Stad Poperinge vraagt NMBS om loketten in station open te houden


"Per brief van 1 februari 2021 lichtte de NMBS het stadsbestuur in van haar beslissing om de loketten van het station in Poperinge te sluiten, net zoals dat het geval is in 43 andere stations. De beslissing wordt gemotiveerd vanuit de ‘dode tijd' aan de loketten, het toenemende gebruik van de automaat of van digitale toepassingen en de klantentevredenheid daarover", zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). In 2015 kondigde de NMBS al eens de sluiting van de loketten aan, maar kwam nadien op die beslissing terug.

Menselijke aanwezigheid

"De forse stijging van ‘dode tijd' aan de loketten komt volgens ons door de werkwijze van de NMBS zelf. We moesten toch vaststellen dat de loketten meer en meer gesloten waren door ziekte of door verlof van de medewerker. Dan zien mensen zich natuurlijk gedwongen om andere alternatieven te gebruiken zoals de automaat, de website of de app."

De stad keurde een motie goed om bezwaar in te dienen tegen het voorstel tot sluiting van de loketten. "Het personeel van een eindstation, wat Poperinge is, moet ook instaan voor de veiligheid tijdens het koppelen en ontkoppelen van treintoestellen. Vanwege die reden werd in 2015 beslist om de loketten toch te behouden", sprak raadslid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

"Voor ons zijn er twee specifieke redenen om de loketten open te houden. Een menselijke aanwezigheid in het station is aangewezen, want we zijn een eindstation. Daarnaast strijden we voor de doelgroep die het wat moeilijker heeft", zegt burgemeester Dejaegher. "We vragen dan ook om samen nieuwe oplossingen te bespreken om voldoende dienstverlening te garanderen. Maar we vragen ook om de wachtzaal een half uur voor de eerste en een half uur na de laatste treinverbinding open te houden als verwarmde en overdekte wachtruimte voor reizigers, een ticketautomaat in de wachtzaal te plaatsen zodat reizigers buiten de openingsuren van de loketten hun ticket in aangenamere omstandigheden kunnen aanschaffen en te onderzoeken of er samen met andere organisaties een gemeenschappelijke dienstverlening kan uitgewerkt worden."

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 februari 2021.