Renovatie Provinciaal Hof loopt vertraging op


"Er liep een geschilprocedure wegens onenigheid over de erfdienstbaarheden. Voor de brandveiligheid moet er immers een evacuatieweg zijn en die loopt via de koer van het aanpalende Historium", legt de gedeputeerde uit. De restauratiewerken zouden drie jaar duren, maar zullen nu zeker al verlengd worden. Het is de bedoeling om ze af te hebben in het najaar van 2023. Het Provinciaal Hof werd door de provincie aangekocht in april 2018. West-Vlaanderen wil er een provinciaal open huis van maken. De werken omvatten onder meer de restauratie van de gevel. Om de toegankelijkheid te verhogen, worden de ingangen en meerdere ruimtes aangepast. Er komen ook drie liften in het gebouw. Na een hoorzitting met de buren werd de omgevingsvergunning onder voorwaarden definitief verleend op 17 september. 

 

Renovatie Provinciaal Hof vertraagd door geschil met buren

"De renovatie van het Provinciaal Hof te Brugge loopt vertraging op." Dat antwoordde gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) aan provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe (N-VA) uit Damme op de provincieraad. Een geschil met het aangrenzende Historium ligt aan de basis.

Het Provinciaal Hof is door de provincie aangekocht in april 2018. De provincie wil er een provinciaal open huis van maken. De werken omvatten onder meer de volledige restauratie van de buitenschil. De gevel zal volledig worden gerestaureerd en de leien op het dak gedeeltelijk vervangen. Om de toegankelijkheid te verhogen, zullen de ingangen en verschillende ruimtes worden aangepast. Er komen ook drie liften in het gebouw.

Geschil met buren

Maar het verlenen van de omgevingsvergunning liep vertraging op door een geschil met de buren. Dat blijkt uit een vraag van provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe (N-VA) aan gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

"De benedengang of koer aan de linkerkant naast de kelderverdieping van het Provinciaal Hof behoort niet tot het gebouw, maar wel tot de aanpalende eigendom het Historium", legt Van Meirhaeghe uit.

"Maar dit moet dienen als vluchtroute. De eigenaars van Historium waren echter niet akkoord met dit voorstel. De provincie heeft dan voorgesteld de koer in erfpacht te nemen om deze aan te wenden als vluchtweg bij noodsituaties. Er werd een ontwerp van erfpachtovereenkomst doorgestuurd naar de eigenaars, maar er kwam nooit een antwoord. Ook een verkoop van de koer aan de provincie bleek voor de eigenaars niet aan de orde."

Objectief en neutraal

Het raadslid had het eveneens over belangenvermenging omdat de vergunning in beroep verleend wordt door, jawel, de deputatie van de provincie.

Gedeputeerde Lahaye-Battheu verzekerde het raadslid dat het dossier heel objectief en neutraal werd behandeld. "Vergunningen in beroep verlenen, is namelijk bij decreet toegewezen aan de provincie", reageerde de gedeputeerde. "Daar kunnen we nu eenmaal niet onderuit. We hebben nu dus een omgevingsvergunning verleend. Voor de brandveiligheid moet er een evacuatieweg zijn en die loopt via de koer van het aanpalende Historium."

"De restauratiewerken gingen drie jaar duren, maar zullen nu zeker al verlengd worden. Het is de bedoeling om de werken af te hebben in het derde kwartaal van 2023", zei gedeputeerde Lahaya-Batheu nog.

Bron: Het Nieuwsblad, 25 september 2020.