Leerlingen worden gekneed tot toekomstige Einsteins


"Zowel onze maatschappij als de arbeidsmarkt zoeken afgestudeerden met een technische en/ of wetenschappelijke opleiding", zegt de Stadense schepen van Onderwijs Joeri Deprez (Open VLD).

Het Stadense gemeentebestuur wil voortaan, met steun van de provincie, ondersteuning geven aan alle onderwijsnetten om deze wetenschappelijke, technische en wiskundige oriëntatie van opleidingen al in het kleuter- en basisonderwijs toe te passen. "We willen dat doen voor alle lagere scholen binnen de gemeente", luidt het.

"Elke school kan met een jaarlijks budget materialen bestellen om in de lessen te gebruiken. We zorgen ook voor opleidingsmogelijkheden voor de leerkrachten."

Bib wordt kenniscentrum

In bibliotheek De Gobbe komt er een STEM-punt waar de scholen en bezoekers materialen voor zulke opleidingen kunnen gebruiken of ontlenen. In de bib vinden binnenkort ook verschillende workshops rond wetenschappelijke thema's plaats.

Van de provincie krijgt de gemeente een subsidie van een kleine 26.000 euro. "We geloven enorm in dit netoverschrijdend project", zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). "De gemeente schakelt ook bedrijven en handelaars in om zo de kinderen onder te dompelen in de wereld van wetenschap en techniek. De bibliotheek wordt uitgebouwd tot een echt kenniscentrum en maar liefst 1.338 leerlingen worden gekneed tot echte Einsteins."

Naast de scholen in Staden, Oostnieuwkerke en Westrozebeke werken ook de school in Sleihage en die van Sint-Jozef in Hooglede mee aan het project.

Bron: Het Nieuwsblad, 21 januari 2021 (editie Kortrijk, Roeselare, Menen)