Fietstoerisme in Westhoek boomt


Het voorjaar was voor de logiessector in de Westhoek meer dan moeilijk. De mindere periode werd in juli deels goedgemaakt door de belangstelling van vakantiegangers uit Vlaanderen. "Logiesuitbaters signaleren ons dat de bezoekers ook vaker een langer verblijf hebben geboekt. De promotiecampagnes van Vlaanderen Vakantieland en Toerisme Westhoek-Westtoer hebben goed gewerkt", zegt voorzitter Sabien Lahaye-Battheu van Westtoer. "Door de coronamaatregelen bleef het aantal toeristen uit de buurlanden wel erg beperkt."

Kampeerautoterreinen

Voor hotels, vakantiewoningen, campings en B&B's is augustus iets minder goed dan juli. "Opvallend in de Westhoek zijn een reeks nieuwe logies die dit jaar de deuren openen", gaat Lahaye-Battheu, die ook gedeputeerde is, verder. "Westtoer noteert dertig nieuwe logeeradressen, waaronder twintig vakantiewoningen en vijf B&B's. Daarnaast zitten de kampeerautoterreinen enorm in de lift. Dit jaar voerden sommige terreinen een uitbreiding door en er zijn vier nieuwe terreinen en één kampeerbedrijf bijgekomen. Al blijft de logiessector wel bezorgd. Ook het najaar is belangrijk, daarom hopen we dat het aantal annuleringen beperkt blijft."

Tot nu zijn in juli en augustus 800.000 recreatieve fietsers geteld in de Westhoek. "Dat is dertig procent meer dan vorig jaar. Voor de eerste acht maanden van 2020 noteerde Westtoer al 1,9 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in de regio. Veel fietsers gingen op zoek naar veilige terrasjes." In heel West-Vlaanderen zijn deze zomer meer dan twee miljoen recreatieve fietsers geregistreerd op het fietsnetwerk. Dat is ook 25 procent meer dan vorig jaar.

Topdagen voor musea

Musea en attracties openden in mei en juni stapsgewijs opnieuw de deuren, weliswaar met een verminderde capaciteit. "Globaal liggen de bezoekerscijfers daardoor lager, maar toch haalden sommige musea en attracties topdagen met maximumcapaciteit in juli", legt de gedeputeerde uit. "Activiteiten die binnen de bubbel in kleinere groepen werden georganiseerd, deden het vooral ook goed in juli. Door het inperken van de bubbel is dit in augustus verminderd, maar toch is de sector redelijk tevreden."

Britse toeristen

Het oorlogstoerisme in de Westhoek is het sterkst getroffen door de crisis. De Britse toeristen blijven weg, waardoor de bezoekersaantallen op WO I-begraafplaatsen, musea en sites sterk gedaald zijn. Vooral de Britse groepen blijven afwezig en dat heeft de grootste impact op de logies in Ieper en omgeving. Half maart werd het themajaar Feniks 2020 onderbroken door de lockdown. Pas tegen de zomer werden de exposities heropend. Feniks 2020 gaat verder in het najaar en in 2021.

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 augustus 2020.