Provincie past meerjarenplanning 2020-2025 aan voor werkjaar 2021


De beleidsdoelstellingen blijven geïnspireerd door de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG's.

Exploitatie-uitgaven en -inkomsten

Tijdens de periode 2020-2025 bedraagt het exploitatiebudget 926.237.326,92 euro. Specifiek voor 2021 bedraagt dat budget 153.582.021,61 euro.

Investeringen

De deputatie maakt met dit meerjarenplan de resolute keuze om voluit te gaan voor een investeringslegislatuur. In het meerjarenplan gaat de Provincie West-Vlaanderen 277.359.461,81 euro investeren, waarvan 55,77 miljoen euro in het volgende werkjaar 2021.

De belangrijkste investeringen aan het eigen patrimonium zijn de uitbreiding van de fietsnetwerken en -snelwegen en de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden, evenals de investeringsenveloppes voor de agentschappen.

Provinciale belastingen

In 2021 worden de provinciebelastingen niet verhoogd, enkel geïndexeerd.

De sociale correctie in de algemene provinciebelasting wordt uitgebreid. Voortaan heeft elk gezin, waarvan minstens 1 persoon geniet van de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering, recht op het verminderd tarief.

In de provinciebelasting op bedrijven wordt een vrijstelling voorzien voor student-zelfstandigen, dit om jongeren zoveel als mogelijk aan te moedigen om te proeven van het ondernemerschap tijdens hun studies.

Algemene provinciebelasting: 42 euro voor een gezin en 23 euro voor een alleenstaande. Voor alleenstaanden met een verhoogde tegemoetkoming en gezinnen met een verhoogde tegemoetkoming komt er een euro bij. Het bedrag is respectievelijk 19 en 34 euro. Leefloners worden vrijgesteld.

Provinciebelastingen op bedrijven: basistarief wordt opgetrokken tot 111 euro (tot 1.000m²). Vanaf 1.001 m² tot 10.000 m² komt er 17 cent+m² bij. Dat bedrag is ongewijzigd, net zoals de 15 cent voor bedrijven vanaf 10.001 en 500.000m². Bedrijven boven de 500.000m² zijn vrijgesteld.

De Provinciebelasting op tweede verblijven: 128 euro per tweede verblijf (+2 euro ten opzichte van 2020).

Onroerende voorheffing wordt in 2021 gehouden op 186,22 opcentiemen.

  

Speerpunten derde gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu

Bevoegd voor Toerisme en Recreatie, Onderwijs, Erfgoed, Ruimtelijke Ordening en Personeel

1.   Toerisme

1.1      Ondersteunen toeristische ondernemingen

2020 was door de coronapandemie allesbehalve een goed jaar voor de toeristische sector in West-Vlaanderen. In 2021 wil de Provincie volop inzetten op het verder ondersteunen van de private toeristische actoren. Met enige zin voor realisme voorspelt de Provincie dat een volledige doorstart van de toeristische activiteiten in West-Vlaanderen wellicht niet voor de Paasvakantie zal gebeuren.

De Provincie wil de ‘winterslaap' gebruiken om de ondernemers klaar te stomen met raad en daad voor het volgende toeristische seizoen. Dit betekent dat de Provincie deze actoren een platform blijft aanbieden waar ze hun bezorgdheden en problemen kunnen uiten. In tweede instantie zal de Provincie hen wegwijs maken in de diverse steunmaatregelen op het federale en het Vlaamse niveau. Om hen voor te bereiden op de toekomst zal de Provincie via webinars de ondernemers inspireren inzake duurzaam toerisme, innovatie en e-marketing. De Provincie wil de toeristische ondernemers ook aanzetten om een project in te dienen in het kader van het provinciaal reglement op de toeristische impulsen. Onder de globale noemer 'Beleef West-Vlaanderen' komen de categorieën onthaal, musea en attracties, recreatieve hotspots en belevingsvolle en duurzame concepten bij private actoren in deze oproep aan bod. De oproep start vanaf 27 november.

Bedrag 2020-2025: 3 miljoen euro

1.2      Regiomarketing

1.2.1  Kust - Beaufort

Volgende jaar komt er een nieuwe editie van Beaufort, de Kunsttriënnale aan zee. Die is al aan een zevende editie toe. Heidi Ballet zal net zoals bij de vorige editie optreden als curator.

Na een gesmaakte editie in 2018, blijft Beaufort deze editie trouw aan het succesrecept: een structurele en duurzame integratie van hedendaagse kunst in de publieke ruimte aan zee. In totaal zullen meer dan twintig nieuwe artistieke projecten worden gerealiseerd om een breed publiek van kunstliefhebbers, inwoners en toeristen te bereiken. Momenteel is de triënnale in volle voorbereiding. De opening van de tentoonstelling is voorzien in de lente van 2021. Westtoer neemt de coördinatie van de triënnale in handen in nauwe samenwerking met de kustgemeenten. De exacte data en artistieke selectie worden begin 2021 bekendgemaakt.

Bedrag: 1,5 miljoen euro 

1.2.2     Brugse Ommeland - Tentoonstelling: Verdwenen Zwinhavens

Verdwenen Zwinhavens: dit is de titel van een spraakmakende tentoonstelling in het Zwin. Met virtual reality en nooit eerder getoonde beelden laat de expositie de verdwenen middeleeuwse haventjes in Monnikerede, Hoeke, Damme en Sluis herleven. Deze voorhaventjes waren belangrijk voor de internationale handelsmetropool die Brugge in de 14e en 15e eeuw was, tot het Zwin verzandde. De unieke tentoonstelling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Gent. Naast de tentoonstelling komt er ook een innovatieve fietsroute waar er met tijdskijkers (timescopes) naar het landschap en de verdwenen Zwinhaven kan gekeken worden.

Het project verloopt in samenwerking met het Zwin Natuur Park, MBZ (Maatschappij van de Brugse Zeehaven), Deme, de Vlaamse overheid, de Provincies West-Vlaanderen en Zeeland, de UGent en de gemeenten Knokke-Heist, Damme, Sluis en Brugge. De expo loopt van 3 juli tot en met 7 november. De fietsroute van 3 juli 2021 tot en met oktober 2023.

Bedrag: 191.000 euro

1.2.3     Leiestreek - Leiespots

In de Leiestreek schuift Westtoer in 2021 de Leiespots opnieuw naar voren, na een moeilijk jaar. De Provincie bundelde 125 trendy adressen, zowel in de steden als in de vele pittoreske dorpen langs de Leie, in een handige pocketpublicatie en website. Op die manier groeien de creatieve ondernemers uit tot een ambassadeur voor hun regio. Daarnaast lanceert de Leiestreek tien vakantie-ideeën voor meerdaagse fiets- en wandeltochten met de focus op het water, de landschappen, autovrije paden, en uitstapjes op kindermaat. Speciale aandacht gaat uit naar reizen per trein of bagagevrij reizen waar steeds meer ondernemers oog voor hebben.

1.2.4   Westhoek

In 2021 zet de Westhoek in op de verhaallijn ‘De grote goesting', die bezoekers meeneemt van veld tot bord. Onder het mom ‘Ga naar de bron van al het lekkers dat de Westhoek te bieden heeft' zal er naast een vast aanbod met betrekking tot ambachtelijke en lokale producten ook een tijdelijk aanbod in de kijker worden gezet. Dit tijdelijk aanbod staat in 2021 voor unieke activiteiten en evenementen: outdoor cooking met Ieperse chefs op de vestingen, diners op uitzonderlijke locaties, het bierevenement ‘tournée trappisten', enz.

2.   Onderwijs

2.1     Steunpunt duaal leren

Met de ontwikkeling van een steunpunt wil de Provincie het duaal leren in West-Vlaanderen versterken, op het vlak van imago, instroom en doorstroom, en aanbod. Via duaal leren kunnen jonge studenten tijdens hun schoolperiode reeds ervaring op doen op het werkveld. De Provincie ziet immers dat studenten al te vaak deze stap niet durven te zetten. Met dit steunpunt wil het provinciebestuur ervoor zorgen dat er meer gekozen wordt voor duaal leren, dat er meer actieve leerwerkplekken aangeboden worden en dat een divers opleidingsaanbod ontwikkeld wordt in onze provincie.

Bedrag: 25.000

2.2      Coronaplan

Omwille van de coronacrisis is het onderwijs versneld overgeschakeld naar (meer) digitaal onderwijs. Kwetsbare kinderen en jongeren dreigen uit de boot te vallen omdat zij of hun directe omgeving niet de nodige digitale skills en/of ICT-infrastructuur (incl. internet) hebben. Om verdere uitsluiting te vermijden, lanceert het Streekfonds West-Vlaanderen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, een oproep voor West-Vlaamse scholen en onderwijsinstellingen (basis - en/of secundair onderwijs) die tijdens de coronacrisis geconfronteerd worden met kwetsbare kinderen en jongeren en hun omgeving.

De Provincie West-Vlaanderen heeft een budget vrijgemaakt ter ondersteuning van initiatieven van scholen om deze doelgroep te bereiken en te helpen. Een financiële ondersteuning voor scholen die door middel van gericht initiatief inspelen op de noden van kwetsbare groepen wordt aldus uitgereikt.

Bedrag: 200.000 euro

3.   Schietstand POV

Op het Provinciaal Opleidingscentrum voor de Veiligheidsdiensten (POV) investeert de Provincie in 2021 in een nieuwe schietstand en een oefenbaan. De schietstand moet de vroegere schietstand uit Assebroek vervangen en zal gebruikt worden door verschillende politiezones, om te oefenen en op te leiden.

Bedrag: 6 miljoen euro

4.   Ruimtelijke planning

Het beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen is in opmaak. Dit is een decretale bevoegdheid voor de Provincie. Er wordt momenteel werk gemaakt van een conceptnota. In deze conceptnota wordt een langetermijnvisie ontwikkeld. Er moeten richtlijnen opgenomen worden die aangeven hoe de Provincie West-Vlaanderen ruimtelijk verder gaan ontwikkelen in de komende 30 jaar. Uitdagingen zoals ondere andere  de klimaatwijziging, de toenemende mobiliteit, de vergrijzing van onze bevolking,  enz. , zullen hierin een antwoord moeten vinden. De Provincie wil in het najaar 2021 met een voorstel van conceptnota in dialoog gaan met de burgers in de provincie.

Bedrag 60.000 euro

5.   Erfgoed

5.1      Provinciale reglementen rond ontsluiting

Het provinciebestuur investeert al een ruime tijd in het ontsluiten en het bekend maken van een zeer uitgebreide erfgoedaanbod uit onze provincie. Een belangrijk aspect van het ontsluitingsbeleid is het financieel ondersteunen van zowel de erfgoedbeheerder als de potentiële bezoekers die het erfgoed willen leren kennen.

Enerzijds is er het bestaande reglement ‘Bezoek West-Vlaamse erfgoedlocaties'. Met deze financiële ondersteuning activeert de Provincie West-Vlaamse onderwijsinstellingen, erkende jeugdwerkorganisaties, speelpleinwerkingen en verenigingen waar armen het woord nemen, om een bezoek te brengen aan erfgoedlocaties en bedrijven in West-Vlaanderen. De doelstelling is in eerste instantie om onderwijs en erfgoed dichter bij elkaar te brengen, met een nadruk op de principes van het STEAM-onderwijs. Maar ook verengingen, speelpleinwerking en jeugdgroepen kunnen via de toelage uit dit reglement kennis maken van ons West-Vlaamse erfgoed.

Anderzijds wordt er in 2021 een reglement aangekondigd gericht op het uitvoeren van ontsluitingsprojecten voor erfgoedsites in onze provincie. Met een toelage wil de Provincie de eigenaars en beheerders van erfgoed stimuleren om hun erfgoedpareltjes te ontsluiten en aan het grote publiek bekend te maken. Dit nieuwe reglement wordt in januari 2021 aan de provincieraad voorgelegd.

Bedrag: 220.000 euro

5.2      ‘Koolkerke graaft'

Een specifieke soort erfgoed dat vaak minder bekend is in onze provincie, is het archeologische erfgoed. Met initiatieven zoals de Archeologiedagen probeert de Provincie ook hier periodiek de nodige publieksaandacht op te vestigen. De Provincie West-Vlaanderen en Raakvlak (IOED Brugge en Ommeland) slaan met ‘Koolkerke graaft' de handen in mekaar en organiseren een gemeenschapsarcheologieproject in het provinciedomein Fort van Beieren in Koolkerke (Brugge). Tijdens de Archeologiedagen dit najaar werd het startschot gegeven van dit project, werden de talenten van de gemeenschapsarcheologen getest en worden de mogelijke onderzoeksvragen verzameld. In 2021 kan de lokale gemeenschap in Koolkerke en daarbuiten de handen uit de mouwen steken en mee graven naar mogelijke restanten van het kasteelgoed Ter Stappen.

Bedrag: 25.000 euro

5.3      Podcastreeks ‘Mijn huis, een Monument'

Onderzoek heeft uitgewezen dat de eigenaars en/of bewoners van erfgoedpanden, en dat zijn er in West-Vlaanderen nogal wat, grote behoefte hebben om ervaringen uit te wisselen hoe ze hun erfgoed kunnen beheren en onderhouden maar evengoed om hun passie te delen. Dat zal de Provincie doen aan de hand van podcasts, onder de werktitel ‘Mijn huis, een Monument'. Dit jaar komt er nog een eerste testcase. In 2021 volgt dan een volledige reeks van ongeveer acht afleveringen. In de podcast kunnen allerlei aspecten van het beheer van erfgoed en allerlei verhalen verbonden aan het pand aan bod komen maar minstens ook de liefde voor het pand en het plezier om erin te wonen en werken.

De podcast geeft aan hoe de Provincie creatief is omgesprongen met de coronacrisis. Aanvankelijk wilde de Provincie dit lerend netwerk faciliteren en een uitwisseling van informatie en ervaringen mogelijk maken via georganiseerde plaatsbezoeken en een netwerkmoment voor de eigenaars en beheerders.

Bedrag: 25.000 euro

 

Speerpunten eerste gedeputeerde Bart Naeyaert

Bevoegd voor Bestuurlijke Organisatie, Plattelandsbeleid, Landbouw en Visserij, Integraal Waterbeleid en Omgevingsvergunningen

1.   Landbouw

1.1   Realisatie Agrotopia - Living Lab

1.1.1     Agrotopia (Roeselare)

Nu de volledige staalconstructie overeind staat en de glazen overkapping stilaan is geïnstalleerd, krijgt de onderzoeksserre van Inagro, omgedoopt tot Agrotopia, vorm. In juni 2021 wordt de dakserre van 8.000m² op een hoogte van 8,4 meter opgeleverd, en kan het telen starten. De officiële opening volgt in augustus.

De dakserre biedt ruimte aan zowel blad- als vruchtgroenten. In alle serre-afdelingen komt LED-kunstlicht en een specifieke klimaatregeling die nog meer steunt op alle kennis van de plantenfysiologie. Verticale doeken schermen de afdelingen van elkaar af en voorkomen lichtpollutie naar de omgeving. Zeker bij teelt in de hoogte wordt dit belangrijk. De dakserre heeft geen eigen verwarmingsinstallatie: warmte wordt beschikbaar gesteld door de stedelijke afvalverbrandingsoven MIROM en door veiling REO.

1.1.2     Living Lab

Inagro zet met Agrotopia ook in op samenwerkingen rond innovatieve technieken voor de glas en stadstuinbouw. Glas- en stadstuinbouw die inzet op meervoudig ruimtegebruik en efficiënt gebruik van energie en andere hulpstoffen, vraagt integratie van nieuwe functies en sectoren in de tuinbouwsector. De Agrotopia dakserre vormt hiertoe een inspirerend platform waar toeleveranciers, kennisinstellingen, overheden, telers en technologiebedrijven samenkomen om in co-creatie innovatieve technologieën te ontwikkelen of te verbeteren.

Daarom zullen co-creatietrajecten worden opgezet, waarbij eindgebruikers van start tot einde actief betrokken zijn. De eerste trajecten zijn reeds opgezet, zoals hydroteeltsystemen voor dichtgezaaide teelten en vertihydro dat zich richt op verticale teelt.

Totale kostprijs Agrotopia, vorige en huidige legislatuur: 15,5 miljoen euro

1.2   Festival van de Toekomst

De Provincie organiseert tussen 2021 en 2025 drie edities van een  ‘Festival van de Toekomst'. Vertrekkende vanuit provinciale toprealisaties wil de Provincie de bezoekers inspireren over de onvermoede opportuniteiten van een wereld in verandering, met andere woorden de toekomst. Kennisoverdracht, participatie, speelse verwondering zijn de kernelementen van het festival. De eerste editie vindt plaats van 23 september tot en met 3 oktober 2021, in Agrotopia in Roeselare.

Aan de voet van de dakserre komt een belevingsuniversum. Gedurende twee weekends kan het ruime publiek op een spannende tocht door een exporuimte de landbouw, de biodiversiteit en de voeding van de toekomst ontdekken. Een aantrekkelijk en breed toegankelijk avondprogramma wordt voorbereid.

Tijdens de week worden ook scholen betrokken, via originele workshops. Zo zullen workshops computationeel leren voor het lager en secundair onderwijs worden georganiseerd. De leerlingen zullen een ‘Mini-Agrotopia' kunnen bouwen. Het project kenmerkt zich door een intensief co-creatieparcours van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro, TUA West, POM West-Vlaanderen, PTI en de expertisecel onderwijs van de Provincie West-Vlaanderen. Ook de West-Vlaamse hogescholen VIVES en HOWEST bouwen actief mee aan de ontwikkeling van het Festival.

Bedrag: 380.000 euro

1.3   Automatisatie en robotisatie

De Provincie West-Vlaanderen zet met Inagro volop in op automatisatie en robotisatie in de West-Vlaamse landbouw, onder meer nu seizoensarbeiders schaarser worden, zeker sinds de coronapandemie. Dit actiepunt maakt ook deel uit van coronaherstelplan. De actie bestaat uit drie luiken.

Een eerste luik bestaat uit communicatie en sensibilisering. Inagro zet het ondernemersnetwerk van Agreon in om stakeholders actief te sensibiliseren over de noodzaak om prioritair te investeren in automatisering/robotisering als alternatief voor de inzet van seizoensarbeid. Op basis van onderzoek, bevragingen en het delen van ervaringen zullen de belangrijkste kansen op automatisatie en robotisatie gedetecteerd worden.

Een tweede luik is onderzoek en innovatie. De belangrijkste bouwsteen is hecht partnerschap tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheid, gekoppeld aan moderne onderzoeksinfrastructuur, zoals de Fabriek voor de Toekomst Machinebouw en Mechatronica en uiteraard het Living Lab in Agrotopia. In samenwerking met REO veiling is reeds initiatief genomen om een eerste traject automatisatie en mechanisatie te ontwikkelen gefocust op de witloofsector.

Het laatste luik is opleiding. Om mee aan de basis te staan van nieuwe innovaties en deze innovaties te implementeren heeft de maakindustrie nood aan medewerkers die opgeleid zijn in de nieuwste technologie.

De Provincie zet hiervoor eigen middelen in maar rekent op Europese subsidies via Interreg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Bedrag: 172.000 euro

2.   Integraal waterbeleid

2.1   Wateroverlast

Een van de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen wateroverlast is het aanleggen van gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG). Een aantal werken zijn al opgestart en zullen in de loop van 2021 afgerond worden. In Ardooie wordt het GOG op de Roobeek II afgewerkt en in Torhout zit de aanleg op de bovenloop van de Koebeek ter hoogte van de Noordlaan in de eindfase. In Lichtervelde, op de Kwakkelbeek en in Zwevegem op de Slijbbeek zijn de werken ook reeds gestart. In Dentergem wordt de Binnenbeek terug open gelegd, in combinatie met de aanleg van een beschermdijk voor de Speibeek en de Oude Mandel.

In De Moeren van Veurne en De Panne is het project Speievaart (Interreg V - Project Mageteaux) aan zijn eindfase toe. De verbreding van de waterlopen en het aanleggen van de wachtboezem voor het pompgemaal is reeds uitgevoerd. Momenteel wordt het pompgemaal zelf gebouwd. De afwerking en vooral het plaatsen van de pomp zelf gebeurt in 2021.

Er worden ook nieuwe werken opgestart, zoals in Wingene, ter bescherming van de wijk Ter Vloed. De uitgegraven grond zal dienen voor een multifunctionele site, zoals avontuurlijke recreatie en een mountainebikeparcours. Op de Geluwebeek in Menen komen er een grondige onderhoudswerken en een kleine uitbreiding aan het bestaande GOG. En ter bescherming van Roeselare staat ook een GOG, met een waterspaarbekken, gepland op de Collievijverbeek.

2.2   Watertekort

Even nijpend als wateroverlast is watertekort. Dat is de afgelopen jaren duidelijk gebleken na lange periodes van droogte. Met diverse stakeholders wordt er gewerkt aan een waterplan voor de provincie. Dit waternabijheidsplan krijgt volop vorm en de eerste concrete projecten worden gelanceerd. Landbouw, industrie, natuur, de mens, ... naast zuurstof heeft iedereen ook water nodig. In de pijplijn zitten heel wat kleine maar ook heel grote plannen rond watervoorraad en waterbeheersing.

Bij de Provincie zelf startte in 2020 de droogtecoördinator. Hij coördineert de opmaak van het waterplan en werkt daarnaast aan concrete projecten op het terrein. In een volgende fase moet hij de uitvoering van het waterplan coördineren. Zijn opdracht vervult hij in nauwe samenwerking met de watermakelaar van Inagro.

Vaak is de oplossing tegen wateroverlast meteen ook de oplossing voor het watertekort. Het GOG met waterspaarbekken op de Collievijverbeek in Roeselare is daar een voorbeeld van. Een ander project is het waterspaarbekken dat gepland is in Wingene ter hoogte van de Willemstraat op de Grote beek met een watervolume van 20.000 m³.

Bedrag watertekort en -overlast: 3 miljoen euro

2.3   Waterputtenreglement

Een ander wapen in de strijd is het recentelijk goedgekeurde provinicaal waterputtenreglement. De droogtecoördinator en watermakelaar gaan samen met de landbouwers concreet op zoek naar oplossingen voor watervoorziening op hun bedrijf, onder meer door de aanleg van een spaarbekken. Deze spaarbekkens worden zo ontworpen dat ze een dubbele functie hebben: water sparen én bufferen. Die helpen enerzijds de Provincie als waterbeheerder om wateroverlast te bestrijden, anderzijds kan de landbouwer rekenen op een watervoorraad tijdens periodes van droogte. Het gaat om een pps-structuur (publiek-private samenwerking) waarbij de landbouwer instaat voor de werken en de Provincie voor de begeleiding en eventueel bijkomende werken aan de waterlopen. Vijf projecten zijn reeds goedgekeurd, in Kortemark, Pittem, Heuvelland, Ieper en Poperinge, goed voor een buffercapaciteit van samen 18.000m³.

Bedrag 2021: 300.000 euro

3.   Plattelandsbeleid

3.1   Plattelandsbeleid

De rol die het provinciebestuur als beheerder van de plattelandsprogramma's heeft, wil ze graag in de toekomst ook verderzetten. Het provinciebestuur is daar immers de geknipte partner voor: dicht bij de lokale besturen en de partners in de provincie die een beroep willen doen op de middelen van de plattelandsprogramma's. De nabije steun van het provinciebestuur en haar ambtenaren is op dat vlak al meermaals de motor gebleken voor vernieuwend beleid op het platteland.

De Provincie wil via de subsidieprogramma's Omgevingskwaliteit, Leader Westhoek, Leader Midden-West-Vlaanderen en Platteland Plus de leefbaarheid van het platteland verbeteren door impulsen te geven aan de landbouwsector, toeristische initiatieven te stimuleren of aandacht te hebben voor kansengroepen. Dat gaat van de wijnsector duurzamer maken tot het renoveren van dorpshuizen, van het opstarten van innovatieve korteketentrajecten tot het inrichten van trage wegen.

De Provincie West-Vlaanderen is dé referentie in Vlaanderen inzake plattelands- en dorpenbeleid en engageert zich om die subsidieprogramma's de komende jaren verder te zetten. De komende jaren zijn overgangsjaren voor de Provincie, want pas vanaf 2023 komt er opnieuw Europese financiële steun voor het Vlaamse platteland. Daarover bereikten de Europese lidstaten een akkoord.

Bedrag 2021 en 2022: 932.635,10 euro per jaar

3.2   Dorpenbeleid

Ook het dorpenbeleid van de Provincie kent een lange traditie en geldt als voorbeeld voor andere instanties en Provincies.

Nieuw in 2021 is het traject ‘DNA van het dorp' in vier dorpen. Lokale besturen krijgen 25.000 euro steun voor de opmaak van een toekomstplan voor één van hun dorpen. Provinciemedewerkers begeleiden het lokaal bestuur gedurende een intensieve periode om samen met inwoners de toekomst van hun dorp mee vorm te geven. Samen met kwaliteitsvolle ontwerpers kiezen ze voor de methodiek van een ontwerpweek waarbij inwoners hun ideeën vertaald zien in ruimtelijke ontwerpen. Meerdere lokale besturen stelden zich al kandidaat voor de oproep ‘DNA van het dorp'. Daaruit werd een eerste selectie gemaakt: Zevekote (Gistel), Wijnendale (Torhout), Moorsele (Wevelgem) en Sint-Lodewijk (Deerlijk).

Om lokale besturen nog meer te ondersteunen maakt de Provincie ook werk van een digitale dorpenatlas, het uitwerken van een gids voor dorpse stedenbouw en het opbouwen van een kennisplatform omtrent dorpenbeleid. Deze nieuwe instrumenten vormen een aanvulling op het bestaande aanbod, zoals het verlenen van advies via externe expertiseopdrachten of het betoelagen en begeleiden van kwalitatieve voortrajecten voor ingrepen in de openbare ruimte.

Bedrag 2021: 171.000 euro

 

Speerpunten tweede gedeputeerde Jean de Bethune

Bevoegd voor gedeputeerde voor Economie, Externe Relaties en Noord-Zuidbeleid, Woonbeleid, Algemene Financiering en Budget, en Streekontwikkeling

1.   Kleinstedelijk beleid

1.1        Woonbeleid - Nieuwe woonvormen

Met de combinatie van de nood aan 300.000 bijkomende woonentiteiten in Vlaanderen tegen 2030 en de betonstop tegen 2040 staat het woonbeleid voor grote uitdagingen. Die wil de Provincie aanpakken. De focus ligt op innovatieve woonprojecten met betaalbare huisvesting voor jonge gezinnen en nestverlaters. Duurzaam en energiezuinig, zoniet - neutraal, wordt steeds belangrijker. Dergelijke experimentele woonprojecten moeten innovaties aan een praktijktest onderwerpen, maar evenzeer een voorbeeldwaarde hebben.

Een aangepaste ruimtelijke aanpak, waarbij bij voorkeur de woonkernen worden verdicht, moet oplossingen aanreiken die alle uitdagingen met elkaar verzoenen. Met de actie ‘innovatieve woonvormen' wil de Provincie samen met de lokale besturen aan de slag gaan met experimenten voor toekomstig wonen. De Provincie gaat nu al aan de slag met veertien kleine steden met een belangrijke bovenlokale functie en - voorzieningen. Samen met de betrokken steden en gemeenten start de zoektocht naar gronden en panden voor ‘inbreidende' innovatieve woonprojecten in West-Vlaanderen.

Bedrag 2020-2025: 10 miljoen euro en 500.000 euro werkingsbudget

1.2        Provinciale gebiedswerking 2.0

Complementair aan een attractief woonbeleid is de opwaardering van het kleinhandelsapparaat een belangrijke pijler van elk kleinstedelijk beleid. Zelfstandige ondernemers in kleinhandel, horeca en toeristische sector vormen immers niet alleen een bron van ondernemerschap, ze vormen onder andere in het korteketenperspectief een belangrijke duurzaamheidsfactor en zijn cruciaal voor de attractiviteit van onze stedelijke en gemeentelijke leefwereld.

In proeftuinen worden concrete knelpunten aangepakt in (deel)gemeenten, binnen een globaal kleinhandelsbeleid. Er wordt vorm gegeven aan een slim detailhandelsbeleid, met als basispijlers: de aanpak van leegstand, een versterking van het startersaanbod, bereikbaarheid en vergroening van het kernwinkelgebied.

Daarnaast worden flankerend twee andere thema's opgenomen die ook de attractiviteit van de kleine steden ten goede komen en zorgen voor meer stedelijkheid: mobiliteitsoplossingen en bovenlokale groenvoorzieningen die mee bijdragen tot een kwalitatieve publieke ruimte.

Bedrag 2020-2025: 1 miljoen euro

2.   Kennisfestival

In het najaar van 2020 lanceerde de Provincie met het platform Kenniswest.be een digitale poort voor West-Vlaanderen als kennisregio. Daarop is alle sociaal-economische informatie te vinden over de provincie, van overheidsbeleid tot economie en handel, en van tewerkstelling tot opleiding en onderzoek. Dé tool voor ondernemers, onderzoekers, onderwijsmedewerkers, studenten, beleidsmensen en beleidsmedewerkers van alle overheden.

Om de interactie tussen de kenniswerkers en de kennisorganisaties te versterken komt er in 2021 een Kennisfestival, een netwerkevent voor alle West-Vlaamse kennisprofessionals van nu en in de toekomst die zich achter een kennisgedreven West-Vlaanderen scharen. De bedoeling is om vanaf dan tweejaarlijks een kennisfestival te organiseren. Dat moet de Provincie als kennisregio op structurele basis op de kaart zetten en moet het provinciebestuur en haar agentschappen als kennispartners en ‘matchmakers' op het vlak van kennisontwikkeling en -toepassing prominent naar voor laten komen.

Bedrag: 100.000 euro

3.   Interreg 2 Zeeën

De Brexit is voor West-Vlaanderen een zware dobber op verschillende domeinen. In het Interreg 2 Zeeën-programma is het samenwerkingsverband daardoor een essentiële grensoverschrijdende partner armer.

Met de Verklaring van Middelburg engageerden de leden van het Comité du Détroit (de departementen Nord en Pas-de-Calais, de Provincies West- en Oost-Vlaanderen en Zeeland en Kent County) zich om bij de Europese Commissie aan te dringen tot het behoud van een soortgelijk instrument als financieel kader voor grensoverschrijdende projecten die deze internationale regio ondersteunt in het tackelen de Brexit-impact.

In de voorbije programmaperiode was het 2 Zeeën-programma goed voor 27 miljoen euro aan Europese steun voor West-Vlaanderen, aangevuld met 1,85 miljoen euro aan provinciale cofinanciering.

Met de Verklaring van Middelburg willen de partners van het Comité du Détroit zorgen voor een financieel equivalent om gericht in te zetten economische ontwikkeling en een vlotte handelsstroom, klimaatverandering en groene groei, en jeugd.

4.   Masterplan Economie

WestDeal vormde de voorbije legislatuur de leidraad voor het socio-economisch beleid van de Provincie West-Vlaanderen. Niet enkel het eigen beleid werd daarop geënt, ook Europese programma's hanteerden WestDeal als toetssteen voor projecten in West-Vlaanderen. Ook de economische pijler van het coronaherstelplan kon op WestDeal bouwen om op korte termijn concrete ondersteunende acties uit te rollen.

De Provincie wil op die fundamenten verder bouwen en valoriseren. POM West-Vlaanderen finaliseert in deze periode, op basis van overleg met onder meer sociale partners en de sectoren, een nieuw economisch masterplan. Een kader voor structurele valorisatie van eerdere inspanningen, tegelijk inspelend op de nieuwe uitdagingen die op West-Vlaanderen afkomen, zoals de gevolgen van de coronacrisis en mondiale protectionistische tendensen zoals Brexit.

Bedrag 2020-2025: 42 miljoen euro

  

Speerpunten vierde gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe

Bevoegd voor voor Milieu, Landschap en Natuur, Informatietechnologie, Mobiliteit en Landinrichting

1.   Mobiliteit

1.1   Fietsinfrastructuur en -snelwegen

Bij de opmaak van de meerjarenplanning 2020-2025 werd het investeringsbudget voor fietsinfrastructuur verdubbeld tot 40 miljoen euro. Dat verhoogde ritme toont zich al op het terrein. Afgelopen maanden zijn fietspaden afgewerkt in Wevelgem (Bissegemstraat), Zedelgem (Rembertstraat), Kortrijk (Overzetweg), Poperinge (Woestenseweg) en Oostende (Zandvoordestraat). Verder zijn er momenteel nog werken in uitvoering in Pittem (Egemstraat), Zedelgem (Diksmuidse Heirweg) en Veurne (Suikerfabrieksite).

Ook de uitvoering van het programma rond fietssnelwegen komt op kruissnelheid. In Avelgem werden twee trajecten van de F45 (Guldensporenpad) afgewerkt en in Ieper zijn de werken bezig aan de fietssnelweg F351 (Vrijbosroute). De F39 langs het kanaal in Gistel wordt omgeleid en aangesloten op de fietstunnel onder de Torhoutsesteenweg en in Torhout zelf zijn voorbereidende werken gestart voor de fietstunnel onder de spoorweg voor de F32.

De coronamaatregelen vergen veel extra inspanningen van de Provincie, de gemeenten en van de aannemers, maar in 2021 zullen toch een negental werven kunnen opstarten, onder meer in Kortemark, Torhout, Middelkerke, Diksmuide, Ieper en Koekelare. Intussen wordt al volop gewerkt aan de voorbereiding van fietsinfrastructuurprojecten die in uitvoering moeten gaan in de periode 2022 -2025.

Tegelijkertijd zal de provincie in de vervoersregio's verder inbreng leveren voor de regionale vervoersplannen en inzetten op een versterkte samenwerking met de agentschappen van Vlaamse Overheid voor de realisatie van integrale projecten zoals de fietsverbindingen die aansluiten op de nieuwe brug in Steenbrugge, de kustfietssnelweg F34 en de planning van fietssnelwegen in de regio Kortrijk, zoals de F7 tussen Gent en Kortrijk

Bedrag: 6.944.850 euro

2.   Infrastructuur provinciedomeinen

2.1   Provinciedomein Raversyde

De komende jaren ondergaat provinciedomein Raversyde in Oostendeenkele grondige veranderingen. Zo ondergaat het centrale gebouw een facelift. Het architectenbureau Claeys / Haelvoet uit Kortrijk werkte een concept uit onder de noemer ‘bunkerdorp': een centraal plein, met daarrond de bestaande middeleeuwse huizen, een nieuw atelier, een nieuwe energieneutrale depotruimte en vernieuwd toegangsgebouw. Dit laatste zal niet alleen de publieksfuncties herbergen maar ook de burelen en de erfgoedfaciliteiten. Er komt een uitnodigende ruimte die fungeert als toegangspoort tot het domein, waar heel de geschiedenis van het domein verteld zal worden. Ook de omgeving wordt heraangelegd, met een padenstructuur die de archeologische site beter ontsluit en een nieuwe verbinding met de hoofdattractie in het gebied, de Atlantikwall Raversyde.

In de komende jaren wordt ook geïnvesteerd in de restauratie/consolidatie van de batterij Saltzwedel-neu. De Atlantikwall Raversyde wordt op die manier nog verder uitgebouwd als topattractie aan de kust. In 2021 wordt de visie verder uitgekristalliseerd en zal onderzocht worden op welke manier Vlaamse en Europese subsidiekanalen kunnen aangesproken worden.

Er wordt naar gestreefd om de restauratie af te hebben tegen het najaar van 2024. De aard van deze werken brengt ook met zich mee dat het PRUP-proces dat eind 2018 opgestart werd, stilgelegd wordt, gezien deze geen Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan vereisen.

Bedrag 2020-2025: 6 miljoen euro, gespreid over legislatuur 2020-2025

2.2   Duurzame loods in De Palingbeek

In provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke (Ieper) komt een nieuwe loods voor de groenbrigade. Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen voor groene energie. Een intensief groendak, verticaal groen en een brede dakoversteek zorgen voor beschutting en nestgelegenheid voor tal van dieren. Bij de bouw van de loods wordt gebruik gemaakt van biogebaseerde materialen zoals kalkhennepblokken en hout.  

De loods is nodig, want op dit moment zit de brigade verspreid op twee locaties: in een loods aan het bezoekerscentrum en de hoeve Hagereke, die midden in het bos ligt. Beide locaties hebben echter grote nadelen: een opslagplaats bij het bezoekerscentrum en de milieuboerderij interfereert met de publiekswerking van het domein en zware machines midden in het bos stockeren komt de natuur niet ten goede. Bovendien vallen heel wat efficiëntiewinsten te halen wanneer de brigade één centrale loods als uitvalsbasis zou krijgen. Bovendien is de ontsluiting veel beter, en stoort het noch de natuurwaarden, noch de publiekswerking.

Op dit moment werkt de Provincie samen met de architect het ontwerp af, om eind dit jaar een definitief uitvoeringsdossier klaar te hebben. Daarna kan de vergunningsprocedure starten. Het is de ambitie om in de tweede helft van 2021 te starten met bouwen. Eind 2022 kunnen we dan het gebouw in gebruik te nemen.

Bedrag 2021 - 2022: 1,2 miljoen euro

3.   Natuurbeleving in West-Vlaanderen

Een belangrijke missie van de Provincie is zoveel mogelijk mensen overtuigen van de waarde van onze natuur. Daarom heeft de Provincie verschillende bezoekerscentra, verspreid over de provincie. Allen bereiden ze een grondige update voor die hen moet versterken als natuurbelevingscentrum.

Duinpanne in De Panne spitst zich toe op zee en duinen en ontpopt zich verder tot onthaalpunt voor de grensoverschrijdende Westkustduinen- en polders met een heraanleg van de parking en een herinrichting van de biotooptuinen.

De Palingbeek in Zillebeke (Ieper) bereidt een belevingsparcours voor over de dieren van het bos, gericht op gezinnen met jonge kinderen. De Blankaart in Diksmuide zal zich verder profileren rond natte natuur en Bulskampveld maakt zich op voor een facelift rond het thema Bos.
De Gavers in Harelbeke krijgt een multifunctionele NME-zone (Natuur en Milieu-educatie-zone). Hier zal nog meer ruimte zijn voor veldwerk, steeds in relatie met beweging en avontuur zoals dat van De Gavers verwacht wordt.

Een buitenbeentje in bovenstaande lijst is Transfo in Zwevegem. Daar mikt de Provincie heel specifiek op educatie rond het thema hernieuwbare energie. Met steun van de Europese programma's Empower en Resourced zet het bestuur in op een bezoekersparcours met demo-opstellingen waarmee de spectaculaire erfgoedsite op eigen houtje kan worden verkend.

In 2021 start de Provincie met een traject om deze bezoekerscentra helemaal klaar te maken voor de toekomst. De eerste stap is het uitwerken van een sterk concept binnen een totaalvisie in elk domein. Dit moet het resultaat worden van een nauwe samenwerking tussen de verschillende actoren die actief zijn in de domeinen. Twee projecten komen volgend jaar al in uitvoering: de parking en biotooptuinen in Duinpanne en de demo-opstelling in Transfo.

Bedrag:
Duinpanne: 700.000 euro (incl. cofinanciering Europees project Vedette van 96.000 €)
Transfo: 225.200 euro
Visietraject bezoekerscentra: 200.000 euro

  

*alle bedragen zijn voor het werkjaar 2021, tenzij anders vermeld

Jaardotaties 2021

 

POM West-Vlaanderen

8,97 miljoen euro

Inagro vzw

6,99 miljoen euro

Westtoer APB

8,06 miljoen euro

Monumentenwacht West-Vlaanderen APB

679.290 euro

Vonk APB

127.308 euro

 

 Provincie past meerjarenplanning 2020-2025 aan voor werkjaar 2021