Westtoer maakt de balans op van de vakantieweek op toeristisch vlak aan de Kust.


Klik hier voor het item in het Nieuws van Focus/WTV. 
 
Klik hier voor het item in het Nieuws van VTM. 
  
In het eerste weekend van de herfstvakantie, normaal gezien een jaartopper, waren de hotels gemiddeld voor 25% bezet. De rest van de week lag de bezetting tussen 5 en 20%. Dit weekend is dat tussen 20 à 25%.
 
De verhuur van vakantiewoningen steeg wel in vergelijking met vorige jaren. Verschillende toeristische verhuurkantoren noteerden 50 tot 80% meer reserveringen! De vakantiewoningen waren voor 70 à 80% bezet, kanttekening daarbij is wel dat het aantal beschikbare vakantiewoningen lager ligt dan in de zomervakantie. Op dit moment trekken namelijk meer eigenaars naar hun tweede verblijf.
 
Terwijl de tweede, onvoorziene week vakantie geen invloed heeft op de reserveringen bij de hotels, krijgen de verhuurkantoren wel nog verschillende last-minute reserveringen binnen. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat een verblijf in een vakantiewoning in de bubbel gebeurt en coronaproof kan worden georganiseerd.
 
Volgens onze eerste raming hebben deze week ongeveer 375.000 à 400.000 dagtoeristen de Kust bezocht. Normaal zijn dat er gemiddeld 500.000 tijdens de herfstvakantie.
 
Westtoer stelt alles in het werk om de heropstart van het toerisme begin 2021 mogelijk te maken, steeds met respect voor de geldende coronamaatregelen. Het bestrijden van het virus is de grootste prioriteit, ook in het belang van het toerisme op middellange en lange termijn. Toch betekenen de huidige maatregelen helaas een groot economisch verlies voor de West-Vlaamse toeristische sector.
 
Samen met de Vlaamse overheid onderzoeken we eveneens welke maatregelen mogelijk zijn om onder meer de 40.000 jobs in het West-Vlaams toerisme te vrijwaren.
 Westtoer maakt de balans op van de vakantieweek op toeristisch vlak aan de Kust.  Westtoer maakt de balans op van de vakantieweek op toeristisch vlak aan de Kust.