Statig herenhuis uit 1912 wordt dan toch niet gesloopt na bakken protest: "Niet te rechtvaardigen"


Een Nederlandse erfgoedkring, de lokale Groen-fractie en oppositiepartij Open VLD: allen waren ze niet te spreken over de sloop van een statige herenwoning in de De Smet De Naeyerlaan 97-99, een ontwerp van Marcel Hoste. Het complex staat op de Vlaamse inventaris met onroerend erfgoed, maar een beschermd monument is het niet. En dus kregen bouwpromotoren aanvankelijk groen licht om op de site acht nieuwe appartementen te zetten. Maar dat is nu buiten het provinciebestuur gerekend: zij weigeren de omgevingsvergunning. De erfgoedwaarde zou veel te groot zijn.

"Een integrale sloop en nieuwbouw is niet te rechtvaardigen", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening. "Het standpunt van de provinciale omgevingsambtenaar was om het dossier te weigeren. De deputatie volgt dit, gezien de grote erfgoedwaarde van het gebouw."

De weigering kwam er na een ongunstig advies van de stadsarchivaris, de Vriendenkring van de Stadsgidsen Blankenberge en verschillende bezwaarschriften. "Sinds de vorige legislatuur was ons standpunt dat minstens de gevel moet behouden worden", zegt provincieraadslid Patrick De Klerck (Open VLD). "Die is eventueel combineerbaar met een moderne en comfortabele achterbouw. De inventaris heeft het over een gevel in de stijl van Vlaamse renaissance, wat betekent dat die uitzonderlijk representatief is voor die architectuurstijl."

Bron: Het Nieuwsblad, 25 februari 2021.