Regio krijgt er nog uitkijkpunten bij: "Steden mogen nog voorstellen indienen"


Met Horizon 2025 wil het provinciebestuur samen met Westtoer de realisatie van een netwerk van landschapsobservatietorens in de vorm van uitkijktorens en belevingsplatforms. Dat kunnen nieuwe constructies zijn of bestaande torens en gebouwen die ontsloten worden voor het grote publiek. Het initiatief loopt al enkele jaren en in die tijdspanne werden al enkele opvallende projecten gerealiseerd zoals de Warandetoren in de duinen van Middelkerke, de Belvedèretoren in Heuvelland, de Vredesmolen in Houthulst en de Mouttoren Sint-Joris in Poperinge. En er is meer op komst, zegt gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

Gezicht van 360 graden

"De Sint-Niklaastoren in Veurne en de Sint-Niklaaskerk in Mesen openen eind 2020 en begin 2021, net als de vuurtoren van Guillaume Bijl in De Haan en de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk. En er wachten nog tal van goedgekeurde dossiers", zegt de gedeputeerde.

"Zo is in de kustgemeenten het voorontwerp goedgekeurd om op de top van de Hoge Blekker in Koksijde - met zijn 33 meter de hoogste duin aan de kust - de onthaalvoorzieningen aan te vullen met een belevingsvolle uitkijktoren van twintig meter hoog. De toren zal een uniek 360 graden gezicht garanderen over de kustlijn, de duinen en het achterland. Een ander goedgekeurd voorontwerp is dat van een uitkijkplatform in De Panne, gelegen tussen duinen en strand aan de betonnen wandeldijk en met ook hier een adembenemend gezicht op het natuurreservaat De Westhoek, het verdere hinterland en de zee."

De Provincie en Westtoer, die de coördinatie op zich neemt en voor de begeleiding van de dossiers zorgt, lanceren dit najaar een nieuwe oproep. "Steden en gemeenten, maar ook verenigingen met rechtspersoonlijkheid en de private sector kunnen tot 15 januari 2021 voorstellen indienen. Het is de bedoeling om een vijftal nieuwe projecten in West-Vlaanderen te realiseren. Daarvoor is in twee miljoen bijkomende subsidies voorzien.

Bron: Het Nieuwsblad, 28 oktober 2020.