Helft minder overnachtingen in Brugge in zomer, ook daling aan kust


Op het einde van zomer registreerden de kusthotels zo 16 procent minder overnachtingen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook bij de kampeersector en de jeugdlogiezen was er deze zomer een vermindering in het aantal overnachtingen van respectievelijk -23 procent en -16 procent. Bij de vakantiecentra en -parken en bij de B&B's aan de kust blijft de afname in overnachtingen in juli en augustus beperkt tot 8 procent.

Meer Belgen in B&B's

Opvallend is de stijging van het aantal Belgen in B&B's, overal in West-Vlaanderen merkbaar. Enkel de verhuurkantoren van vakantiewoningen hebben het beter gedaan. Zij noteerden globaal 1 procent meer overnachtingen in de zomervakantie. Op vlak van dagtoeristen valt de balans ook negatief uit. In juli en augustus kwamen 4 miljoen dagtoeristen naar de kust, ten opzichte van 6 à 7 miljoen andere jaren.

Kunststad Brugge is het zwaarst getroffen deze zomer. We spreken gemiddeld over meer dan een halvering van het aantal overnachtingen in de periode juli-augustus, waarbij de cijfers voor augustus nog dramatischer zijn. En dit niet alleen voor de hotels, maar ook voor andere logiesvormen zoals de jeugdverblijven.

De Brugse hotels mochten wel meer Belgen ontvangen deze zomer. Met in de zomer slechts 1 op 5 overnachtingen uit eigen land kon dit niet compenseren voor het wegblijven van de buitenlandse markten. In het Brugse Ommeland registeren de hotels dan weer 41 procent minder overnachtingen in de zomervakantie, met in augustus bijna een halvering van de hotelovernachtingen. Ook hier hebben enkel in de B&Bs meer Belgen verbleven. Toch daalt het totaal aantal overnachtingen met 9 procent. In de jeugdlogies noteren we een afname van 12 procent. 

Bron: Het Laatste Nieuws, 3 oktober 2020.  

 

Vijfde minder overnachtingen, in Brugge zelfs halvering

Veel Belgen hielden vakantie in eigen land, maar toch blijft het kusttoerisme met een kater achter. In juli en augustus zagen hotels er bijna twintig procent minder gasten.

De hotels aan de kust haalden juli en augustus maar een bezettingsgraad van respectievelijk 68 en 65 procent, ofwel gemiddeld zestien procent minder dan in 2019.

Ook het aantal dagtoeristen tijdens de zomermaanden - zo'n vier miljoen mensen - daalde met bijna dertig procent. Tijdens een normale zomer zakken zes à zeven miljoen mensen af naar de kust. Bij de dagtoeristen die met de trein kwamen (-41 procent) is de daling groter dan bij bezoekers die met de auto kwamen (-25 procent).

De staycation van veel Belgen kon de afwezigheid van buitenlandse toeristen door de coronacrisis dus niet compenseren.

"Ondanks de belangstelling van de Belgen heeft vooral de scherpe daling bij de Britten en toeristen uit andere buurlanden geleid tot een negatieve balans bij de meeste logiesvormen in West-Vlaanderen. Alleen bij de vakantiewoningen aan de kust lag de bezetting deze zomer hoger dan vorig jaar", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van provinciebedrijf Westtoer.

Jeugdverblijven

Brugge is het zwaarst getroffen deze zomer. "We spreken gemiddeld over meer dan een halvering van het aantal overnachtingen in de periode juli-augustus, waarbij de cijfers voor augustus nog dramatischer zijn", zucht Lahaye-Battheu.

"En niet alleen voor de hotels, maar ook voor andere logiesvormen zoals de jeugdverblijven."

Hogere bezetting

Verhuur- en vakantiewoningen deden het wel goed: de kantoren noteerden globaal een procent meer overnachtingen tijdens de zomervakantie.

Ook de eigenaars van een vakantiewoning aan de kust kwamen zelf meer op vakantie. Door die hogere bezetting bij de vakantiewoningen zijn deze zomer globaal aan de kust meer overnachtingen geregistreerd dan vorig jaar.    

Bron: Het Nieuwsblad, 3 oktober 2020.