30 miljoen financiële steun voor toeristische sector


Het toerisme wordt bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis. De sector werd als eerste getroffen en kan ook niet onmiddellijk ten volle opstarten. Westtoer vermoedt dat het toerisme ten vroegste in de lente van 2021 een stabiele en duurzame heropleving zal kennen.

Na overleg met diverse vertegenwoordigers van de toeristische sector in West-Vlaanderen, heeft Westtoer in de voorbije weken een ‘lifeline'-voorstel ontwikkeld voor Vlaamse logiesbedrijven en private attracties. Toerisme Vlaanderen en de Minister voor Toerisme Zuhal Demir reageerden positief op het voorstel van Westtoer. Op basis hiervan legden ze een nieuw stimulusprogramma voor aan de Vlaamse Regering. Dat programma werd vorige zaterdag principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

Levenslijn voor hard getroffen toeristische ondernemers                                                  

Via een eenmalige projectoproep wil Vlaams Minister van toerisme Zuhal Demir, de sector een financiële steun in de rug geven om te blijven investeren in kwaliteit. Hiervoor wordt een enveloppe van 30 miljoen euro voorzien. Het moet de ondernemers toelaten om op korte termijn broodnodige investeringen te doen en hun reservekapitaal terug op peil te brengen. Investeringen in gezondheidsmaatregelen, ecologische duurzaamheid, digitalisering en professionalisering komen in aanmerking.

Projecten kunnen tot maximum 200.000 euro voorgefinancierd worden. De aanvragers betalen binnen vijf jaar 75% (reguliere ondernemingen) of 60% (sociaal en jeugd-toeristische ondernemingen) van de steun terug. Belangrijk is dat de steun enkel zal gaan naar ondernemingen die financieel gezond waren eind 2019. Ook starters komen in aanmerking. Logies moeten aangemeld of erkend zijn in het kader van het Vlaamse logiesdecreet.

Provincie ondersteunt West-Vlaamse dossiers

Provinciale en lokale overheden kunnen zich op vrijwillige basis aansluiten bij dit programma. Door financieel bij te dragen aan dit programma, biedt dit mogelijkheden om een groter aantal aanvragen op het grondgebied van West-Vlaanderen te honoreren. Sabien: "We willen de West-Vlaamse toeristische ondernemers ondersteunen in de moeilijkste herfst en winter uit hun bestaan. Velen zijn genoodzaakt om voor een relatief lange periode in een soort van winterslaap te gaan om daarna te kunnen heropleven." Westtoer zal de toeristische ondernemers ondersteunen in het voorbereiden van hun dossiers.

Eerder lieten POM West-Vlaanderen en Horeca West-Vlaanderen weten de financiële weerbaarheid van West-Vlaamse caféhouders te willen verhogen door het uitwerken van een ondersteunend traject. De mogelijkheden worden verkend om een aanvullend project op te zetten, waarbij webinars over de financiële bestendigheid van cafés aangevuld kunnen worden met een aanbod van financiële screening en coaching van de betrokken ondernemers.

 30 miljoen financiële steun voor toeristische sector