"Te veel kwetsbare jongeren haken af op school en vertrekken zonder diploma"


Verder wil de provincie ook meer inzetten op brugfiguren die de link moeten leggen tussen de scholen en de jongeren, en betere netwerken om hen op te vangen. Voor het project wordt een subsidiebudget van 550.000 euro voorzien.

Geschorste leerlingen

Het Roeselaars project Vlot wordt aangehaald als een goed voorbeeld voor de rest van de provincie. Dat project krijgt met 27.500 euro dan ook meteen het grootste deel van het geld. En dat kan Vlot goed gebruiken, want Roeselare telt een ongekwalificeerde uitstroom van maar liefst twaalf procent. Dat zijn leerlingen die de middelbare school zonder diploma verlaten.

"Dat cijfer ligt niet hoger dan in andere steden, maar we zien dat dit toch begint te stijgen", zegt Ellen Coghe, beleidsmedewerker bij de stad.

Het aantal leerlingen dat op school werd geschorst, steeg tot tachtig. Ongeveer 460 jongeren hangt er een schorsing boven hun hoofd. "Met die groep leggen we een intensief traject af", zegt Coghe. Vier dagen per week worden ze bij verwacht bij Groep Intro in Rumbeke of in de tuin van de vzw Inval langs de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.

Vertrouwenspersoon

Vlot zal vooral plaatsvinden bij Inval, om zeer specifieke redenen. "Het is een zeer laagdrempelige plaats met een huiselijke sfeer en is vlot bereikbaar. We willen de jongeren vorming geven over communicatie, sociale vaardigheden, teambuilding, maar we doen ook aan sport en vrijwilligerswerk. Naast groepsbegeleiding bieden we ook een individueel traject aan. Dat alles is gebouwd op een hechte vertrouwensband met de begeleiders", stelt Coghe.

Als de jongere klaar is om opnieuw naar school te gaan, volgen er testdagen en kiest hij of zij een vertrouwenspersoon op de school. Voor het project werkt de stad nauw samen met de scholenkoepels en de provincie.

Bron: Het Nieuwsblad, 9 september 2020.

 

"We maken mazen van het net kleiner"

In Roeselare verlaat 12 procent van de jongeren de schoolbanken zonder diploma. Om dit aantal terug te dringen richt Groep Intro uit Roeselare nu ‘VLOT' op, een project waarbij jongeren die het nodig hebben intensieve begeleiding krijgen. VLOT kan rekenen op provinciale subsidies en moet een voorbeeld zijn voor Vlaanderen.

"Uit gesprekken met de scholengroepen en het CLB blijkt dat er een bepaalde groep jongeren is die we niet of nauwelijks bereiken met het bestaande aanbod", zegt Roeselaars beleidsmedewerker Ellen Coghe. "In Roeselare verlaat 12 procent van de jongeren de schoolbanken zonder diploma. We merken bovendien dat het aantal geschorste leerlingen in de voorbije drie jaar van 40 naar 80 is gestegen. Om die leerlingen weer op het goede pad te krijgen zijn we te rade gegaan bij Groep Intro (vzw die ontwikkelingstrajecten organiseert voor jongeren met moeilijkheden op verschillende vlakken, nvdr.)." Dankzij de provinciale steun krijgt het Roeselaarse onderwijslandschap onder de noemer ‘VLOT' een nieuwe steunpilaar.

Intensief traject

"VLOT is een unicum in het Vlaamse onderwijslandschap", zegt Christophe Swyngedauw, teamverantwoordelijke bij Groep Intro. "We mikken op jongeren tussen 12 en 18 jaar die het moeilijk hebben op school of met een langdurige schorsing te maken kregen. Jongeren die als het ware overboord geslagen zijn en nood hebben aan een vlot om te blijven drijven. Met die jongeren gaan we een intensief traject aan. Vier dagen per week worden ze bij ons in vzw INVAL op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt verwacht en samen met de begeleiders stellen de jongeren zelf een concreet plan met doelstellingen. Daarbij is een hechte vertrouwensband met begeleiders heel belangrijk. Op die manier versterken we de jongeren en willen we hen zo snel mogelijk terug op de schoolboot krijgen. Het hele traject verloopt in overleg met de school, het CLB, de ouders en eventuele betrokken organisaties. Op het vlot is plaats voor twintig jongeren per jaar." VLOT vormt naast NAFT (de preventieve begeleiding van leerkrachten en jongeren op school) en TELEX (een samenwerking met de stad Roeselare en Onze Kinderen) een derde pijler binnen het onderwijslandschap in Roeselare. "Die heilige drievuldigheid omvat de volledige doelgroep van kwetsbare jongeren op het vlak van onderwijs en zorgt ervoor dat de mazen van het net bijzonder klein worden", besluit Swyngedauw. "Daarmee hopen we een voorbeeld te zijn voor de rest van Vlaanderen."

Bron: Het Laatste Nieuws, 9 september 2020.