Fietstoerisme is de zomertopper in de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Leiestreek


Het voorjaar was voor de logiessector in de drie regio's meer dan moeilijk. Deze mindere periode werd in juli gedeeltelijk goedgemaakt door de belangstelling van vakantiegangers uit Vlaanderen. Logiesuitbaters signaleren dat de bezoekers ook vaker een langer verblijf hebben geboekt. De promotiecampagnes hebben goed gewerkt. Door de corona-maatregelen bleef het aantal toeristen uit de buurlanden zeer beperkt. Voor hotels, vakantiewoningen, campings en B&B's is augustus iets minder goed dan juli. De logiessector blijft heel bezorgd. Ook het najaar is belangrijk, daarom hopen we dat het aantal annuleringen beperkt blijft. De boodschap is duidelijk: boek eens een verblijf met jouw familie of ‘bubbel'!

WESTHOEK

Opvallend in de Westhoek zijn een hele reeks nieuwe logies die dit jaar de deuren openden voor het publiek. Westtoer noteert zo'n 30 nieuwe logeeradressen, waaronder 20 vakantiewoningen en 5 B&B's. Daarnaast zitten ook de kampeerautoterreinen enorm in de lift in de Westhoek. Dit jaar voerden sommige bestaande terreinen een uitbreiding door en er zijn ook vier nieuwe terreinen en één kampeerbedrijf bijgekomen.

Voor de eerste acht maanden van 2020 noteerde Westtoer al 1,9 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in de regio. Dat is een toename van 28% in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar.

Naast fietsen was varen deze zomer ook bijzonder in trek. Het goede weer speelde hiervoor een belangrijk rol. Is het nu met een plezierboot, een fluisterboot of kajak, de verhuur ervan nam deze zomer sterk toe.

Musea en attracties openden in mei en juni stapsgewijs opnieuw de deuren. Weliswaar met verminderde capaciteit. Globaal liggen de bezoekerscijfers daardoor lager, maar niettemin haalden sommige musea en attracties topdagen met maximumcapaciteit in juli. Activiteiten die binnen de ‘bubbel' in kleinere groepen werden georganiseerd, deden het vooral ook goed in juli. Door het inperken van de bubbel is dit in augustus verminderd, maar er blijft tevredenheid.

Het WOI-toerisme in de Westhoek is het sterkst getroffen door de crisis. De Britse toeristen blijven weg waardoor de bezoekersaantallen op WOI-begraafplaatsen, musea en sites sterk zijn gedaald. Vooral de Britse groepen zijn afwezig. Dit heeft de grootste impact op de logies in Ieper en omgeving. Half maart werd het themajaar Feniks 2020 onderbroken door de lockdown. Pas tegen de zomer werden de exposities heropend. Feniks 2020 kent een vervolg in het najaar en in 2021. Het project wordt momenteel ondersteund door een televisiespot op nationale en regionale zenders.

BRUGSE OMMELAND

Opvallend nog in het Brugse Ommeland zijn de betere cijfers in logies die zich dichter bij de Kust bevinden. Grotere vakantiewoningen kennen problemen door annuleringen.

Voor de eerste acht maanden van 2020 noteerde Westtoer al 2,1 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in de regio. Dat is een toename van 27% in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar.

LEIESTREEK

Opvallend nog in de Leiestreek is de negatieve situatie in het zakentoerisme. Vooral in juni was er grote impact op de overnachtingen maar ook in de zomermaanden noteerde het zakentoerisme een negatieve tendens.

Voor de eerste acht maanden van 2020 noteerde Westtoer al twee miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in de regio. Dat is een toename van 40% in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar.

WEST-VLAANDEREN

In geheel West-Vlaanderen zijn deze zomer meer dan twee miljoen recreatieve fietsers geregistreerd op het fietsnetwerk. Dat is eveneens 25% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Op topdagen waren er meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag. Voor de eerste acht maanden van 2020 noteerde Westtoer al meer dan 5,6 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in geheel West-Vlaanderen. Dat is ongeveer derde meer in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

 Fietstoerisme is de zomertopper in de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Leiestreek