"Vermijd centra van badplaatsen in de namiddag"


Eerst het goede nieuws voor de hoteliers aan de kust. Volgens cijfers van het online boekingsplatform Stardekk zullen zij het beste weekend realiseren sinds de exit uit de lockdown. Met het aangekondigde tropische weertje stroomden bij veel hotels de lastminuteboekingen binnen. Bijna één op de vijf Belgen heeft de intentie om de komende zeven dagen naar de kust te trekken, zo blijkt uit een online panelbevraging door iVox.

Maar in tijden van corona moet altijd en overal afstand worden gehouden. Na de chaos vorige vrijdag in het station van Oostende belooft de NMBS een tandje bij te steken. Woordvoerder Bart Crols: "We hebben intussen informatieschermen geplaatst in de stad en voor het station, zodat mensen de bezetting goed kunnen opvolgen en eventueel beslissen om een trein later naar huis te nemen. Het best registeren ze zich via onze app voor een bepaalde rit, dan krijgen ze pushberichten als er een technisch probleem zou opduiken. Dat is zeker bij hitte niet uit te sluiten. In alle stations introduceren we bij drukte ook een ‘stop and go'-systeem. Zo willen we voorkomen dat te veel mensen samenstromen op het perron of in één rijtuig. We zullen hen begeleiden naar een ander deel of naar een alternatieve trein. Bovenop de extra ritten in de zomer leggen we dit weekend nog eens zeven bijkomende treinen in. We bieden alle reizigers ook de garantie dat ze weer thuis geraken."

Volzet

Provinciaal toerismebedrijf Westtoer geeft dagjesmensen de raad om voor hun vertrek zeker even te surfen naar www.dekust.be. Daar kan je in real time zien hoeveel mensen op het strand zitten. Je vindt er ook een druktebarometer die aangeeft naar welke badplaatsen je best niét gaat. "We verwachten dat de meeste gemeenten geel zullen kleuren, wat wil zeggen dat het er druk zal zijn", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitster van Westtoer. "Als het heel druk wordt (oranje, red.), zullen er maatregelen worden genomen en zal men mensen doorsturen. Vooral tussen 14.30 en 16.30 uur kunnen er problemen rijzen. We raden bezoekers aan om zich tijdens deze piekuren over de hele kustlijn te spreiden. Wandel dan even tot buiten de centra van de badplaatsen. Deze plekken zijn vaak ook goed bereikbaar met de wagen en je kan er makkelijk parkeren. Of zoek op de warmste momenten van de dag verkoeling in het hinterland en de natuurgebieden. Je vindt er heel wat schaduwplekjes."

Oostende is de enige badplaats waar je moet reserveren om op één van de ‘centrumstranden' te mogen plaatsnemen. Wie morgen graag z'n handdoek spreidt op het Groot Strand, is er alvast aan voor de moeite: de 5.100 plekjes zijn al ingenomen. In totaal hebben zich al 11.126 mensen aangemeld voor morgen. Voor zondag ging het gisteren nog maar om 4.261 mensen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 7 augustus 2020.