"West-Vlaams toerisme dreigt 10.000 jobs te verliezen"


"De cijfers zien er niet goed uit. Hoewel de voorbije zomer relatief gunstig was - onder meer dankzij de campagne ‘Vlaanderen Vakantieland' - kijken we met grote bezorgdheid naar de herfst en de winter. Het toenemende aantal Covid-19-besmettingen en de verschillende maatregelen in de ons omringende landen doen ons het ergste vrezen. Een sterke ondersteuning van de sector is noodzakelijk. Wat kan in de sectoren cultuur en sport moet ook mogelijk zijn voor toerisme, anders dreigen we een kwart van zo'n 40.000 jobs in toerisme in onze provincie te verliezen."

Duidelijke maatregelen

Veel West-Vlaamse hotels proberen momenteel hun overlevingskansen in te schatten. "Het omzetverlies tijdens de lockdown valt niet meer goed te maken. Het spaarpotje om een minder goede herfst of winter te overbruggen is al lang op", verduidelijkt de gedeputeerde. Horeca West-Vlaanderen vreest dat een aantal ondernemingen zullen sneuvelen. Ook de kwaliteit van de hotels dreigt achteruit te gaan omdat er niet meer kan geïnvesteerd worden. De hotelsector vraagt duidelijke maatregelen: kwijtschelding van verschuldigde betalingen aan de RSZ, eindejaarspremie en vakantiegeld niet ten laste van de ondernemer en het stelsel van tijdelijke werkloosheid naar aanleiding van Covid-19 verlengen tot een stuk in 2021.

Wat geldt voor de hotelsector, geldt ook voor het kamperen: de meest dynamische ondernemers die op regelmatige basis investeren in hun verblijfsaanbod zijn het kind van de rekening. Westtoer dringt samen met ‘Logeren in Vlaanderen' ook aan om de volledige capaciteit in grote vakantiewoningen toe te laten. "Sinds de globale heropening van alle toeristische logiesvormen bleven de grote vakantiewoningen met meer dan 10 personen in de kou staan", aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer. "Een vereniging tot 50 personen kon wel in zo'n vakantiewoning terecht, een gewone vriendengroep niet. Dat zorgde voor veel onduidelijkheid. Het is van groot belang dat deze ondernemingen een duidelijk perspectief krijgen, anders halen ze het einde van de winter niet."

Westhoek

Daarnaast dreigt er een sluiting van verscheidene West-Vlaamse jeugdverblijfcentra. "In augustus werd beslist om alle buitenschoolse activiteiten in het secundair onderwijs op te schorten. Dit heeft een enorme negatieve impact op de sector van de jeugdlogies. Ook in deze sector zullen zonder perspectief op extra ondersteuning verscheidene centra gedwongen worden hun deuren te sluiten in 2021. Wij vragen dan ook om meerdaagse schooluitstappen opnieuw toe te laten", klinkt het.

"We hopen tegen 2022 een massale terugkomst van de oorlogstoeristen naar de Westhoek", zegt Stefaan Gheysen. "Daarom mogen we het Verenigd Koninkrijk en andere Commonwealth-landen niet loslaten en ze blijven bestoken met digitale marketing en sociale media. We pleiten er ook voor om een sterke campagne in Nederland voor te bereiden. Nederlanders houden van Vlaanderen, appreciëren onze gastronomie en onze bieren en zijn fervente fietsers."

 

"We dreigen een kwart van de 40.000 jobs in het toerisme te verliezen"

De verzamelde West-Vlaamse logiessectoren hielden een crisisoverleg met Westtoer. De Brugse hotels scoren ronduit slecht en de nabije toekomst ziet er allesbehalve denderend uit. Horeca West-Vlaanderen vraagt duidelijke maatregelen van de overheid.

Veel West-Vlaamse hotels proberen op vandaag hun overlevingskansen in te schatten.

"Het omzetverlies tijdens de lockdown valt niet meer goed te maken", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter van provinciebedrijf Westtoer.

"Het spaarpotje om een minder goede herfst of winter te overbruggen, is bij velen al lang op. De hotels kregen veel minder overnachtingen in juli en augustus dan vorig jaar. De hotels in het Brugse Ommeland, kunststad Bruggen en de Leiestreek registreerden zelfs veertig tot zestig procent minder overnachtingen."

De West-Vlaamse hotelsector vraagt om duidelijke maatregelen zoals kwijtschelding van verschuldigde betalingen aan de RSZ, het verlengen van het stelsel van de tijdelijke werkloosheid en eindejaarspremies en vakantiegelden die niet ten laste van de ondernemer vallen.

"Met het oog op de veiligheidsraad van woensdag dringen wij aan op een sterke ondersteuning van de toeristische sector. Anders dreigen we in onze provincie minstens een kwart van de circa veertigduizend jobs te verliezen", zegt Lahaye-Battheu.

Veiligheidskeurmerk

Michel Maertens, eigenaar van hotel Navarra in de Sint-Jakobsstraat in Brugge, zegt dat er meer nodig is dan alleen maar financiële tegemoetkomingen om het vertrouwen van de klanten te winnen. "Veiligheid moet veel beter in beeld gebracht worden", zegt Maertens.

"Dat, en positief nieuws is de sleutel op de deur om meer mensen naar Brugge te brengen. Waarom geen veiligheidskeurmerk voor hotels invoeren? Ik heb de coronaproof maatregelen die ik in mijn hotel getroffen heb door externen laten doorlichten op efficiëntie en het correct toepassen ervan. Het moet voor klanten duidelijk zijn wie wel in orde is en wie het met de maatregelen niet zo nauw neemt. Een veiligheidskeurmerk zou daarbij helpen, waarom niet?"

Braderen is een probleem

Michel Maertens wijst ook op een bijkomend probleem. "En dat is het braderen met de prijzen. Dat maakt het dubbel pijnlijk. Ik heb niets tegen de inspanningen van het stadsbestuur zoals het uitdelen van allerlei bonnen voor iedereen die een verblijf van twee nachten boekt. We moeten echter vaststellen dat die verblijfsduur gezakt is tot een nacht."

Bezettingsgraad

"Wat de cijfers van bezetting betreft, die moet je ook enigszins nuanceren, want die slaan op de hotels die nog open zijn", voegt Maertens nog toe.

"Waar er veel hotels eerst nog in het weekend open waren, zijn die nu continu gesloten. Een hotelgroep in Brugge sloot er vier van zijn hotels om alle gasten in een vijfde hotel onder te brengen. Dat geeft een vertekend, lees slechter, beeld", besluit de hoteleigenaar.

Bron: Het Nieuwsblad, 23 september 2020.