De Kust blijft een vertrouwde bestemming voor de Belg


Volgens alle beschikbare gegevens verwachten we met Westtoer en de 10 kustgemeenten ook voor vandaag en morgen op verschillende plaatsen aan de Kust code 'lichtgroen tot geel'. Dit betekent dat het op bepaalde plaatsen druk kan zijn. We roepen op om de maatregelen van de federale en lokale overheid strikt na te leven. Belangrijk zijn de handhygiëne, de social distancing, de beperkte contacten van 5 personen en het gebruik van mondmaskers (we draaiden de reportage bewust op het strand, waar de verplichting niet geldt). De Kust heeft zich goed voorbereid om de gasten een aangename vakantie aan te bieden. ‘Welkom', ‘veilig' en ‘comfortabel' zijn de kernwoorden.

INTEGRAAL PERSBERICHT:

Meer dan ooit wordt aandacht besteed aan de veiligheid van vakantiegangers. De toeristische sector hoopt dat de nieuwe richtlijnen beperkte invloed hebben. De annuleringen in de logiessector worden afgewisseld met nieuwe boekingen. De Kust is vlakbij, zorgt ook nu voor een vakantiesfeer en blijft een favoriete bestemming van de Belg. Men voelt zich hier thuis en veilig. Raadpleeg zeker onze druktebarometer! Alle info om deze zomer een vakantie aan zee te plannen, vind je terug op de website van de Kust: www.dekust.be!

VERTROUWDE BESTEMMING

Volgens een online panelbevraging van iVox heeft 18% van de Belgen de intentie om de komende zeven dagen naar de Kust te komen. Dit ligt in de lijn van de vorige weken. Het gaat zowel om dagjestoeristen, verblijfstoeristen en tweedeverblijvers. De nieuwe maatregelen worden goed opgevolgd aan de Kust. De Belg kiest nog altijd graag voor een vertrouwde bestemming als de Kust. Er is voldoende ruimte aan zee om met je bubbel te genieten van een comfortabele en veilige vakantie. Juli was geen topper qua weer maar toch een opsteker voor de hele toeristische sector aan zee. Het Belgisch zomerweer biedt veel mogelijkheden voor een gevarieerd verbliif aan de Kust.

LOGIESSECTOR VOORZICHTIG POSITIEF OVER JULI

In juli kwamen 1,9 miljoen dagtoeristen naar de Kust. Dit is ruim 20% minder dan in juli 2019. Het verblijfstoerisme (het commercieel logies en de tweede verblijvers) noteerde 6,4 miljoen overnachtingen, ongeveer 25% meer dan in juli 2019. Verblijfstoeristen spreiden zich meer over de Kust en richting hinterland. Hierdoor is het zelden te druk geweest aan zee in juli.De sector van de vakantiewoningen is tevreden over een uitstekende maand juli. Tal van verhuurkantoren waren in de tweede helft van de maand juli quasi volzet. Gemiddeld noteert men een bezettingspercentage tussen de 85 en 100%, wat in vergelijking met voorgaande jaren sterke cijfers zijn. Dit heeft niet altijd geleid tot een hogere omzet. Want ook veel eigenaars, door de gekende omstandigheden, beslisten om zelf gebruik te maken van hun vakantiewoning aan de Kust. De vooruitzichten voor augustus zijn goed. Voor de eerste helft augustus hebben een aantal kantoren al bezettingspercentages boven de 90%. Na 15 augustus zijn er nog wat meer mogelijkheden. De sector is overtuigd dat de vakantiewoningen één van de veiligste logiesvormen is om nu een vakantie in door te brengen. Ook de inspanningen van de kustgemeenten worden door deze sector gewaardeerd.De campings noteerden in juli een gemiddelde bezetting van circa 65%. Toeristische kampeerplaatsen en camperplaatsen deden het beter dan de verhuuraccommodaties. In de tweede helft van juli werden betere resultaten genoteerd tot circa 80% bezetting. De kampeersector hoopt op een goede maand augustus en een mooie nazomer. De campingfederatie RECREAD benadrukt dat 2020 een moeilijk jaar wordt. De kusthotels noteren in juli gemiddelde bezetting richting 70% en de sector is gezien de omstandigheden vrij tevreden. De hotelgasten hebben begrip voor de maatregelen en appreciëren de aandacht voor de veiligheid. Momenteel worden zowel annuleringen als nieuwe boekingen genoteerd. De hotelsector volgt nauwgezet de evolutie van de Covid-epidemie en hoopt dat staycation de trend blijft.Volgens Horeca West-Vlaanderen kijken restaurants, cafés en strandbars positief terug op de maand juli. Voor augustus lopen vooral in restaurants meer annulaties binnen.

DRUKTEBAROMETER

Westtoer adviseert vakantiegangers om de druktebarometer te raadplegen. De Kust telt tal van rustige plaatsen. Die kunnen op drukkere dagen een prima alternatief vormen voor de drukkere gebieden in het centrum van de badplaats. De online druktebarometer werd ontwikkeld door Westtoer in samenwerking met Proximus en maakt gebruik van mobiele telefoniedata. De barometer geeft permanent de actuele situatie in de badplaatsen weer. Elke zone krijgt een kleur van donkergroen tot oranje. Die kleurcodes geven aan hoe druk het er op dat moment is: donkergroen staat voor rustig, lichtgroen staat voor gezellig, geel staat voor druk en oranje voor zeer druk. De druktebarometer werd intussen ruim 1 miljoen keer geconsulteerd.Westtoer is tevreden dat het voorspellend model (Dranoeter VZW - Salesbridge) goed werkt. Met de verzamelde gegevens (weer, historische gegevens, intentiepeilingen, boekingsdata) zijn accurate voorspellingen mogelijk.    

 De Kust blijft een vertrouwde bestemming voor de Belg