuit tonen exclusief beeldmateriaal over de wederopbouw van de stad na 1918."

Aan het VVV-kantoor Lauka op de Markt in Lo vertrekt een fietstocht door de deelgemeenten van Lo-Reninge. "De fietsroute Lo-Reninge, een wederopbouw in verschillende snelheden passeert langs sprekende wederopbouwsites en veertien infoborden met uniek beeldmateriaal", zegt Sofie Verstraete van VVV Lo-Reninge. "Het is een verhaal van angst, maar ook van moed, doorzetting en solidariteit. Door hun ligging in de frontzone hebben de vier deelgemeenten elk hun eigen wederopbouwgeschiedenis. Zo werd Noordschote met de grond gelijk gemaakt. In Reninge stonden nog 54 van de 396 woningen recht. In Lo lag ‘slechts' een kwart van de huizen in puin. Pollinkhove bleef, op de gemeenteschool na, volledig gespaard van vernielingen."

Bron: Het Nieuwsblad, 20 juni 2020.