Provincie ondersteunt onderwijs voor anderstalige nieuwkomers


Klik hier om de aflevering te bekijken!

In zo'n BENO-opleiding wordt meer dan alleen de taalachterstand aangepakt. Ze werd samengesteld door mensen uit de onderwijssector, de arbeidsmarkt en andere. "Met de Provincie is dat ons streefdoel in ons onderwijsbeleid: we willen, aanvullend aan het Vlaamse onderwijsbeleid, maar vertrekkende vanuit de lokale situatie, een beleid uitstippelen, waarin we het onderwijsveld laten samenwerken met de lokale organisaties/partners uit het werkveld, enz.", zegt Sabien. 

"Deze ‘BENO'-opleiding is daar een mooi voorbeeld van. Naast het extra ‘taalbad' dat ze hier krijgen, wordt de opleiding aangevuld met lessen ‘beroepsopleiding'. Daarin komen specifieke jobs aan bod, die in West-Vlaanderen ook wel degelijk arbeidskansen betekenen. En daarnaast, ook een mooie plus als je gaat werk zoeken: in de opleiding in Oostende en Roeselare krijgen de leerlingen een cursus theorie voor het behalen van een rijbewijs." 

De opleiding wordt op verschillende locaties in West-Vlaanderen georganiseerd: niet alleen in Oostende, maar ook in Roeselare, en ook in Kortrijk is er een soortgelijke schakelklas, en telkens in samenwerking met de lokale partners.

Het oprichten van deze soort opleidingen kende zijn oorsprong in een provinciaal project. Sabien: "In 2015 startte de Provincie een pilootproject rond vluchtelingen in Koksijde. Sleutelwoorden daar waren ‘taal' en ‘werk' als hefbomen naar integratie. Daar bleek dat er wel degelijk nood was aan een verdere begeleiding na de OKAN-klas."

Binnenkort start er nog een project die zich richt tot leerkrachten van het reguliere onderwijs. "Met de steun van de Provincie (vanuit VIVES) start er ook een project, waarbij leerkrachten in het reguliere onderwijs meer en beter zullen worden ondersteund in de begeleiding van ex-OKAN-leerlingen", besluit Sabien.

 Provincie ondersteunt onderwijs voor anderstalige nieuwkomers